Hirdetés

Xara 3D Maker 7



|

Már-már a feledés homályából bukkant fel az egykoron igencsak népszerű Xara3D-nek - a Xarától egyáltalán nem meglepő módon - némiképp megváltozott nevű új verziója, a Xara 3D Maker 7.

Hirdetés

A hamar népszerűvé vált Xara3D-ből eleinte évente adott ki új verziót az 1997-es debütálását követően a kis dél-angliai cég, ám az 5.0 megjelenését követően már közel három évet kellett várnunk a 6.0-ra. Ezt követően sokáig úgy tűnt, hogy a cég egyáltalán nem foglalkozik a régi kedvenc fejlesztésével azután, hogy integrálták a Xara Xtreme (jelenlegi nevén Xara Photo & Graphic Designer) effektusai közé. Éppen ezért szinte mindenkit meglepett, amikor egyszer csak a Xara bejelentette a Xara 3D Maker 7 megjelenését.

 

Hét új éltípus a Xara 3D Maker palettáján



Bár a program korábbi verziói közül több is megtalálható volt a PC World lemezmellékletén teljes verzióként is, mindez olyan régen volt, hogy valószínűleg sokan már nem is emlékeznek rá, ezért nemcsak a legfontosabb újdonságokat mutatjuk be, hanem röviden magát a programot is.

A Xara 3D Makernek igazából egyetlen feladata van: szövegeket és/vagy szimbólumokat térhatásúvá alakítani. A szövegeket – illetve esetleg a speciális karaktereket – bevihetjük a Text options ablakban, de szerkeszthetjük közvetlenül a főablakban látható 3D-s feliratot is. Előbbi megoldás előnye, hogy sokkal egyszerűbb a különböző beállítások (igazítás, betű- és sortávolság, eltolások stb.) elvégzése, valamint könnyebb a speciális karakterek, például a szimbólumok bevitele.

A betűk és szimbólumok térbelivé alakításának, kinézetének és esetleg mozgásának paramétereit az alapértelmezés szerint az ablak jobb széléhez rögzített harmonikarendszerű panelen lehet beállítani. Megadhatjuk a szöveg színét, akár úgy is, hogy külön az elő- és hátlapét, és külön a kihúzással létrejövő oldalakét, a háttérszínt, a feliratot megvilágító három fényforrás színét, természetesen külön-külön mindegyiket. A szövegre és a háttérre textúrát is „húzhatunk”, amelyek méretét, elforgatását és eltolását is beállíthatjuk, sőt lehetőségünk van arra is, hogy a textúrákat és a színezést vegyítsük.

 

Az új animációtípusokkal még látványosabb hirdetési csíkokat alkothatunk



A térbeli hatás eléréséhez meg kell adnunk a felirat vastagságát, azt, hogy fényes vagy matt anyagból hoztuk létre, valamint azt is, hogy van-e elő- és/vagy hátlapjuk, netán csak adott vastagságú körvonaluk. Ezenkívül – és ebben tud jelentősen többet a Xara 3D Maker sok konkurensénél – 35 különböző élcsiszolástípus közül választhatunk, amelyekből hét az új verzióban jelent meg, és amelyek vastagságát külön tudjuk szabályozni.

A Xara 3D Maker nemcsak térbeli szövegeket, hanem gombokat, vésett vagy lyukas plaketteket és keretezett feliratokat is készíthetünk, amelyeknél kiválaszthatjuk a „tárgy” körvonalának alakját. Ezeknél – dizájntól függően – külön szabályozhatjuk a szöveg és az alakzat színét, mintázatát, kihúzását és élcsiszolását.

 

Eltérő be- és kilépési útvonalat adhatunk meg a szövegnek



A program több lehetőséget is kínál a feliratok, illetve az alakzatok forgatására, pozicionálására. A legegyszerűbb mód a közvetlen forgatás a program főablakában, de használhatjuk a kurzormozgató nyilakat, vagy a View lapon akár számszerűen is megadhatjuk a pontos értékeket. Ez utóbbi esetben lehetőségünk van még a perspektíva módosítására, valamint itt kapott helyet a régen csak rejtett funkcióként elérhető drótvázas megjelenítés is. A térbeli hatást azzal fokozhatjuk, hogy az elemeinknek árnyékot adunk, amelynek módosíthatjuk az irányát, színét, fedettségét, elmosását, valamint ez utóbbi profilját is.

A Xara 3D Makerrel nemcsak álló-, hanem mozgóképeket is készíthetünk. Ehhez a program tíz különböző effektet kínál, amelyekből kettő teljesen új a Xara 3D palettáján, és lehetőséget ad az animáció sebességének és a különböző késleltetések beállítására. A képeket és animációkat nem csupán JPEG, PNG, GIF vagy AVI formátumban exportálhatjuk, hanem bitképes vagy vektoros Flash-moziként is.

 

Adatok

- Álló és mozgó 3D-s feliratok, gombok, táblák készítése
- Hirdetési csíkok készítése
- Bitképes és vektoros Flash-animációk készítése
- 3D-s képernyővédők készítése
- Forgalmazó: Codra Kft.
- Ár: 10 550 Ft (upgrade: 5 275 Ft)
- Web: xara.com/xara3d

 

Értékelés

Előny: egyszerű kezelés, akár karakterenként eltérő beállítások, Flash-alkotások, videók és képernyővédők exportja
Hátrány: kevés újdonság, a teljes változat kicsit drága

Teljesítmény: 4,5
Szolgáltatás: 3,5
Ár/érték: 4,5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.