Hirdetés

Weboldalkészítés egyszerűen: Xara Web Designer



|

Az új Xara Web Designer a pixeles és vektoros képekre fókuszál. Ennek, és a testre szabható sablonoknak köszönhetően látványos interaktív honlapokat készíthetünk – szó szerint percek alatt.

Hirdetés

A Xara Xtreme elődeinek egyik legnagyobb erőssége a különféle webes grafikai elemek készítése volt. E programokkal gyorsan rajzolhattunk igencsak szemrevaló címfeliratokat, gombokat, gombsorokat, díszpontokat és egyéb, weboldalakon használt grafikákat.


xara_web_designer_stockholm.jpg


A legutóbbi verziók egyik legnagyobb előrelépése volt, hogy a korábban különálló elemeket össze is építhettük, így az alapvetően vektorgrafikus illusztrációs program akár komplett honlapok készítésére is alkalmassá vált. Ráadásul ezeket a honlapokat látványos mozgó (Flash videó vagy animált GIF) vagy interaktív elemekkel is „fűszerezhettük”. Vagyis a lehetőség korábban is adott volt, azonban azok igazi kiaknázásához az átlagosnál jobban kellett ismerni a szoftvert.

 

A Xara Web Designer tulajdonképpen nem más, mint egy némiképp leegyszerűsített Xara Xtreme (hiányoznak belőle például olyan elemek, mint a ceruza, az alakzatrajzoló, vagy az interaktív effektek többsége), amelyben sokkal egyszerűbbé vált az egyes elemekhez rendelhető műveletek meghatározása.

 


xara_web_designer_fontlist.png

A fontlista tetején találjuk a „webbiztos” betűkészleteket


A program telepítése után a jól ismert Design gallery ablakban 17 témakörbe csoportosítva témánként 5–7 különféle oldaltípust, valamint különféle kiegészítő elemeket, címfeliratokat, gombokat, gombsorokat, szöveg- és képpaneleket, szövegbuborékokat, komplett fotógalériákat stb. találunk – amelyek mindegyike természetesen egyszerűen átszínezhető. Ráadásul ezen elemek egy jelentős része már előre „bedrótozva” tartalmaz különféle interakciókat. Így például a gombok megváltoztatják színüket kattintáskor, vagy a képgaléria nagy képe automatikusan átvált arra a fotóra, amely fölött az egér mozog stb.


Azt, hogy az egyes elemek hogyan is viselkedjenek, a Xara Web Designer „alapablakában”, a Web Properties ablakban állíthatjuk be. Először is itt kell megadnunk a honlap (vagyis a dokumentum) alapértelmezett címét, leírását, kulcsszavait, a szöveges hivatkozások színeit, és amennyiben rendelkezünk a hozzávaló kóddal, a webstatisztikák készítéséhez szükséges ún. tracker code-ot (például Google Analyticshez), de ezek mindegyikét – a hivatkozások színeinek kivételével – oldalanként is megadhatjuk.

 

xara_web_designer_linkpage.png

Nagyon egyszerűen megadható, hogy mi történjen az egyes elemekre kattintáskor


Az egyes elemek, csoportok esetében megmondhatjuk, hogy mit tegyenek, ha rájuk kattintanak (Link), vagy ha föléjük ér az egér (Mouse-over). Előbbi esetben célként beállíthatjuk a dokumentum egy oldalát, nevesített pontját, vagy bármilyen URL-t, esetleg megjeleníthetjük a kiválasztott képet meghatározott méretben, vagy láthatóvá tehetünk addig rejtett rétegeket (például szövegbuborékokat). Ez utóbbit beállíthatjuk úgy is, hogy kattintás nélkül jelenjenek meg és tűnjenek el, attól függően, hogy az egér éppen merre jár.


A Web Properties ablak egyik legtöbb lehetőséget nyújtó lapja a Placeholder, amiben azt mondhatjuk meg a programnak, hogy a kijelölt elem helyett egy Flash videót, egy külső állományban található képet, vagy egy komplett HTML-kódot illesszen be. Így oldalainkat olyan népszerű kiegészítőkkel láthatjuk el, mint például Google- vagy Live-térkép, YouTube-videók, beépített kereső, időjárási előrejelzés, élő tévéprogram stb.


xara_web_designer_firefox.jpg

A végső változatban életre kelnek a beágyazott kódok


Miután „megrajzoltuk” honlapunkat, azt egyszerűen exportálhatjuk olyan HTML-, CSS- és JavaScript-kódként, amely kompatibilis minden népszerű böngészőprogrammal: IE6+, Firefox, Opera, Safari és Google Chrome. 

 

Adatok

  • Honlapok, web-grafikák és -animációk készítése
  • Weboldal- és weboldal-elem sablonok
  • Többoldalas dokumentumok
  • Vektorgrafikus illusztrációs eszközök
  • Interaktív rajzoló, kitöltő és effektus eszközök
  • Objektumok körülfolyatása szöveggel
  • Helyesírás ellenőrzése hét nyelven (magyar nincs)
  • Alapszintű bitkép-korrekciós eszközök
  • Panorámaképek készítése
  • HTML-, JPEG-, PNG- és Flash-export
  • Vista alatti működés
  • Fejlesztő: Xara Ltd.
  • Ár: 39 EUR

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.