Hirdetés

Xara Web Designer 6



|

A Xara programja teljesen új értelmezést ad a WYSIWYG webszerkesztés fogalmának. Az új verziójával még kényelmesebben és egyszerűbben rajzolhatunk, készíthetünk látványos, interaktív honlapokat.

Hirdetés

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt mutattuk be a Xara Web Designert, a dél-angliai cég új programját, amely tulajdonképpen egy vektorgrafikus rajzoló- és egy – nem kódalapú – webszerkesztő program nagyon jól eltalált ötvözete volt. Kissé meglepő módon az új, elviekben második verzió Web Designer 6 néven jelent meg, azonban erre a verzióugrásra két magyarázat is lehetséges. Az egyik szerint más fejlesztőcégekhez hasonlóan a Xara is azonos verziószámra igazítja az összetartozó szoftvereit (ez esetben hamarosan várható a Xara Xtreme új verziója); vagy a Xaránál úgy gondolták, hogy a Web Designer „jogutódja” a korábbi népszerű WebStyle-nak, amelynek utolsó verziója a négyes számot viselte, így már a tavalyi programot is Web Designer 5-nek kellett volna hívni. (A névcsere amúgy sem ritkaság a Xara termékeinél. Ha jól számolunk, akkor fő programjuk esetében az Xtreme immáron a program negyedik neve.)

 

 

A program megújult grafitszürke felülete

 

 

Megújult felület és eszközök

 

A Web Designer 6 telepítése és első elindítása (valamint aktiválása) után rögtön szembeötlik, hogy a program felületét jelentős mértékben átalakították. Először is az ablak „domináns” színe a mostanában főként képnézegető és -szerkesztő programoknál divatos grafitszürke lett, másrészt újrarajzolták a szoftver valamennyi ikonját. Kicsit alaposabban megvizsgálva a képernyőt úgy tűnik, hogy néhány ikon eltűnt, de szerencsére hamar kiderül, hogy csak a látható ikonok száma csökkent – ezzel is javítva a Web Designer átláthatóságát –, ugyanis a fejlesztők egyes hasonló funkciókat összevontak, és ezek „kirepülő” ikoncsoportokként jelennek meg. Ilyen ikoncsoport lett a két rajzolóeszközből, a téglalap- és az ellipszisrajzolóból, a fotó-, a nagyító- és a Vágólap-eszközökből, illetve például a különféle előnézeti és exportáló funkciókból.

Hasznos újdonságokkal találkozhatunk a Web Designer talán két legfontosabb paneljében, az oldal- és réteg-, valamint a sablonok galériáiban is. Főként a mintás, színátmenetes vagy más extrákat tartalmazó háttereket használók fognak örülni a (fél)automatikusan megjelenő háttérrétegnek (Page background), míg az összetett(ebb) rétegstruktúrákkal dolgozók találhatják hasznosnak a rétegek ún. Solo módját.

 

 

 Régi-új navigációs menü készítő a Web Designerben

 

 

A háttérréteg megjelenése azért félautomatikus, mert csak akkor jön létre – de akkor teljesen magától –, ha a [Ctrl] billentyű nyomva tartása mellett egy színt vagy egy bitképet dobunk a szerkesztő- vagy az azt körülvevő munkaterületre. E réteg tartalmát, egész pontosan az ott létrejövő elemet ezután – illetve az automatikus lezárásának feloldását követően – ugyanúgy szerkeszthetjük, mint bármely más réteget, azonban a végső oldalon megjelenni csak az automatikusan létrejött elem fog. A Solo mód, amit a rétegek állapotait jelző ikonok előtti inverz „S”-ekre kattintva aktiválhatunk, azt jelenti, hogy csak a kijelölt réteg lesz látható, a többit automatikusan elrejti a program. Így például sokkal kényelmesebben és gyorsabban találhatjuk meg az oldalakon felbukkanó „eltévedt” elemeket, de ez az üzemmód sokat segíthet a felbukkanó elemek szerkesztésekor is.

A Designs galleryben először valószínűleg mindenkinek a rengeteg új vagy megújult témák és oldaltípusok fognak feltűnni, valamint az, hogy immáron nemcsak egyes oldalakat, hanem egyből komplett honlapokat tölthetünk be egy duplakattintással. Alaposan megnézve egy-egy ilyen oldalt – vagy végignézve a különféle oldalelemek mappáit – egy régi-új ismerőssel fogunk találkozni: a navigációs sávokkal. Ezt az elemet, vagy inkább ezeket az elemeket azért nevezhetjük réginek, mert ilyeneket már a WebStyle-lal, sőt, a Xara X-szel (az Xtreme egy korábbi neve) is létrehozhattunk, és azért mondhatjuk újnak, mert új a Web Designerben, és mert még kényelmesebbé tették ezek testre, pontosabban honlapra szabását.

 

 

Természetesen a Xara „főhadiszállásának” honlapja is Web Designerrel készült

 

 

A navigációs menük ablakában (Navigation Bar Properties) egyszerűen válthatunk a vízszintes és a függőleges elrendezés között, itt igazíthatjuk az egész elem(csoport)ot balra, középre vagy jobbra, illetve könnyedén megadhatjuk az akár többszintű menüstruktúra egyes elemeinek funkcióit (ugrás egy oldalra vagy egy másik honlapra, hivatkozás egy e-mail címre vagy egy állományra stb.), valamint a megjelenő almenük betűtípusát, -stílusát és –méretét, a színeket, az elemek közötti távolságát, átlátszóságot stb. Ezenkívül egyetlen kapcsolóval megmondhatjuk azt is a programnak, hogy ez a menü minden oldalon megjelenjen-e automatikusan, vagy az ismétlődést kézzel akarjuk majd szabályozni.

 

 

Képek és szövegek

 

Már a Web Designer első verziójának is egyik (fő) erőssége volt a látványos képgalériák egyszerű készítése, ám az új verzióban még ehhez is hozzá tudtak tenni – nem is keveset. Egyrészt még kényelmesebb lett a kattintásra (animáltan) megnövő képek kezelése, másrészt szó szerint pillanatok alatt és mindössze néhány kattintással hozhatunk létre mozgatható, kézzel és automatikusan lapozható képgalériákat – akár röptében létrejövő navigációs sávval is. Ezeknek a látványos képgalériáknak az egyetlen negatívuma, hogy a különböző kontrollelemek feliratát csak a forráskódban javíthatjuk magyarra.

 

 

Könnyen és gyorsan készíthetünk interaktív képgalériákat

 

 

Talán a képek kezelésénél is fontosabb, hogy jelentős mértékben fejlődött a Web Designer szövegkezelése is. Sajnos a helyesírás-ellenőrző még mindig nem tud magyarul, azonban mostantól egyszerűen hozhatunk létre többszintű „pöttyözött” vagy számozott listákat – bár sajnos egyelőre csak utóbbiak formátumát tudjuk módosítani kényelmesen; ha díszesebb felsorolásjelekre vágyunk, azokat egyesével kell elhelyeznünk az oldalon.

 

 

Még egyszerűbb lett a kattintásra megnövő képek létrehozása és kezelése

 

 

Online alkalmazások

 

Már az előző verzió is lehetővé tette, hogy oldalainkba különböző online alkalmazásokat illesszünk, azonban ezek kezelése kissé nehézkes volt. Éppen ezért jó pár népszerű ilyen alkalmazás egyszerűbb elérését és beillesztését sokkal egyszerűbbé tették. A Designs galleryben ötmappányi ilyen alkalmazást találunk, amelyekkel egyszerűbben tudunk honlapunkon elhelyezni például YouTube-videót, flickres galériát, Facebook-névjegyet, vagy például rajongói csoportot, Google Térképet, chatablakot, különböző kérdőíveket, vagy akár e-bolt elemeket.

 

 

Egyszerűen és gyorsan illeszthetünk oldalainkba videókat és webes képgalériákat

 

 

Ezeknek az alkalmazásoknak a többsége ingyenes, de vannak közöttük fizetősek is, ám szinte mindegyikhez szükséges valamilyen regisztráció. A regisztrációt és a különféle beállításokat – például fotógalériák megosztása, rajongói oldal létrehozása, kérdőív megtervezése és megosztása stb. – mindenképpen kedvenc böngészőnkben érdemes elvégezni, a Xara Web Designerben megjelenő ablakban már csak a már kész beállításokhoz tartozó kódot kell beilleszteni. Igazából a Web Designer abban nyújt a korábbiaknál nagyobb segítséget, hogy sok, nálunk kevésbé ismert ilyen programra hívja fel a figyelmet, másrészt automatikusan létrehoz egy ún. placeholdert, és elvégzi a szükséges beállításokat, például bekapcsolja az automatikus előnézeti kép frissítését.

 

 

Az online célprogramok galériáiban számtalan jó ötletet talál(hat)unk

 

 

Még ennél is egyszerűbb a Flash-animációk vagy –programok, valamint MP4-videók oldalainkba illesztése, ezeket ugyanis egyszerűen be kell húznunk az oldalunkra (például az Intézőből), a többit elintézi a Web Designer helyettünk, utóbbiakhoz például saját lejátszóprogramot rendel hozzá.

 

 

Egyszerű publikálás

 

Az elkészült oldalak publikálása is sokkal egyszerűbb lett, annak köszönhetően, hogy az akár nevesíthető FTP-beállításokat a program az alapértelmezés szerint 10 percenként automatikusan mentett dokumentumokkal együtt tárolja, lehetővé téve az ún. inkrementális feltöltést (vagyis csak a megváltozott állományokat küldi újra). Tárhelyproblémánk se lehet, fél gigabájtnyi tárterület áll ugyanis a rendelkezésünkre teljesen ingyen, a Xara „anyacége”, a MAGIX jóvoltából.


 

Adatok

  • Honlapok, weboldalak, webgrafikák és -animációk készítése
  • Honlap-, weboldal- és weboldalelem-sablonok
  • Többoldalas dokumentumok
  • Vektorgrafikus illusztrációs eszközök
  • Interaktív rajzoló-, kitöltő- és effektuseszközök
  • Objektumok körülfolyatása szöveggel
  • DHTML-menük készítése
  • Interaktív képgalériák készítése
  • Helyesírás ellenőrzése hét nyelven (magyar nincs)
  • Alapszintű bitkép-korrekciós eszközök
  • Panorámaképek készítése
  • Online célprogramok (widgets) egyszerű beillesztése
  • HTML-, JPEG-, PNG- és Flash-export
  • Forgalmazó: Codra Kft.
  • Ár: 13 950 Ft
  • Web (letölthető próbaverzió): www.xara.com/webdesigner


Értékelés
Előny: grafikai központú tervezés, profi sablonok, DHTML-menü és képgaléria-sablonok, olcsó
Hátrány: csak alapszintű bitképkorrekció, hiányzik a Bevel és az Extrude eszköz, a generált kód nehezen szerkeszthető
Teljesítmény: 4,5
Szolgáltatás: 4,5
Ár/érték: 5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.