Hirdetés

Xara Xtreme Pro 5



|

Vektorgrafikus rajzprogram, vagy webtervező alkalmazás? Mindkettő - íme a sikeres ötvözet!

Hirdetés

A Xara fejlesztőcsapatának korábbi módszereit ismerve sejthető volt, hogy a cég zászlóshajójának nevezhető Xara Xtreme legújabb verziójában megtalálhatjuk a Web Designer több funkcióját is – főként, mert ez utóbbi az Xtreme jól bevált motorjára támaszkodik. Ez így is történt, azzal az apró eltéréssel, hogy nem „több”, hanem „szinte minden” új web designeres eszközt és funkciót megtalálunk a Xara Xtreme 5-ben – számos egyéb érdekes és izgalmas fejlesztéssel egyetemben.

 

 

xara_xtreme_5_objects.jpg

A réteggalériát váltó objektumgalériával sokkal kényelmesebb a munka


 

Hasznos örökség

A korábbi Clipart galleryt immáron a Xara Xtreme-ben is Design gallerynek hívják, és a File menüben is megtaláljuk a New from Design gallery parancsot – vagyis egy kiválasztott sablon alapjaira építkezve kezdhetünk neki a munkának –, valamint a Preview website, Export website és Publish website funkciókat is, amelyekkel értelemszerűen az elkészült honlapokat tekinthetjük meg, exportálhatjuk HTML formátumba, vagy rögtön feltölthetjük tárhelyünkre FTP-kapcsolaton keresztül. Ezenkívül apró, ám hasznos újdonsága a File menünek az immáron utolsó húsz megnyitott állományt megjegyző Open recent lista.

 


xara_xtreme_5_filemenu.png

A négy új funkciót kínáló File menü immáron az utolsó 20 megnyitott dokumentumra emlékszik


 

Ahhoz, hogy a Xara Xtreme 5-tel ne csak különálló weboldalakat, hanem komplett honlapokat készíthessünk, a program megkapta a Web Designer teljes eszközpalettáját, aminek élén az a Web Properties ablak található. Ebben egy helyen találjuk meg a honlap fontosabb beállításait, és az egyes aktív elemek viselkedését befolyásoló paramétereket. Itt mondhatjuk meg többek között, hogy mi történjen egy szövegrészre, egy objektumra vagy egy objektumcsoportra kattintáskor, vagy ha az elem fölé ér az egér (például ugrás másik oldalra, egy oldal nevesített pontjára, kép vagy új réteg megjelenítése stb.). Viszont azt is ebben az ablakban állíthatjuk be, hogy a kiválasztott rajzelem helyén esetleg egy Google-térképrészlet, egy YouTube-videó vagy egy – akár szintén a Xara Xtreme-mel készült – Flash mozi jelenjen meg.

 


xara_xtreme_5_webproperties.png

A Xara Xtreme megörökölte a Web Designer szinte minden fontosabb funkcióját


 

A Web Designertől átvett funkciók között több olyan is akad, amelyek más, nem webes munkáknál is nagyon jól jönnek, jöhetnek. Ilyen például a gépelés közbeni azonnali helyesírás-ellenőrzés, amelynek egyetlen, ám annál súlyosabb negatívuma, hogy a magyar kimaradt az ellenőrizendő nyelvek közül, így a Xara Xtreme csak angol, német, olasz, holland, francia, portugál, spanyol és orosz nyelvű szövegeket képes ellenőrizni.

 

Szintén nemcsak honlapok, hanem többoldalas dokumentumok készítésénél is nagyon jól jöhet az Arrange -› Repeat on all pages funkció, amely a kijelölt elemeket ismétli meg a dokumentum összes oldalán, valamint az Arrange -› Update repeating objects, amivel az összes oldalra átvezethetjük az ismétlődő elemeken elvégzett módosításokat.

 

Rétegeken át

A Web Designerhez – ahogyan a Xara korábbi programjaihoz – számos jó minőségű előre gyártott kiegészítőt kaptunk, amelyek között nemcsak komplett weboldalak, hanem különálló interaktív elemek is voltak (gombok, fotóobjektumok stb.). Egy-egy ilyen elem több, nemegyszer több tucat objektumból állt – amelyeket két vagy több rétegre kellett elhelyezni. Miután a hagyományos csoportba foglalás ezek használatát nem tette lehetővé – hiszen ez a művelet mindig az aktuális rétegre vitte át a kijelölt objektumokat –, ezért a Xara fejlesztői elkészítették az ún. lágy csoportokat (Soft Groups). Az Arrange -› Apply Soft Group utasítással létrehozható lágy csoportok szinte mindenben ugyanúgy viselkednek, mint a megszokottak, azzal a jelentős különbséggel, hogy a lágy csoportok minden eleme marad az eredeti rétegén. Hasonlóképpen, ezentúl ha a Vágólapra több rajzelemet másolunk, akkor ezek megjegyzik, hogy melyik rétegen is voltak, és beillesztésükkor – hasonlóan a lágy rétegekkel létrehozott clipart objektumok beszúrásához – pontosan ugyanazokon a rétegeken jönnek létre, sőt, ha szükséges, még létre is hozzák a hiányzó rétegeket.

 

A Xara Xtreme 5-ben egyébként arra is lehetőségünk nyílik, hogy dokumentumunk eltérő méretű és/vagy rétegstruktúrájú oldalakat tartalmazzon, ráadásul a lapok méretét a Web Designerhez hasonlóan a „papír” aljának vagy jobb szélének húzásával változtassuk.

 


xara_xtreme_5_transparency.jpg

A megújult átlátszóság eszközzel többszörösen változó áttűnéseket is létrehozhatunk


 

A dokumentumok hierarchikus objektumstruktúráját a korábbi Layer galleryt váltó, igazán „xarásan megoldott” Object galleryben láthatjuk át és módosíthatjuk. Ebben a panelben megtaláljuk az aktuális dokumentum oldalait, azok rétegeit, a Pro változatban pedig a rétegeken található rajzelemeket, csoportokat és az ezeken belül lévő további rajzelemeket, csoportokat is. Az Object gallery eszközsávjának gombjai lehetővé teszik, hogy egyetlen kattintással hozhassunk létre új oldalt vagy réteget – attól függően, hogy éppen mi a kijelölt szint. Egyszerű húzd-és-ejtsd módszerrel változtathatjuk az oldalak, rétegek vagy rajzelemek sorrendjét, míg a sorok végén található szemekre és nyilakra kattintva kapcsolhatjuk ki vagy be bármelyik oldal, réteg vagy objektum láthatóságát és szerkeszthetőségét.

 

Intelligens képméretezés

A Xara Xtreme 5 leglátványosabb újdonsága a tartalomfüggő képméretezés. A bitképek kezelésének egyik aktuális slágertémájának alapjait két izraeli fiatalember, Shai Avidan és Ariel Shamir tette le pár évvel ezelőtt. A Seam Carving névre keresztelt technológia lényege, hogy egy algoritmus megkeresi a kép „erővonalait”, és ezeket használja fel a program a pixelgrafikus képek nyújtásakor vagy zsugorításakor arra, hogy a képek hasznos tartalma ne, vagy csak a lehető legkisebb mértékben torzuljon. Az ezen az elven működő programok és bedolgozó modulok egy része lehetővé teszi, hogy a felhasználó kijelölhesse az általa fontosnak vagy elhanyagolhatónak ítélt részeket, ezzel is tovább javítva a végeredmény minőségét.

 


xara_xtreme_5_resized.jpg

A védett elemek nem torzulnak a tartalomfüggő bitképméretezéskor


 

A Xara Xtreme-ben csak az előbbit tehetjük meg, vagyis az általunk fontosnak ítélt részeket jelölhetjük meg. Ehhez a program egy másik újdonságát, a maszk módot kell használnunk, amit a Window -› Mask mode on paranccsal vagy a Standard eszközsáv Mask mode gombjának megnyomásával tudjuk aktiválni. Ez követően a Xara Xtreme bármelyik vektorgrafikus eszközét használhatjuk a maszkréteg szerkesztésére, illetve a Window menüben megtaláljuk a legfontosabb maszk funkciókat, az invertálást és a törlést is. A természetesen akár több részből is álló maszk létrehozását követően a fotó eszköz infósávján aktiválhatjuk a tartalomfüggő képméretezést (Content-aware photo resize), majd meg kell mondanunk, hogy vízszintesen (Prepare H) és/vagy függőlegesen (Prepare V) szeretnénk-e nyújtani-zsugorítani a fotót. E gombok megnyomását követően a program pár másodperc alatt megkeresi az említett erővonalakat, és már kezdődhet is a „játék”. A Xara Xtreme-hez illő módon – és eltérően szinte minden más megoldástól – a speciális nyilak mozgatásakor folyamatosan látjuk, hogyan is változik meg fotó – természetesen megőrizve a kijelölt területek sérthetetlenségét.

 


xara_xtreme_5_prepare.jpg

A maszkréteg szinte pontosan ugyanúgy működik, mint a fotószerkesztő programokban


 

 

Adatok

  • Vektorgrafikus illusztrációs program
  • Interaktív rajzoló, kitöltő és effektus eszközök
  • Honlapok, webgrafikák, animációk készítése
  • Tartalomfüggő bitképméretezés
  • Új objektum- és sablongaléria
  • Flash-, PDF-, SVG- és XPS-export
  • Panorámaképek készítése
  • Négy színre bontás
  • RAW formátumú fotók importálása
  • Photoshop-kompatibilis és Xara-pluginek használata pixeles és vektoros elemeken
  • Többoldalas dokumentumok kezelése
  • Objektumok körülfolyatása szöveggel
  • Többszörösen változó átlátszóság
  • Objektumok térbelivé alakítása
  • Pixelgrafikus effektusok vektoros objektumokon
  • Alapszintű bitkép korrekciós eszközök
  • „Képernyőlopó”
  • Azonnali helyesírás-ellenőrzés (angol, német, olasz, holland, francia, portugál, spanyol és orosz)
  • Vista alatti működés
  • Fejlesztő: Xara Ltd. (MAGIX AG)
  • Ár: 200 EUR

 

 

pcworldajanlata120keretel.png

 

Értékelés

Előny: nagyon gyors, komplett honlapok készítése, bitképek tartalomfüggő méretezése

Hátrány: csak négyszögletes szövegkeretek, magyar helyesírás ellenőrző hiánya, internetkapcsolat kell az aktiváláshoz

Teljesítmény: 5

Szolgáltatás: 5

Ár/teljesítmény: 5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.