Hirdetés

XFCE felületre vált a Debian



|

Újabb szeg kerülhetett a GNOME koporsójába.

Hirdetés

Mindenki nagy meglepetésére nemrégiben a Debian egyik fejlesztője nagy csendben bejelentette, hogy a stabilitásáról híres, egyik legidősebb Linux disztribúció 7.0-s főverziója alapértelmezetten a GNOME helyett az általunk is már szemügyre vett XFCE grafikus felülettel fog megérkezni. A lépés horderejét nem csak a disztribúció fejlesztőinek szimpla tekintélyelvű jelentősége adja, hanem az is, hogy tudomásunk szerint körülbelül egy évtizede volt a GNOME a disztribúció felülete.


A hírt bejelentő Joey Hess állítása szerint a váltás elsődleges oka annyi, hogy az XFCE jóval kevesebb helyet foglal a GNOME-nál, amely lehetővé teszi, hogy a telepítőkészlet egyes számú optikai korongjára felférjen a komplett grafikus környezet. Ettől függetlenül megemlítette, hogy szubjektív okok is állhatnak az XFCE preferálása mellett: ezzel arra kívánt célozni, hogy a GNOME grafikus felület fejlesztői az aktuális harmadik főverzióval alaposan átszabták a komplett szoftvert, amellyel sikerült alaposan kiakasztaniuk a felületet használók jelentős részét.


A GNOME egyre inkább a saját kis világukban élő készítői egyébiránt pont nemrég jelentették be, hogy jövőre saját disztribúciót szeretnének építeni a felületük köré, a végső céljuk az Ubuntu üzleti modelljének (ingyenes rendszer fizetős támogatással) lemásolása.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.