Hirdetés

XYplorer: brutális tudású fájlkezelő újból ingyen



|

Hét év után visszatért az alkalmazás szabadon használható kiadása, érdemes ránézni.

Hirdetés

A Windows operációs rendszerrel együtt szállított Intéző alkalmazás határozottan nem világ legfejlettebb állomány- és mappakezelő szoftvere, noha a Windows 8.x platformban található verziója rengeteget fejlődött, még ha ez első blikkre nem is nyilvánvaló. A komoly fájlkezelőre vágyók körében a Total Commander nevezhető a de-facto standardnak, amely egyetlen fő problémáját a fizetőssége adja, noha a fejlesztője semmiféle módon sem próbálja megakadályozni az első hónap utáni zavartalan használatát. Ezen felül akad még néhány kisebb-nagyobb rivális – mint például a FreeCommander –, ám ezek csak relatíve nevezhetőek népszerűnek, az átlagos felhasználók java soha nem is halott róluk.


Hirdetés


Ugyanebben a cipőben jár az XYplorer nevezetű szoftver is, ráadásul a tavaly májusi nyomtatott PCWorld magazin egyik teljes verziójának az elmúlt 7 évben kizárólag fizetős változata volt, amely tovább limitálta a potenciális felhasználók körét. A hatalmas tudású szoftver fejlesztője nem részletezett okból január elején újból elérhetővé tett belőle egy funkcionalitásra minimálisan megnyirbált ingyenes kiadást, amely használatát ráadásul otthoni és céges környezetben egyaránt engedélyezi. A két verzió közti különbségek ezen a weboldalon tekinthetőek át.


A sajnos magyar lokalizációval egyelőre nem használható XYplorer alapértelmezett beállítások mellett a Total Commander helyett inkább a Windows Intézőre hasonlít, azonban az első benyomás ne tévesszen meg senkit, rendkívül részletesen testre szabható a program megjelenése. Az emlegetett teljes verzió magazinhoz történő mellékelésének örömére kollégánk annak idején írt róla egy cikket, az itt olvasható írásban többek közt konkrét útmutatások is találhatóak a program Total Commanderre és Windows Intézőre való „klónozásának” menetéről.


Fontos leszögezni, hogy a meglátásunk szerint a Total Commandernél részleteiben tipikusan jóval komolyabb tudású XYplorer a maga módján egy nagyon régi vágású program. A telepítése vagy hordozható változatának elindítása után 20 percet minden további nélkül el lehet ütni a menüiben és beállítópaneljén történő böngészéssel és állítgatással, amely végső soron akár ijesztő élmény is lehet a felhő gyermekeinek, hiszen az utóbbi években magas fokozatra kapcsolt az egyszerűhöz és készhez való szoktatás. Muszáj időt szánni a szoftver lelki világának feltérképezésére, de mindenképp megéri rászánni a fáradtságot.

 


Az efféle ajánló írásokban tipikusan hosszan illik sorolni a szoftverek lehetőségeit és sajátosságait, azonban XYplorer esetében olyan szintű funkcionalitásbeli túlcsordulásról van szó, hogy inkább a legnagyobb negatívumot érdemes csak tisztázni: a Total Commanderhez szokottak letehetnek a teljesen billentyűzetes kezelésről, ugyanis a mappák közti navigálás kétpaneles nézetben is csak egérrel történhet, lévén nem lehet a panelek listájának tetején bekapcsolni a visszalépéshez szükséges [..] elemet. Ezen felül a funkciógombos fájlműveleteket – például F5 a másoláshoz, F6 az áthelyezéshez – is el lehet felejteni; ezen hiányosságok meglehetősen nagy érvágást jelenthetenek a mappák közti száguldozáshoz szokottak számára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.