Hirdetés

Zoner Photo Studio 13 Pro



|

Megjelent a hobbifotósok svájcibicskájának, a Zoner Photo Studiónak legújabb verziója sok apró és néhány jelentősebb újdonsággal.

Hirdetés

A Zoner Photo Studio 12-es verziójának újdonságait januárban már bemutattuk részletesen – így remélhetőleg olvasóink közül sokan ismerik a cseh szoftverfejlesztő cég főként hobbifotósok számára ajánlott sokoldalú programját. E szoftvernek nemrégiben jelent meg a legújabb verziója, ami – ellentétben sok tengerentúli babonás cég szoftvereitől – a 13-as számot viseli.

 

Divatos grafitszürke szín, funkcióktól függő menük és elrendezések a Zoner Photo Studio 13-ban

 

Az új változat mindenképpen egyik, ha nem a legfontosabb újdonsága, hogy 64 bites változatban is elérhető, amelynek előnyeit főként a nagyobb fotók szerkesztésekor, feldolgozásakor, például panoráma- vagy nagy dinamikatartományú (HDR) képek készítésekor tapasztalhatjuk meg. Érdekes – és a hasonló alkalmazásoktól eltérő – módon a 64 bites változattal párhuzamosan települ a 32 bites is, aminek az az oka, hogy néhány funkció, például a Media Archive vagy a Google Föld segítségével történő geocímkézés nem működik a 64 bites programban.

Egyelőre sajnos csak kevesek által hasznosítható újdonság, hogy a Zoner Photo Studio 13 támogatja a 10 bites színmélységgel dolgozó monitorokat, amelyeken így 64-szer több, egész pontosan 1,07 milliárd színt jeleníthetünk meg, szemben a ma átlagosnak mondható 16,8 millióval. Ez azt jelenti, hogy ezeken az eszközökön még az „AdobeRGB színtér” beállításokkal készült fotók majdnem valamennyi színárnyalatát is megtekinthetjük.

 

Percek alatt készíthetünk látványos képeslapokat

 

Magán a felhasználói felületen az előző verzióhoz képest csak keveset változtattak. A navigátor panel alján megjelent két új fül, amelyek segítségével a katalógusainkat és kedvenc albumainkat érhetjük el egyszerűbben és gyorsabban, valamint néha jól jön, hogy egyszerre több nézegetőfület is megnyithatunk, vagy hogy a képek csoportos kijelölésénél – a fájlnév-mintával párhuzamosan – használhatjuk a képekre adott osztályzatokat és a színes címkéket is.

A RAW-feldolgozómodul – néhány új fényképezőgép-típus támogatásán túl – három új eszközzel bővült. Ezek közül az átméretezés csak egy lépés megspórolását jelenti, de a peremsötétedés-korrigáló, valamint a kiégett területeken található adatokat „kitaláló” algoritmusok bizony néha igencsak jól jöhetnek, ahogyan az is, hogy a két oldalsó panelt végre el tudjuk rejteni, ha éppen nincs rájuk szükségünk.

A képszerkesztőre átváltva további hasznos újdonságokkal találkozhatunk, mint például a korábbi Photoshop-privilégium, a gyógyító ecset, a radír vagy a színhiba-korrigáló eszköz. A gyógyító ecset segítségével sokkal szebben és gyorsabban tüntethetjük el például a nemkívánatos foltokat, (terep)tárgyakat, esetleg személyeket képeinkről, míg a radír végre ténylegesen törlést jelent és nem csak egy választott háttérszínnel történő kifestést. Ennek természetes velejárója, hogy a Zoner Photo Studio végre képes megfelelően kezelni az olyan átlátszó háttereket támogató formátumokat, mint például a PNG, a GIF, a TIFF vagy a Microsoft-féle JPEG XR.

 

Még a "kiégett" részek pótlásának a metódusát is kiválaszthatjuk

 

A Zoner Photo Studio népszerű szolgáltatásai közé tartoznak a program képillesztő algoritmusára alapozó funkciók, vagyis az anaglif, a panoráma- és a HDR-képkészítők. E lista tovább bővült a többszörös expozíciók kezelőivel, amelyekkel egyrészt elvileg hatékonyabb zajszűrést végezhetünk a magas ISO-val és/vagy hosszabb záridővel készült képeken, másrészt amellyel eltávolíthatjuk fotóinkról a „mozgó elemeket” (például egy épületfotóról az előtte sétáló embereket), vagy éppen ellenkezőleg megsokszorozhatjuk azokat (például teljes mozgássorozat egyetlen képen).

 

Adatok

- 32 és 64 bites változat
- Digitális képek megjelenítése, katalogizálása
- Fotók javítása, szerkesztése
- RAW-feldolgozás
- Fotóalbumok, indexképek, naptárak készítése
- Webgalériák, PDF és DVD-s bemutatók létrehozása
- Panoráma- és HDR-képek, anaglifek és képeslapok készítése
- Többszörös expozíciók kezelése
- Fotók geocímkézése és megjelenítése a Google Térképeken és a Google Földön
- Fotók archiválása CD-re és Video CD-re
- Közvetlen feltöltés Facebookra, Flickrre és Picasa Web albumokba
- Forgalmazó: Zoner Kft.
- Ár: 23 810 Ft
- Web: www.zoner.hu

Értékelés

Előny: sok eszköz, új szerkesztő és javító eszközök, többszörös expozíciók kezelése
Hátrány: zsúfolt felhasználói felület, nincs navigációs ablak, gyenge zajszűrő

Teljesítmény: 4,5
Szolgáltatás: 4,5
Ár/érték: 4,5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.