Hirdetés

Zoner Photo Studio 17 Pro teszt: képesített képkezelő|

Minden, a fotóval összefüggő munkára felkészítették a Zoner professzionális programját, amelynek 16-os verzióját a PC World előfizetői ingyen használhatják.

Hirdetés

A PC World előfizetői egy évig ingyen használhatják a program 16-os kiadásának pro verzióját többek között az Office 365 Personal szolgáltatással és a korlátlan tárhellyel egyetemben. Részletek a pcworld.hu/elofizetes oldalon.

Mikor digitális fotózásról van szó, általában az emberek igyekezete addig terjed, hogy megnyomják az exponálógombot, majd lementik a kapott fájlt valamelyik háttértárukra, hogy utána néha nézegessék. Ennél azonban sokkal többet tehetünk: katalogizálhatjuk fotóinkat, kijavíthatjuk, optimalizálhatjuk azokat, illetve panoráma- vagy HDR-képeket készíthetünk belőlük, hogy aztán közösségi oldalakon, postalapként, naptárként publikáljuk az eredményt.

 

 

A Zoner Photo Studio minderre képes, professzionális eszközként a teljes fotós munkafolyamatot lefedi a képek integrálásától kezdve a RAW-kezelésen át egészen a webgaléria-készítésig. Ráadásul mindezt veszteségmentesen teszi, azaz a módosított képekről minden esetben biztonsági másolatot készít, így olyan szoftverekkel említhető egy lapon, mint a Lightroom vagy az Aftershot, csak éppen kedvezőbb áron kínálja ugyanazt a gazdag funkcionalitást.

Megszelídített nyers képek

Most több időt nem szentelnénk a program általános bemutatásának, hiszen megtettük azt már tavaly, a 16-os verziónál, annál a kiadásnál, amit az év végi akciónk keretén belül ajándékba adunk az előfizetőinknek, és amelyről a későbbiekben kedvezményesen lehet frissíteni a legújabb 17-es Photo Studióra, amely számos funkcióval gazdagodott elődjéhez képest. A legnagyobb változást azok fogják érzékelni, akik a JPEG-képek helyett előszeretettel rögzítenek nyers, tömörítetlen fotókat. A RAW szekció ugyanis alapos változáson ment keresztül. Immár úgy szerkeszthetünk benne, mintha tömörített képekkel dolgoznánk, ugyanitt kapunk automatikus gyorskorrekciót, LCP lencsekorrekciót és azonnali előnézetet is.

 Az optimalizált motornak köszönhetően felgyorsult a képek importálása is, így azokat már menet közben címkézhetjük, és ekkor kifejezetten jól jön, hogy a program a gyakran használt kulcsszavakat rendre felajánlja. Kapunk emellett gyorsabb és hatékonyabb indexelést, így böngészésnél akadás nélkül fésülhetjük át fotógyűjteményünket, illetve új funkcióként megjelent a duplikátumokra vadászó modul.

 

Hirdetés

 

Természetesen új szűrők és editoreszközök is érkeztek. Kiemelhető közülük az expozíciósátmenet-filter, amivel például egy égboltot elevenebbé varázsolhatunk, a továbbfejlesztett intelligens szerkesztés, a képregényszerű hatást kínáló Carton effektus vagy éppen a szembesütő nap csillogását szimuláló lencsefényfolt (lens flare).

Eszközök között

Fejlődtek a program megosztási képességei is a 16-os verzióhoz képest. Megjelent a DLNA-támogatás, azaz képeinket a programból közvetlenül, külön másolási műveletek nélkül elküldhetjük okostévénknek, mobilunknak és táblagépüknek. Javult a hálózati meghajtók kezelése: a fejlesztő mérései alapján 35 százalékkal gyorsabban tudja a program beolvasni az otthoni szerveren tárolt állományokat.

 

 

Mindemellett megkapjuk a közvetlen Facebook-, Flickr-megosztást, valamint a Zonerama felhőjébe korlátlan mennyiségű képet tölthetünk fel. Utóbbit használva mobileszközeinkről is könnyedén elérhetjük gyűjteményünket, köszönhetően az androidos Zoner Photo Studiónak, ami alkalmas könnyű szerkesztésre is. Érdekes megoldás még a cég által indított Postcard, segítségével mobilos képeinket postalappá konvertálhatjuk. Ekkor a Zoner egy kisebb összeg, körülbelül 3 dollár fejében kinyomtatja, a begépelt szöveggel kitölti, majd az általunk megadott (európai országban lévő) címre elküldi az üzenetet egy héten belül.

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.