Hirdetés

Zoner Photo Studio 17 Pro teszt: képesített képkezelő

|

Minden, a fotóval összefüggő munkára felkészítették a Zoner professzionális programját, amelynek 16-os verzióját a PC World előfizetői ingyen használhatják.

Hirdetés

A PC World előfizetői egy évig ingyen használhatják a program 16-os kiadásának pro verzióját többek között az Office 365 Personal szolgáltatással és a korlátlan tárhellyel egyetemben. Részletek a pcworld.hu/elofizetes oldalon.

Mikor digitális fotózásról van szó, általában az emberek igyekezete addig terjed, hogy megnyomják az exponálógombot, majd lementik a kapott fájlt valamelyik háttértárukra, hogy utána néha nézegessék. Ennél azonban sokkal többet tehetünk: katalogizálhatjuk fotóinkat, kijavíthatjuk, optimalizálhatjuk azokat, illetve panoráma- vagy HDR-képeket készíthetünk belőlük, hogy aztán közösségi oldalakon, postalapként, naptárként publikáljuk az eredményt.

 

 

A Zoner Photo Studio minderre képes, professzionális eszközként a teljes fotós munkafolyamatot lefedi a képek integrálásától kezdve a RAW-kezelésen át egészen a webgaléria-készítésig. Ráadásul mindezt veszteségmentesen teszi, azaz a módosított képekről minden esetben biztonsági másolatot készít, így olyan szoftverekkel említhető egy lapon, mint a Lightroom vagy az Aftershot, csak éppen kedvezőbb áron kínálja ugyanazt a gazdag funkcionalitást.

Megszelídített nyers képek

Most több időt nem szentelnénk a program általános bemutatásának, hiszen megtettük azt már tavaly, a 16-os verziónál, annál a kiadásnál, amit az év végi akciónk keretén belül ajándékba adunk az előfizetőinknek, és amelyről a későbbiekben kedvezményesen lehet frissíteni a legújabb 17-es Photo Studióra, amely számos funkcióval gazdagodott elődjéhez képest. A legnagyobb változást azok fogják érzékelni, akik a JPEG-képek helyett előszeretettel rögzítenek nyers, tömörítetlen fotókat. A RAW szekció ugyanis alapos változáson ment keresztül. Immár úgy szerkeszthetünk benne, mintha tömörített képekkel dolgoznánk, ugyanitt kapunk automatikus gyorskorrekciót, LCP lencsekorrekciót és azonnali előnézetet is.

 Az optimalizált motornak köszönhetően felgyorsult a képek importálása is, így azokat már menet közben címkézhetjük, és ekkor kifejezetten jól jön, hogy a program a gyakran használt kulcsszavakat rendre felajánlja. Kapunk emellett gyorsabb és hatékonyabb indexelést, így böngészésnél akadás nélkül fésülhetjük át fotógyűjteményünket, illetve új funkcióként megjelent a duplikátumokra vadászó modul.

 

Hirdetés

 

Természetesen új szűrők és editoreszközök is érkeztek. Kiemelhető közülük az expozíciósátmenet-filter, amivel például egy égboltot elevenebbé varázsolhatunk, a továbbfejlesztett intelligens szerkesztés, a képregényszerű hatást kínáló Carton effektus vagy éppen a szembesütő nap csillogását szimuláló lencsefényfolt (lens flare).

Eszközök között

Fejlődtek a program megosztási képességei is a 16-os verzióhoz képest. Megjelent a DLNA-támogatás, azaz képeinket a programból közvetlenül, külön másolási műveletek nélkül elküldhetjük okostévénknek, mobilunknak és táblagépüknek. Javult a hálózati meghajtók kezelése: a fejlesztő mérései alapján 35 százalékkal gyorsabban tudja a program beolvasni az otthoni szerveren tárolt állományokat.

 

 

Mindemellett megkapjuk a közvetlen Facebook-, Flickr-megosztást, valamint a Zonerama felhőjébe korlátlan mennyiségű képet tölthetünk fel. Utóbbit használva mobileszközeinkről is könnyedén elérhetjük gyűjteményünket, köszönhetően az androidos Zoner Photo Studiónak, ami alkalmas könnyű szerkesztésre is. Érdekes megoldás még a cég által indított Postcard, segítségével mobilos képeinket postalappá konvertálhatjuk. Ekkor a Zoner egy kisebb összeg, körülbelül 3 dollár fejében kinyomtatja, a begépelt szöveggel kitölti, majd az általunk megadott (európai országban lévő) címre elküldi az üzenetet egy héten belül.

 

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.