Hirdetés

Zoner Photo Studio 8 Classic

|

Március havi teljes verziónk szinte minden olyan eszközt tartalmaz, amelyre egy hobbifotósnak szüksége lehet digitális képei katalogizálásához és javítgatásához.

Hirdetés

A Zoner Photo Studio telepítése igen egyszerű: használatához azonban meg kell adnunk az újságban megtalálható aktivációs kódot, ellenkező esetben a program csak 30 napos próbaváltozatként működik. Amíg ezt nem végezzük el, az erre utaló figyelmeztetés minden indításkor megjelenik. Az „élesítésen" kívül lehetőségünk van regisztrálni magunkat a program weboldalán (www.zoner.hu); ha ezt elvégezzük, akkor kedvezményesen frissíthetünk a Zoner Photo Studio nagyobb tudású Professional és Home változataira. A PC World ajándék kóddal aktivált Classic változata tartalmazza a Professional és a Home funkcióinak elérését szolgáló menüpontokat és eszközöket, de ezek kiválasztásakor csak egy figyelmeztető ablak jelenik meg.
A bevezetőben már említettük, hogy a programnál a fő hangsúly a számítógépünkön található digitális képek közötti böngészésen, ezek katalogizálásán van. Nagyban megkönnyíti a fényképek rendezését, hogy a Photo Studióban egyszerre több képböngésző panelt is nyitva tarthatunk a navigátor, az előnézeti kép és a szerkesztő mellett. Ez a „több" azt jelenti, hogy 1024×768-as képernyőn akár 15 böngészőpanelt is rögzíthetünk a program ablakában, és ezek mellett továbbiakat „lebegtethetünk" önálló ablakokban.

 

zoner_1k.png

 


Nemcsak a számítógépen található fotók nézhetők meg vele, hanem lapolvasóból és fényképezőgépekből is be tudja olvasni őket. Az állományokhoz különféle információkat rendelhetünk: a kép címét, a szerző, a fotós és a szerkesztő nevét, a felvétel készítésének helyét, rövid és hosszú leírást, más katalogizálóprogramokhoz hasonlóan osztályzatot és kulcsszavakat is, sőt akár hangjegyzettel is elláthatjuk felvételeinket. A képek leírását importálhatjuk más programok által is használt descript.ion, files.bbs, 0index.txt stb. állományokból vagy akár az ACDSee-adatbázisokból, és természetesen magunk is létrehozhatunk ilyen fájlokat. Ezeken kívül nemcsak a leírásokat, hanem a fotók adatait is elmenthetjük szöveges vagy akár HTML-formátumban.
Rengeteg képjavító és -módosító eszköze van a szoftvernek: ezek egy részét közvetlenül a képböngészőből is el tudjuk érni, míg másokhoz be kell lépnünk a képszerkesztő modulba. Követve az örvendetes trendet, programunk nyolc különféle szűrőt kínál a képek átméretezéséhez, így kiválaszthatjuk az optimális algoritmust. Mind az átméretezés, mind a legtöbb képmódosító szűrő esetén élhetünk a kötegelt feldolgozás lehetőségével: vagyis az adott műveletet egy lépésben, egyszerre végrehajtathatjuk egy mappa valamennyi vagy kijelölt fotóján.
Belépve a program képszerkesztőjébe, kivághatjuk a képből a fontosnak, kiemelendőnek ítélt részeket (a választható oldalarányok betartatásával), kényelmesen korrigálhatjuk a fotó ferdeségét, vagy megváltoztathatjuk színhőmérsékletét. A Photo Studio segítségével látványosabbá is tehetjük képeinket. Többek között átalakíthatjuk őket dombormű hatásúvá, olajfestmény- vagy ceruzarajzszerűvé. Mindenképpen érdemes kiemelni, hogy a szerkesztőfelület többlépcsős művelet-visszavonást is lehetővé tesz.

 

 

zoner_3.png

 


Az alkalmazás lehetőséget kínál képeink látványos kinyomtatására is. Az általunk megadott felvételeket sablonok használatával nyomtathatjuk ki, s a program akár automatikusan is elhelyezheti az egyes fotókat. A sablonok segítségével készíthetünk képkatalógust (többoldalas indexképeket), fotóalbumokat, tablókat, naptárakat, üdvözlőlapokat és rengeteg mást is.

 

zoner_2k.png

 


A Zoner Photo Studio 8 hasznos segédeszköze lehet mindazoknak, akik digitális fotóikat szeretnék karbantartani, javítgatni.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A Project029 Magyarország Kft. közleménye
Bezár