Hirdetés

Szupergyors pendrive-ok



|

Az eSATA csatolónak hála az új USB-kulcsok - mint az OCZ-é is - háromszor olyan gyorsan írják, és ötször olyan gyorsan olvassák az adatokat. Lejárt volna az USB 2.0 ideje?

Hirdetés

 

Néhány évvel ezelőtt még teljesen elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy apró, kisujj méretű pendrive kapacitása akár csak megközelítse is a gigabájtok magasságát, nem, hogy papírvékony és köröm nagyságú legyen, vagy épp 64 GB tárhellyel bírjon.

 

Az elmúlt időben tehát a méretbeli fejlődéssel nem volt probléma, azonban a pendrive-ok bírnak egy komoly hátránnyal - ez pedig az USB 2.0-ás interfész, amely az óriási kapacitás mellé nem képes megfelelően gyors átviteli sebességet biztosítani.

 

ocz_esata.jpg

 

Úgy tűnik, hogy az USB 2.0 ideje ilyen szempontból lejárt, ugyanis az eSATA meggyőző adatokkal és teljesítménnyel igyekszik leváltani.

 

Az eSATA csatolófelülettel korábban hatalmas nagy probléma volt, hogy míg az USB-n és FireWire-ön keresztül csatlakoztatott eszközökhöz nem kellett külső adapter, az eSATA porton keresztül nem lehetett energiát is nyerni az adott készülékhez. Ezt a fennakadást azonban sikerült megoldania a fejlesztőknek, így immáron nincs szükség további drótokra.

 

November végén már beszámoltunk Önöknek a Kanguru legújabb pendrive-járól, amely eSATA csatlakozóval is rendelkezik. Most az OCZ is bemutatta új pendrive-ját, ezzel tovább terelve a mini tárolókat az új ösvény felé.

 

flashdrives.jpg

 

Az OCZ Throttle 90 MB per másodperces olvasási, és 30 MB per másodperces írási sebességre képes, míg ugyanezek az értékek egy csúcsminőségű, USB 2.0-ás flashdrive esetében csupán 20 és 10 MB/s. Mondanunk sem kell, gigabájtok tömkelegének mozgatásakor, vagy streamingkor nagyon sokat számít ez a sebességkülönbség.

 

Az OCZ újdonsága egyébként a biztonság kedvéért egy mini-USB csatolót is kapott - 8, 16 és 32 GB-os verziókban kerül majd a piacra, egyelőre ismeretlen áron.

 

Az ilyen pendrive-ok megjelenésével azonban egyre biztosabbnak látszik, hogy az effajta tárolók új korszak elé néznek. Lejárt volna az USB 2.0 ideje? Elképzelhető, hogy USB-kulcs helyett hamarosan eSATA-kulcsnak hívjuk majd apró adattárolóinkat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.