Hirdetés

TESZT: Samsung Galaxy Note 7 - Megtollasodott Edge



|

Elmúltak már azok az idők, amikor a phabletek méretei miatt keseregtünk. A Note 7 kecses házba került, miközben a legjobb komponensek dolgoznak a belsejében. UPDATE: cikkünk megjelenését követően világszerte leállították a telefon forgalmazását.

Hirdetés

Mindössze két hüvelyk - a kijelző átmérőjét illetően minimális a különbség a mainstream kategóriában versenyző Samsung Galaxy S7 Edge és a Galaxy Note 7 között, azaz a phablet kifejezést megteremtő széria legújabb tagja már szinte egyáltalán nem tűnik péklapátnak. Sőt, meglepően kecses, egy farmerzsebbe is kényelmesen becsúsztatható. Annak ellenére, hogy 5,7 hüvelykes képátmérővel rendelkezik, miközben a 2011 őszén bejelentett első Galaxy Note csupán 5,3 hüvelykkel büszkélkedhetett. Az elmúlt idő alatt azonban folyamatosan zsugorodtak a komponensek és ezzel együtt a mobilok is, illetve a phabletek ellenzői is lassan elhalkultak a készülékméretek általános növekedését látva. A számok beszédesek, míg a kisebb kijelzővel rendelkező első generációs Note 83 mm széles és 9,7 mm vastag volt, addig a legújabb hetes phablet 73 mm szélesre, és 7,9 mm vastagra zsugorodott, miközben a teljes hossza 146 milliméterről csupán 153 milliméterre nőtt, és még 9 grammal könnyebb is lett. Vagyis a nagyobb kisebb lett, és ehhez még különleges varázslatra sem volt szükség.

Ám nem csak a múltbéli ellenfeleivel számolt le a Note 7, mellette például az 5,5 hüvelykes iPhone 6S Plus is testesnek tűnik a 158.2x77.9x 7.3 mm-es értékeivel. Egy trükköt biztos, ami biztos mégis bevetettek a koreaiak a lekerekített kijelzőt, amelynek köszönhetően tényleg könnyen a tenyérbe simul a készülék. Az Edge kijelző ráadásul nem túlságosan hangsúlyos, az S6 Edge-nél szolidabban jelenik meg, és nem próbálja dominálni a termék megjelenését, pont annyit kapunk belőle, amennyi funkcionálisan szükséges. Fontos emellett azt is megjegyeznünk, hogy ez az első Samsung készülék, amely csupán hajlított kijelzővel jelenik meg. Élünk a gyanúval, hogy a jövőre érkező Samsung Galaxy S8 is erre a sorsa fog jutni.

Kialakítás

A Samsung Galaxy Note 7 alapján nem nehéz megjósolni, hogy milyen utat szeretne a koreai cég járni. Jelenleg a felsőkategóriájuk alsó szegmensét az S7, a közepét az S7 Edge, míg a tetejét a Note 7 képviseli, tudásban, árban és minden más tekintetben. Ez magyarázhatja, hogy miért hagyta ki a gyártó a hatos verziószámot, és ugrott Note 5-ről rögtön 7-re. A Galaxy Note termékvonal immár nem egy elszeparált szigetként, hanem a S termékvonal szerves részeként működik, és ez az irány a funkcionalitását jellemzi. Sarkalatosan fogalmazva a Note 7 nem más, mint az S7 Edge tollal kiegészítve. A legfontosabb komponensekben ugyanis osztozik a két termék, ám természetesen újításokkal, kezdeményezésekkel itt-ott mégiscsak találkozhatunk.

A legfontosabb eltérés szinte szemet szúr, a készülék alján: a kihúzható toll, amelyet immár csak egyféle módon lehet kihúzni és visszailleszteni, így idén nem várható egy újabb pengate. A stylus a korábbaiknál is okosabbá vált, és új funkciókat is kapott, vitán felül áll, hogy a termék fő vonzerejét jelenti. Új elem még a mellette megtalálható USB-C port (3.1-es), amely mellé újfajta töltő is dukál, illetve számos átalakító, ha klasszikus USB eszközzel toldanánk meg a mobilt. Szemfülesek kiszúrhatják még a mobil tetején lévő íriszszkennert, amely az újfajta biometrikus azonosítást hívatott végezni, szakavatottak pedig az elől-hátul védelmet nyújtó Gorilla Glass 5 üveget is kitapogathatják, amelyet elsőként alkalmaztak egy kereskedelmi forgalomban került készüléken. Nem látható, ám a specifikációkról leolvasható még a mobil IP68-as tanúsítványa, amely nem csak a készülékházra, hanem az S Penre is érvényes, azaz akár zuhanyzás közben is előkaphatják a Note 7 tulajdonosok a cerkájukat.

Kijelző és akkumulátor

Igazán remekül néz ki a készülékben dolgozó Super AMOLED megjelenítő, amelynél a Samsung vélhetően teljesítménybeli okokból még nem merte meglépni az UHD felbontást, így QHD-val kell "beérnünk". Panaszra nem lesz okunk, tényleg kiváló panel került a készülékbe, amely életteli színekkel és remek betekintési szögekkel rendelkezik. Különlegessége, hogy megkapta a mobile HDR technológiát, amelyet leginkább videónézés közben érhetünk tetten, amennyiben egy natív HDR felvétellel találkozunk. Utóbbi ritka, mint a fehér holló, ámbár a YouTube oldalán néhány videónál már kihasználhatjuk a jelenlétét.

Hirdetés

A Note 7 is megörökölte az Always on display funkciót, azaz a kijelzőjén még kikapcsolt képernyő mellett is megjeleníthetjük az órát, a naptárat és más értesítéseket. Újdonság azonban, hogy sokkal több személyre szabási lehetőséget kapunk, így több elrendezés közül választhatunk, illetve akár az elsötétített kijelzőre is azonnal jegyzetelhetünk a kihúzható tollal, az eszköz feloldása nélkül. A beállítások közé bekerült még az úgynevezett "kékfényszűrő" is, amely nevéhez híven a készülék által kibocsátott kék fény mennyiségét korlátozza, hogy a kijelző kevésbé fárassza a szemünket.

Az "Eszköz karbantartása" menüpontot is érdemes felkeresni, ahol az "Akkumulátor" lehetőségre kattintva több energiatakarékos mód közül választhatunk. Ezek érdekessége, hogy a közepes például alapesetben 1080p-re csökkenti a felbontást és a képernyő fényerejét is korlátozza. Javasoljuk a bekapcsolását, minimális változást fogunk csak érzékelni a látványt illetően. Amiatt is javasoljuk, mert az 5,7 hüvelykes eszközbe mindössze 3500 mAh-ás akkumulátor került, ami 100 mAh-val kevesebb az S7 Edge-dzsben használtnál. Habár tapasztalatunk szerint aktív használat mellett is kibír a munkanapot, nem árt ha óvatosan duhajkodunk a rendelkezésre álló erőforrásokkal.

Hardver

Nem változtatott a bevált recepten a Samsung, a Note 7 specifikációt átböngészve szinte mindenhol az S7 Edge komponenseivel találkozhatunk. A gép lelkét továbbra is a remek Exynos 8890 Octa biztosítja, a négy magos Mongoose és a kisebb órajelen dolgozó négymagos Cortex-A53 CPU, valamint a Mali-T880 MP12 GPU társaságában. Belső tárhelyet tekintve 64 GB-ot kapunk, ami mindenképpen örömteli, az már kevésbé, hogy ez a maximális, 128 GB-os Note 7 nem került a piacra. A 4 GB RAM választása sem feltétlenül volt jó döntés. Igaz ugyan, hogy jelenleg a Note 7 az egyik legerősebb telefon, ám a riválisoknál (például OnePlus 3) nem ritka a 6 GB alkalmazása, ráadásul félő, hogy hosszútávon a kevés RAM visszafogja majd a készüléket. Summa summarum: az elvárt RAM-mennyiség került a mobilba, és nem is próbálta felülteljesíteni azt. Az eredményre végső soron nem lehet panasz, amit a benchmark méréseink is megerősítettek.

Funkciók, szolgáltatások

A kamerák terén is az S7 örökséggel találkozhatunk, ami egyáltalán nem baj, hiszen remek szenzorok kerültek a híres elődbe. A Samsung ugyanis szerencsére felhagyott a megapixelszám felesleges hajkurászásával és helyette a szenzorméret növelésére összpontosított. Így került a mobilba egy 1/2,5 hüvelykes szenzor, amelybe méretes 1.4 mikronos pixeles érzékelőket építettek, amelyek gyengébb fényviszonyok között is hatékonyan tudják begyűjteni a rendelkezésre álló fényt. Az eredmény magáért beszél, az S7 és így a Note 7 is talán a jelenlegi legjobb okostelefon gyengébb fényviszonyok közötti fényképezéshez, amely a bemozdulásokat a dual pixel autófókusszal igyekszik kivédeni.

Kattints a képekre az eredeti mérethez!



Szolgáltatások terén is az S7 Edge alapkészletéből indulhatunk ki, azaz rendelkezésünkre áll a hátoldali véroxigén- és pulzusmérő, az előlapi ujjlenyomat-olvasó, és a számos Samsung alkalmazás (például S Health, S Voice, Galaxy Apps és Biztonságos mappa). Az extrát egyrészt a már korábban is említett íriszszkenner jelenti, amely segítségével a pillantásunkkal oldhatjuk fel a készülékünket, amely biztonsági szakemberek szerint még az ujjlenyomat alapú azonosításnál is nehezebben kijátszható. A Lumia 950-nél már kipróbáltuk a funkciót, és ott remekül működött a Windows Hellóra építő megoldás, a Samsung szkennere azonban még erősen béta állapotú, azaz gyengébb hatékonysággal ismeri fel felhasználóját, ráadásul sok esetben megköveteli, hogy tágra nyílt szemekkel közvetlen közelről nézzük telefonunkat. Az összhatás egyelőre az ujjlenyomat-olvasókhoz képest kevésbé gördülékeny és természetes, lesz még jobb is!

A másik extrát természetesen az S-Pen jelenti, amely a vízállóságon kívül kapott néhány új funkciót. Az egyiket az úgynevezett intelligens kijelölésen belül találjuk, hiszen a toll segítségével kijelölhetjük a kijelző egy részét, majd rögzíthetjük az ott folyó cselekményeket animált GIF kimenetet választva, azaz e megoldás segítségével egy YouTube felvételből pillanatok alatt animGIF-et készíthetünk - vélhetően sokat fogják kedvelni a funkciót. A másik érdekességet a fordítás jelenti, amely aktiválásával a toll alatt található szöveget fordíthatjuk át egy másik nyelvre. A megoldás hátránya, hogy viszonylag lassan működik, illetve csak szavakat tud fordítani, teljes mondatokat nem. Kiemelendő még ezen felül a sötét kijelzőre való jegyzetelés, ám készüljünk fel arra, hogy e funkcióval nem fogunk majd hosszú szövegeket írni, túl nagyméretű a toll feje és túl kicsi a rendelkezésünkre álló kijelző a kisregényekhez.

Összegzés

Ha lecsupaszítjuk a Samsung Galaxy S7 Edge és a Galaxy Note 7 készülékeket, a lényegi különbséges a toll megléte jelenti, így elsőként azt kell eldöntenünk, hogy annak megléte vajon megér-e nekünk 50 ezer forintot. Ha nem, akkor jobb vételt jelent a tavasszal megjelent modell, főként hogy hardveres tekintetben minimális eltéréseket találunk. Az íriszszkenner miatt véleményünk szerint nem érdemes még a boltokba rohanni, és ugyanígy a GIF készítés, a jobb Always on Display személyre szabási képességek, a hatékonyabb energiagazdálkodási és egy kezes vezérlési lehetőségek nem adnak annyi pluszt, ami miatt érdemes lenne közel 300 ezer forintot kiadni. Jó telefon a Samsung Galaxy Note 7, ám jelenleg nem a legjobb vételt jelenti.

Update

Cikkünk megjelenését követően a Samsung világszerte leállította a telefon forgalmazását. "A napokban a Galaxy Note7-tel kapcsolatos esetekre vonatkozóan alapos vizsgálatot folytattunk, amely során akkumulátor problémát tártunk fel. Idáig (szeptember 1) világszerte 35 ilyen esetről szereztünk tudomást. Beszállítóinkkal közösen jelenleg is alapos vizsgálatot folytatunk, hogy azonosítsuk a piacon lévő, érintett akkumulátorok körét. Mivel a felhasználóink biztonsága a legfontosabb számunkra, ezért a vizsgálat lezárultáig leállítottuk a Galaxy Note7 értékesítését. Azoknak a vásárlóknak, akik már kézhez kapták a Galaxy Note7-et, kicseréljük a készülékét a következő hetekben. Minden egyéb felmerülő kérdéssel forduljanak a Samsung ingyenesen hívható ügyfélszolgálatához a 06-80-7267864 (06-80-SAMSUNG) számon!"

Samsung Galaxy Note 7

Ár: 289 900 Ft Ft
  • 5,7" Super AMOLED (1440x2560, 518 ppi),
  • Exynos 8890 Octa SoC,
  • Mali-T880 MP12,
  • 4 GB RAM,
  • 64 GB tárhely (bővíthető),
  • 12/5 MP kamera,
  • IP68 tanúsítvány,
  • 153.5x73.9x7.9 mm,
  • 169 gramm,
  • 3500 mAh,
PRO
  • remek kijelző,
  • erős hardver,
  • S Pen és íriszszkenner
Kontra
  • rendkívül magas kezdőár,
  • kevés hardveres újdonság
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 5505
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Samsung Galaxy Note 7
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 7
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2016-08-31 23:31:37
    [gameinfo_webpage] => http://www.samsung.com/global/galaxy/galaxy-note7/
    [gameinfo_tags] => samsung,okostelefon,phablet,note,galaxy
    [gameinfo_url] => samsung-galaxy-note-7
    [gameinfo_pro] => remek kijelző, 
erős hardver, 
S Pen és íriszszkenner
    [gameinfo_kontra] => rendkívül magas kezdőár, 
kevés hardveres újdonság
    [gameinfo_data] => 5,7" Super AMOLED (1440x2560, 518 ppi),
Exynos 8890 Octa SoC,
Mali-T880 MP12,
4 GB RAM,
64 GB tárhely (bővíthető),
12/5 MP kamera,
IP68 tanúsítvány,
153.5x73.9x7.9 mm,
169 gramm,
3500 mAh,
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 289 900 Ft
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => 
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 7
            [manufacturer_name] => Samsung
            [manufacturer_url] => samsung
            [manufacturer_link] => http://www.samsung.com
            [link] => /gyarto/samsung
        )

    [link] => /termekinfo/samsung-galaxy-note-7-5505.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => remek kijelző, 
            [1] => erős hardver, 
            [2] => S Pen és íriszszkenner
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => rendkívül magas kezdőár, 
            [1] => kevés hardveres újdonság
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.7
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    10

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.