Hirdetés

Acer ConceptD 3 Ezel teszt - rajzolgass a laptopodra



|

Az Acer ConceptD sorozata számos iteráción ment keresztül az elmúlt években, a dizájn pedig egyre közelebb került a tökéleteshez. De még mindig nem ért teljesen oda.

Hirdetés

Akik követik akár az írott, akár a videós laptop tesztjeinket, azok találkozhattak már a Predator sorozat azon tagjaival, ahol a mérnökök szabadjára engedték a fantáziájukat, mertek nagyot álmodni, és valami igazán egyedit tettek le az asztalra, teszteltünk már kihúzható billentyűzetes és átfordítható kijelzős gépeket is, de az Acer nemcsak az RGB-vel vastagon kikövezett ösvényt járja, hanem azokra is gondol, akik elsősorban munkaeszközként használják a notebookjukat, de kicsit többre van szükségük, mint amit a hagyományos gépek nyújtani tudnak. Nekik készült a ConceptD sorozat, aminek most egyik legújabb tagját, az Acer ConceptD 3 Ezelt vettük közelebbről szemügyre.

Kezdjük is mindjárt a gép legszembetűnőbb részével, a kijelzővel, aminek hátoldala megtöri a hagyományosan lapos fedelű laptopok sorát, erre azonban jó oka van. A ConceptD sorozat korábbi tagjainál, például a ConceptD 9-nél is egy speciális, átfordítható kijelzővel volt dolgunk, ott azonban két elég masszív kar tartotta magát a panelt. Ezzel szemben itt egy egyedi zsanéros megoldással van dolgunk, ami sokkal elegánsabb megjelenést kölcsönöz a gépnek.

Hirdetés

Balra hajtom, jobbra fordítom

A panel természetesen használható hagyományos laptop módban, de kipattintható és 180 fokban körbefordítható. Ennek köszönhetően ráhajthatjuk a gépházra, így tablet módba téve a gépet, átfordíthatjuk a túloldalra, vagy használhatjuk 30-45 fokos szögben döntve, ahogy a legtöbb illusztrátor teszi munka közben. A mágnesesen bepattanó kijelzőt egy ujjal is kiemelhetjük, de bármilyen pozícióban nagyon stabilan tart, nem csuklik össze akkor sem, ha keményebben nekiveselkedünk a rajzolásnak. Ennek az átfordításnak az egyik nagy előnye, hogy tablet módban sem a billentyűzet találkozik az asztallal, így nem kell tartanunk az elkerülhetetnek karcoktól és sérülésektől. Láttunk már hasonló zsanért, de az Acer megoldása tényleg innovatív és egyedülálló, ennyire mobilis és stabil megoldással még nem találkoztunk.

Nálunk a 14"-es változat járt, de a nagyobb modellbe is egy Full HD IPS kijelző került, ami megkapta a Pantone validációt. Ennek különösen azok a grafikusok, fotósok és videósok fognak örülni, akiknek fontos, hogy színhelyes legyen a projektjük. A természetesen érintőkijelzőt Gorilla Glass 5 védi a sérülésektől, és bár a matt bevonat már icipicit tompítja a színeket, a touch felület és a rajzolás miatt ez volt a helyes döntés a gyártó részéről. A kijelző fölé került a webkamera, amit nem gondoltak túl, legfeljebb 720p 30 fps-t tudunk belőle kicsikarni, és a Windows Hello azonosításról is le kell mondanunk, de egyszerűbb videóhívások lebonyolítására azért alkalmas.

Van benne szufla

Maga a gépház egyszerre visszafogott, mégis robosztus. A méretes hűtőrácsok inkább gamer notebookokra emlékeztetnek, de a fehér kerámia borítás elegáns megjelenést kölcsönöz a gépnek. A ConceptD 3 Ezel nem egy ultrabook a maga 1,7 kilójával, de még bőven a "simán bedobom minden nap a táskába" kategória. Ez annak függvényében is izgalmas, hogy a motorháztető alatt sem spóroltak a mérnökök. A nálunk járt gépben egy 10. generációs, 45W-os Intel Core i7-10750H processzor, egy 4GB VRAM-mal szerelt GTX 1650Ti, 16GB RAM és egy 1 TB-os SSD kapott helyet. Utóbbi akár bővíthető is, a RAM viszont fix, de 16GB a legtöbb felhasználónak azért elég kell, hogy legyen. A teljesértékű videokártyának köszönhetően szabadidőnkben akár játszhatunk is a gépen, de nyilván a 3D animációkkal, modellekkel és videózással foglalkozó szakemberek is örülni fognak neki.

Mivel nem lapították össze a gépházat, portokból is el vagyunk eresztve: a gép bal oldalán a tápcsatlakozó mellett egy HDMI, egy USB-C Thunderbolt és egy mini displayport kapott helyet, valamint a két bekapcsológomb egyike, amibe ujjlenyomat olvasót is építettek, míg a jobb oldalon egy 3,5-es jack csatlakozó, 2 USB A, valamint sokak nagy örömére egy SD-kártya olvasó is megtalálható.

A laptop tetejét felhajtva kicsit megemelkedik a kasztni, így még több segítséget kap a hűtés, tovább pörgethetjük maxon a gépet munka közben. A masszív, dupla ventis rendszernek köszönhetően azért nem egy teljesen hangtalan masináról beszélünk, de a szélzaj még terhelés alatt sem válik zavaróvá.
A mobilis kijelzőnek hála a tartalomfogyasztás nagyon kényelmes, már ha van az embernek egy vezetékes vagy Bluetooth fülhallgatója, mert a beépített hangszórók sajnos meg sem közelítik azt a szintet, amit egy ilyen árú notebook esetében elvárnánk.

A korábbi modellekhez képest a touchpad végre visszakerült középre, méretes, nagyon finom tapintású, és tűpontos. A numpad lemaradt, de így legalább nincsenek összenyomorítva a gombok, a gépelés kényelmes, a gombok érzete prémium, a narancssárga háttérvilágítás pedig egyedi megjelenést is kölcsönöz a tasztatúrának.

Az akksit a dobozban található tápegységgel két óra alatt simán maxra tudjuk húzni, és bár a gyártói honlapon 18 órás üzemidőt említenek, ennyit csak nagyon speciális körülmények között lehet kihozni a ConceptD 3 Ezelből. Vegyes használat mellett azért egy 8 órás munkanapot kibír, ha viszont kizárólag olyan falánk alkalmazásokat pörgetünk, mint a Photoshop, akkor 4-5 óra után már nyúlhatunk a töltőért.

Nagy pénz, kis toll

És ha már tudjuk döntögetni az érintőkijelzőt, jó, ha van egy tollunk is, amivel tudunk rá rajzolni. Az Acer ConceptD 3 Ezel esetében ez gyári tartozék, ráadásul külön öröm, hogy a gépházban kapott egy saját vájatot, ahová bedugva nemcsak tárolhatjuk, de tölthetjük is, így biztosan nem fogjuk elhagyni. Ez a megoldás azonban kompromisszumokkal jár, maga a toll kifejezetten vékonyka, így egyszerű rajzokhoz még használható, de hosszú órákon keresztüli munkára már nem igazán alkalmas, mert görcsbe áll az ember keze, ahogy az apró eszközt szorítja.

A 4096 nyomáspontot érzékelő toll a Wacom AES technológiáját használja, ami önmagában nem rossz, de láttunk már azért ennél precízebb kiegészítőket. Fotók retusálásához és egyszerűbb képszerkesztéshez kifejezetten hasznos, de illusztrátorok esetében sajnos ez a notebook leggyengébb láncszeme, így nekik érdemes lehet valamilyen 3rd party megoldás mellett dönteni.

A Concept 3D Ezelen végignézve nem tűnik rossz választásnak, az ára azonban kifejezetten húzós. A nálunk járt konfigurációért 840 ezer forintot kell leszurkolni, ami bizony nem kevés pénz. Csak viszonyításképp: az ugyanezzel a processzorral és rammal, de 1660 Ti-jal és 15,6"-es, 144 Hz-es Full HD panellel szerelt Acer Nitro 5-öt ennek az árnak alig több mint feléért megkapjuk.

Persze az kevésbé elegáns és nem forgatható mindenfelé a nem érintőkijelzője, szóval rajzolni nem lehet rajta, de hogy ezek az extrák megérik-e árban a dupláját, miközben azoknak, akik igazán ki tudnák használni, számolni kell egy kifejezetten gyenge ponttal, ami a toll maga. Ennek fényében már erősen kérdéses lesz ez a magas ár.

Acer ConceptD 3 Ezel

Ár: 838 900 Ft Ft
A ConceptD 3 Ezel egy ütős koncepció lehetne, de ezért az árért nem hibázhat.
  • 14" FHD 1920 x 1080 IPS matt érintőkijelző
  • Intel Core i7-10750H
  • 16GB DDR4
  • 1TB PCI-e NVMe SSD
  • Nvidia Geforce GTX 1650Ti MAX-Q 4GB GDDR6
PRO
  • Egyedi, áthajtható kijelző
  • Gyönyörű színek
  • Megnyerő teljesítmény
  • Dedikált videokártya
Kontra
  • A toll nagyon gyenge
  • A hangszóró erőtlen
  • Nagyon drága
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7376
    [topic] => 1
    [group] => 27
    [gameinfo_name] => Acer ConceptD 3 Ezel
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 74
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-03-19 16:22:10
    [gameinfo_webpage] => https://www.acer.com/ac/hu/HU/content/conceptd-series/conceptd3ezel
    [gameinfo_tags] => acer, conceptd, conceptd 3 ezel, laptop
    [gameinfo_url] => acer-conceptd-3-ezel
    [gameinfo_pro] => Egyedi, áthajtható kijelző
Gyönyörű színek
Megnyerő teljesítmény
Dedikált videokártya
    [gameinfo_kontra] => A toll nagyon gyenge
A hangszóró erőtlen
Nagyon drága
    [gameinfo_data] => 14" FHD 1920 x 1080 IPS matt érintőkijelző
Intel Core i7-10750H
16GB DDR4
1TB PCI-e NVMe SSD
Nvidia Geforce GTX 1650Ti MAX-Q 4GB GDDR6
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 3
        )

    [gameinfo_price] => 838 900 Ft
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A ConceptD 3 Ezel egy ütős koncepció lehetne, de ezért az árért nem hibázhat.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 74
            [manufacturer_name] => Acer
            [manufacturer_url] => acer
            [manufacturer_link] => http://www.acer.hu/
            [link] => /gyarto/acer
        )

    [link] => /termekinfo/acer-conceptd-3-ezel-7376.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Egyedi, áthajtható kijelző
            [1] => Gyönyörű színek
            [2] => Megnyerő teljesítmény
            [3] => Dedikált videokártya
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => A toll nagyon gyenge
            [1] => A hangszóró erőtlen
            [2] => Nagyon drága
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.9
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    6

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    9

  • Akkumulátor:

    7

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.