Hirdetés

Acer Predator GM712 teszt - gamer projektorra cseréljük a tévénket?



|

Az Acer projektora 4K-s felbontást, komoly fényerőt és akár 240 Hz-es képfrissítést kínál, amit egy hátizsákban bárhová magunkkal vihetünk.

Hirdetés

A projektorokról sokakban él az a kép, amivel még az iskolai tanulmányaik alatt találkoztak. Hogy alacsony felbontású, de még annál is életlenebb a képe, hogy le kell kapcsolni a villanyt ahhoz, hogy bármit is lássunk belőle, és hogy ebből adódóan még prezentációk megjelenítésére is csak végszükség esetén érdemes használni, játékra pedig teljességgel alkalmatlan. Ez persze az évek során rengeteget változott, és ma már dedikáltan gamer projektorok is készülnek, mint amilyen az Acer Predator GM712

Ragadozó a javából

Mivel egy Predator brand alá tartozó hardverről beszélünk, egyértelmű, hogy már a dizájnhoz is gamer szemmel álltak hozzá. Noha lehetett volna a külső borítás sokkal agresszívebb is, a fekete kasztnit megtörő néhány színnek és a robusztus kialakításnak köszönhetően panaszra így sincs okunk. A projektor tetején találjuk a vezérlőgombokat, valamint a lencse zoomját és fókusztávolságát állító gyűrűket. A megfelelő dőlésszöget az állítható lábakkal lőhetjük be, a csatlakozók pedig hátra kerültek. Itt találjuk a két HDMI 2.0-s portot, a jack audio ki- és bemenetet, a VGA csatlakozót, az optikai csatlakozót, az USB-ket, és az RS232-es csatlakozót, amivel távolról is vezérelhetjük a projektort.

A GM712 egy DLP projektor, ami az LCD-hez képest jobb kontrasztot, folytonosabb képet és hosszabb élettartamot kínál. A gyártó szerint ezt az eszközt nyugodtan pörgethetjük akár napi 24 órában is, Eco Pro módban akár 15 ezer órára is kitolható a lámpa élettartama. A GM712 4K felbontással dolgozik, és megfelelő távolságról akár egy 300 colos képet is képes a falra vetíteni, de a sweet spot valahol a faltól 2 méterre van, amivel 75" környékére lőhetjük be a képet. Igen, a manapság egyre népszerűbb UST projektorokkal ellentétben ez egy hagyományosabb képalkotási technológiával dolgozik, úgyhogy helyet kell neki találnunk valahol.

Mindig lehet egy kicsit jobb

A menü nagyon hasonlít az Acer gamer monitorjainak OSD-jéhez, csak még annál is részletesebb. Itt kalibrálhatjuk a fényerőt, a pontos színeket, a kontrasztot, a HDR-t, a fal színét, és itt találjuk a trapézkorrekciót is. Ha játékra használjuk az eszközt, akkor ezt próbáljuk meg mellőzni, mert az extra képfeldolgozás nyilvánvalóan növeli majd a válaszidőt. Amennyiben rendelkezünk megfelelő eszközzel (például egy 3D kompatibilis Blu-Ray lejátszóval, itt kapcsolhatjuk be a 3D funkciókat is.)

Hirdetés

Ha valaki komolyan gondolja, hogy projektorra cseréli a tévéjét, akkor mindenképp érdemes beszereznie egy vásznat. Valószínűleg még egy olcsóbbal is javíthatunk a fal egyenetlenségein, de a határ gyakorlatilag a csillagos ég: már kaphatók úgynevezett ALR (ambient light rejecting, vagyis környezeti fényeket visszaverő) vásznak, amelyek drasztikusan növelik a kontraszt arányt, javítják a képminőséget és betekintési szöget. Mi most egy egyszerű fehér fallal teszteltük a hardvert, de az eredmény így is kifejezetten meggyőző volt. A GM712 akár 4000 ANSI Lumen fényerőre is képes, így még fényes nappal, egy jól megvilágított szobában is élvezhető a multimédiás tartalom, egy sötét szobában pedig már-már zavaróan világos is tud lenni a kép. Nem egyszer fordult elő, hogy egy hirtelen kivilágosodó menü vagy effekt láttán hunyorogni kezdtem, úgy felpörgött a fényerő.

Gamingre született

A GM712 támogatja a HDR10 szabványt, a gamereknek azonban nem elsősorban ez, hanem az alacsony válaszidő és a magas képfrissítés lesz igazán izgalmas. 1080p-s felbontás mellett konzolon 120, PC-n egészen 240 Hz-ig felmehetünk, ami egy ekkora felület mellett egészen elképesztő játékélményt kínál. Akár konzolon, akár PC-n próbáltuk, semmivel sem éreztük rosszabbnak a válaszidőt az általában használt OLED tévénél vagy gamer monitornál. Ráadásul a VRR támogatásról sem kell lemondanunk. Egészen más élmény a FIFA vagy a Forza, ha az egész falat beteríti a játéktér. A beépített 10 wattos hangszóró nem rossz, de azért nem egy soundbar minőség, ráadásul attól függően, hogy hová tesszük magát az eszközt, nem biztos, hogy jó irányból kapjuk a hangot, így komolyabb movie nightokhoz ezt érdemes átgondolni.

Játékokhoz nyilvánvalóan a HDMI kábelt akarjuk használni, a multimédiás tartalomfogyasztás azonban vezeték nélkül is megoldható. Klónozhatjuk ide a telefonunk képét, de a laptopunkhoz is csatlakoztathatjuk az eszközt wireless kijelzőként, ha így akarnánk filmet nézni. Emellett a GM712-n egy Android-alapú operációs rendszer fut, amire applikációkat is letölthetünk. Ez talán a rendszer leggyengébb pontja, a Google Play Áruház helyet ugyanis csak az Aptoide TV markethez férünk hozzá. Itt is megtalálunk néhányat a legfontosabb applikációk közül, mint a YouTube, a Netflix, a Disney+ vagy épp az Amazon Prime, a lista azonban koránt sem teljes, és az applikációk is bőven hagytak kivetnivalót maguk után, legyen szó a képminőségről vagy épp a kezelőfelületről.

Szintén nem voltunk maradéktalanul elégedettek a távirányítóval, ami bár antimikrobiális borítást kapott (és ezáltal csökkenti a mikrobák felhalmozódását), mi sokkal jobban örültünk volna egy forrásválasztó gombnak, mert bár smart módban megtalálja a bekapcsolt eszközt a projektor, ha egy bekapcsolt PC és Xbox között akarunk váltani, akkor azt csak a gépházon tudjuk megtenni.

A tévémet egy projektorért?

Hogy lecserélném-e a tévémet a GM712-re? A válasz az, hogy egyelőre nem, de egyáltalán nem biztos, hogy fél év múlva is ugyanezt fogom gondolni, és sokat nyom a latba, hogy egy prémium OLED tévéről beszélünk. A projektor egy sokkal portábilisabb formája a tartalomfogyasztásnak: az ember bárhol pillanatok alatt varázsolhat egy hatalmas kijelzőt, amivel egészen más élmény a házimozizás és a közös játék is. A képminőség pöpec még erős nappali fényben is, a villámgyors válaszidőnek és magas képfrissítésnek köszönhetően pedig a kompetitív játékokban is remek élményt kapunk. A szoftver nem nyűgözött le, de aki ilyet vesz, annak úgyis mindig rá lesz dugva a PC-je vagy egy konzol, ott meg igazából minden applikáció elérhető.

Predator hardver lévén az ára is veszélyes: jelenleg 6-700 ezer forint környékén lehet itthon beszerezni, de ebben minden bizonnyal fontos szerepet játszik az elszabaduló infláció és a nem túl acélos forint-euró árfolyam is.

Acer Predator GM 712

Ár: 724000 Ft
Ha valakinek egyszerre van szüksége hatalmas kijelzőre, villámgyors képfrissítésre és portábilitásra, a GM712-vel mindet megkapja.
  • DLP projektor
  • Felbontás: 3840x2160
  • Képátló: akár 300"
  • Fényerő: Akár 4000 ANSI Lumen
  • HDR 10 kompatibilitás, 10 000: 1 kontrasztarány
  • 1080p @ 120Hz (konzol), 1080p @ 240 Hz (PC)
  • VRR támogatás
  • Wireless képátvitel, 3D támogatás
  • 10W hangszóró
PRO
  • Villámgyors képfrissítés, pöpec válaszidő
  • Erős fényben is jól látható
  • Vezetél nélküli képátvitel
Kontra
  • Béna szoftver
  • Hiányos távirányító
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8063
    [topic] => 1
    [group] => 26
    [gameinfo_name] => Acer Predator GM 712
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 74
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-10-14 19:33:41
    [gameinfo_webpage] => https://www.acer.com/hu-hu/predator/projectors/gm712
    [gameinfo_tags] => acer, predator, gm712, projektor
    [gameinfo_url] => acer-predator-gm-712
    [gameinfo_pro] => Villámgyors képfrissítés, pöpec válaszidő
Erős fényben is jól látható
Vezetél nélküli képátvitel
    [gameinfo_kontra] => Béna szoftver
Hiányos távirányító
    [gameinfo_data] => DLP projektor
Felbontás: 3840x2160
Képátló: akár 300"
Fényerő: Akár 4000 ANSI Lumen
HDR 10 kompatibilitás, 10 000: 1 kontrasztarány
1080p @ 120Hz (konzol), 1080p @ 240 Hz (PC)
VRR támogatás
Wireless képátvitel, 3D támogatás
10W hangszóró
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 0
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 4
        )

    [gameinfo_price] => 724000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Ha valakinek egyszerre van szüksége hatalmas kijelzőre, villámgyors képfrissítésre és portábilitásra, a GM712-vel mindet megkapja.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 74
            [manufacturer_name] => Acer
            [manufacturer_url] => acer
            [manufacturer_link] => http://www.acer.hu/
            [link] => /gyarto/acer
        )

    [link] => /termekinfo/acer-predator-gm-712-8063.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Villámgyors képfrissítés, pöpec válaszidő
            [1] => Erős fényben is jól látható
            [2] => Vezetél nélküli képátvitel
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => Béna szoftver
            [1] => Hiányos távirányító
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.2
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    7

  • Extra funkciók:

    7

  • Szoftver:

    6

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.