Hirdetés

Alcatel OneTouch Pop 10 teszt - csatold fel a billentyűket



|

Okozott néhány kellemes percet - és meglepetést - a Pop 10 a tesztje során, azonban a hibái is szépen előjöttek.

Hirdetés

Szépen fokozatosan kezdi visszafoglalni megérdemelt helyét a hajdan a nagyok között tanyázó Alcatel, mely az aktuális okoseszközös piac több szegmensében is újra sikeresen megvetette lábát, minőségi telefonokat, táblagépeket, sőt még egy megfizethető árú okosórát is találhatunk már a cég aktuális repertoárjában.

Hirdetés

A középkategóriás táblagépek piacán próbál érvényesülni a cég Pop 10 jelzésű modellje, mely néhány napig szerkesztőségünkben időzött, mi pedig alaposan szemügyre vettük a kedvező áron kínált eszköz funkcióit.

Felszín, és ami alatta van

Egészen kellemes plasztik-borítással büszkélkedhet a tablet, mely felületével szinte tenyerünkhöz tapad, így garantáltan nem csúszik majd ki markunkból a méretes készülék. Az előlap üvegborítása mögött egy 9,6 hüvelykes IPS-LCD megjelenítő pihen, mely a front oldal csaknem 75 százalékát lefedi, melynek köszönhetően viszonylag vékony szegélyekkel rendelkezik a táblagép. Sajnos a méretes megjelenítő mindössze HD felbontást kapott, szerencsére a kijelző 200 alatti PPI értékével sem ad túlságosan pixeles képet. Nagyobb gondot jelent, hogy a megjelenítő rendkívül fakó színeket kínál és a fényereje sem túlzottan izmos, ez pedig különösen a beltereket elhagyva jelentkezik kritikus hibaként.

Sebességét tekintve nem fogunk panaszkodni a modellre, ugyanis az eszköz belsejében egy Snapdragon 410-es lapka pihen, mely igaz, hogy nem egy topkategóriás erőmű, de az alacsony felbontásnak köszönhetően normál használat mellett egészen kellemes, teljesítményt garantál. Egy 5.0.2-es Android fut a hardverhalmazon, melynek a gyárihoz képest csupán apró vizuális módosításokat tartalmazó felülete jól optimalizált. Sajnos az indítást követően rengeteg előtelepített program fogad minket, melyek 3 oldalt is megtöltenek a menüben, így a gondtalan használat helyett elsőként ezek uninstallálásával kell bajlódnunk.

Kamerából egy 2 megapixeles felbontású frontoldali és egy maximálisan 5 megapixeles fotók és fullHD videók rögzítésére alkalmas hátlapi képalkotó is került a modellre, melyek minősége erősen megkérdőjelezhető, ám talán egy 10 hüvelyk környéki modell esetén ez nem jelent akkora problémát.

Tárhely-minimum

Természetesen a megfelelő kommunikáció érdekében számos komponens áll a rendelkezésünkre, a készülék LTE-képes SIM-foglalatot, valamint Wifi és Bluetooth kapcsolódási lehetőségeket is kínál, sőt még egy infra-portot is találunk a modell oldalán. Már egy középkategóriás táblagép esetén is viszonylag alacsonynak számít az eszközben pihenő 8 GB belső tárhely, melyből az előtelepített alkalmazásoknak és a rendszerfájloknak köszönhetően csupán 3 GB marad szabad felhasználásra. Szerencsére a 10 hüvelykes méret azért bőven adott teret a készítőknek, így nem kellett kispórolniuk az eszközből a microSD-foglalatot.

Üzemidő tekintetében viszonylag jól teljesít a modell, hisz a benne pihenő hardverek kellően visszafogottan fogyasztják a rendelkezésükre álló töltöttséget, melynek köszönhetően a beépített 4600 mAh-s akkumulátorával - normál használat mellett - két napon keresztül könnyedén üzemképes marad a Pop 10.

Az eszközhöz a gyártó mellékel egy mágneses billentyűzetet is, mely a kedves gesztus ellenére azért rendelkezik néhány hátulütővel. A Bluetooth-kapcsolaton keresztül kommunikáló, tapipaddal felvértezett, angol nyelvű klaviatúra használata több szempontból is problémás, melyek közül talán a legsúlyosabb, hogy a két készüléket összekapcsoló apró plasztikdarabka csupán egyetlen állásban tartja stabilan a táblagépet, vagyis a megjelenítővé avanzsált tablet dőlésszögét nem módosíthatjuk, összezáráskor pedig nem illeszkedik tökéletesen a két komponens egymással érintkező felülete. Persze ennek ellenére a billentyűzet használata a szövegszerkesztési funkciók során remek segítséget nyújt, egy szoftveres kiosztásváltással és némi matricázással pedig könnyedén hozzájuthatunk a hiányolt ékezetes karakterekhez is.

Összegzés

A készüléket nagyjából 70 ezer forintos áron találjuk meg a boltok polcain, mely a kínált szolgáltatásokkal és a kiegészítő touch-pados billentyűzettel nem feltétlenül egy rossz vétel, ám ha a modell vásárlása mellett döntünk arra azért készüljünk, hogy a megfelelő működés bizony kompromisszumokat követel majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.