Hirdetés

Arctic Cooling Accelero S3 teszt - Létezik a néma játékos



|

Nehezen hihető, de tényleg létezik teljesen néma, ventilátor és egyéb mozgó alkatrész nélküli számítógép, sőt, olyan is, amely full HD játékhoz is elég erős.

Hirdetés

A passzívan hűtött, néma csendben dolgozó PC a mai modern CPU-k világában már nem nagy kunszt, pontosabban megfelelő felárért cserébe továbbra is erős, de extrém alacsony hőt termelő processzort választhatunk. Innentől már csak a hűtőgyártók leleményességén és ügyességén múlik, hogy mekkora hőleadású chipet képesek passzívan lehűteni.

Hirdetés

A hűtőgyártóknak manapság már nem is annyira a processzorok, sokkal inkább a GPU-k jelentik a kihívást, ahol az a nagy szám, ha egy chip 160-180 Watt TDP-vel jelölt – már a középkategóriában is hemzsegnek a 200 Watt feletti modellek. Szerencsére van olyan hűtőgyártó, akinek ez kihívás, és mindent megtesz, hogy passzívan megoldja a hűtést. Ilyen az Arctic Cooling is.

 

 

Méretes szörnyeteg

Az Arctic Cooling legújabb, Accelero S3-as hűtője mindent megtesz, hogy passzívan hűtse videokártyánkat, legyen az akár AMD Radeon, akár NVIDIA GeForce. A „mindent megtesz” alatt azt kell értenetek, hogy ez a hűtő óriási, de egyben univerzális is. A méretek a legnagyobb, gyári hűtésekkel vetekszenek, sőt, szélességben még nagyobb is az S3 a maga 135 mm-ével. A hosszúság 230 mm, ami akár egy microATX házban is elférhet, ám vastagságban megint csak tekintélyes az Accelero S3, ugyanis a kétoldali bordával a kártya 65 mm-nél is vastagabb lehet. Cserébe teljesen passzív kártyánk lesz, pontosabban a videokártyát direktben nem hűti ventilátor, a házhűtés és a processzorhűtés elegendő ahhoz, hogy a nagyméretű VGA-bordákról elvezessék a hőt.

 

Univerzalitás

Az Accelero S3 egyik fő erénye, hogy nem kell sokat bogarászni, hogy felszerelhetjük-e videokártyánkra – egyszerűen mindenféle kártyára jó, még olyanra is, amely nem referencia-nyáklapra épül, hanem gyártói, egyedi példány. A TDP-t azonban be kell tartanunk, így Radeonnál R9 280, NVIDIA GeForce-nál pedig GTX 760 a felső határ. Ez is szép teljesítmény, sőt, utóbbinál ne feledjük, hogy a GTX 960 is belefér a TDP-határba.

 

 

Az univerzalitás azonban hátrány is egyben, ami a szerelésnél jelentkezik.

 

Szerelés

A dobozt kirázva két darab, nagyméretű borda és egy halom szerelési anyag ömlik ki asztalunkra, valamint egy kihajtható szerelési útmutató, ami 14 lépésben mutatja meg, miként kell felszerelnünk a bordát videokártyánkra. Az univerzalitás miatt itt jobb, ha kb. 1 órával számolunk, főleg, ha alapos munkát szeretnénk végezni. A szerszámok közül csavarhúzókészlet, csipesz és laposfogó is fog kelleni, ahogy vonalzó, sniccer és olló is.

 

 

A gyári hűtés leszerelése után a furattávolságok alapján kell előkészíteni a bordát és a rögzítő csavarokat, majd a kártya hátulján elhelyezni a hővezető gyurmát és ezt méretre vágni. A gyárilag előre pasztázott processzorblokkból négy hőcső vezeti el a meleget az óriási radiátorhoz, amelyet fekete műanyag keretez.

 

 

A kártyát megfordítva következhet a szigetelőlap méretre vágása a hátlapra, majd a hátsó borda rögzítése. Ehhez univerzális alátéteket és rögzítő csavarokat kapunk, amelyeket egyszerű felszerelni és stabilan fogják a bordákat.

Amikor ezzel megvagyunk, még mindig nincsen készen a szerelés, ugyanis a kártya élére távtartókat kell rögzíteni, majd ezekhez hozzácsavarozni egy extra tartósínt, amely a súlyossá vált kártyát tartja fixen a helyén.

 

 

Összegzés

Az Arctic Accelero S3-at egy Sapphire R7 260X videokártyára szereltük fel, amely egy átlagos, de egyedi hűtést kapott gyárilag, de némának azért semmiképp sem mondanánk. A hűtő pontosan arra képes, amire a gyártója szánja, vagyis némán lehűti a felsorolt videokártyák közül bármelyiket. Ez azonban ne tévesszen meg senkit, az Accelero S3 csakis akkor működik és hatékony, ha megfelelő házhűtésünk is van. Ez minimum 2 házhűtő ventilátort és egy torony CPU-hűtőt vagy ehhez hasonlót jelent – amint ezek adottak, az Accelero S3 kiválóan végzi dolgát teljesen passzív módban. Amennyiben ebből valami hiányzik, még mindig nem kell lemondani az S3-ról, ugyanis a gyártó saját, csendes hűtőventilátort is kínál a hűtőbordához.

 

 

Az Accelero S3-mal meg voltunk elégedve technikailag, ugyanis kiválóan, pontosan a gyártói ígéreteknek megfelelően hűtötte a Radeon R7 260X-ünket. Az opcionális ventilátor és a rögzítő sín is hasznos kiegészítések, bár utóbbi az SLI-csatlakozót blokkolja. A szerelés már nem tetszett ennyire – az univerzalitás jó dolog, de ezzel együtt a szerelés is nehezebb lett, a fekete-fehér leírás pedig nem mindenhol világos olyannak, aki még nem nagyon csinált ilyen hűtőcserét. Szerencsére az Arctic megtartotta azt a jó szokását, hogy az árakat agresszíven alacsonyan tartja – ez az S3-mal sincsen másképp, így már alig 11 ezer forintért passzív VGA hűtésünk lehet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.