Hirdetés

TESZT: Driver Booster 4 – a drivervadász

|

Megújult az IObit illesztőprogram-frissítő segédprogramja, amely immár 400 ezer hardvert képes felismerni.

Hirdetés

Az ép PC ismérve a naprakészen tartott szoftver és driver - ezt bizonyára rendszeres olvasóink még álmukból felkeltve is tudják. Elméletben hibátlan a logika, viszont gyakorlatban rendkívül nehéz a frissen tartás, főként ha illesztőprogramokról van szó. Két opció lehetséges, vagy az ember pontos hardveres leltárt készít a gépének komponenseiről, majd negyedévente átböngészi a gyártók oldalát az újabb driverekért, vagy a neten próbál gyorsan keresni valamit, amikor hirtelen egy hiba, vagy rendellenes működés kapcsán elengedhetetlenné válik az új verzióra váltás. Aki már keresett drivereket, tudja, hogy a művelet egyáltalán nem egyszerű és veszélytelen. A weben ugyanis számos illesztőprogram adatbázis létezik, amelyek a kiszolgálásunkhoz megkövetelik egy segédprogram telepítését. Ezek az úgynevezett célszoftverek sajnos csak ritkán jóindulatúak, legtöbbször potenciálisan kéretlen ajánlatokkal bombázzák a felhasználókat, rosszabb esetben egy kiskaput nyitnak a védelem kapuján, beengedve a vírusokat és a kémprogramokat.

Hirdetés


Az IObit által fejlesztett, immár negyedik generációnál járó Driver Booster legnagyobb erénye, hogy tisztességes, nem próbálja átverni a felhasználóját, pontosan azt teszi, amit ígér: egyszerű driver-karbantartást. Mindemellett az is igaz, hogy a fejlesztőcég termékei csak ritkán mentesek a potenciális kéretlen alkalmazásoktól, azaz a PUP-októl, és ez alól a Driver Booster sem kivétel, az úgynevezett Műveletközpont menüpontjában minden egyes funkció aktiválásával újabb IObit szoftvereket telepíthetünk gépünkre, de mivel ezeket jól elhatárolták, és nem rejtik véka alá, nem kényszerítenek akaratunkon kívül semmilyen alkalmazás futtatására és ez jól is van így.A szoftver kezeléséhez nem kell atomtudósnak lennünk, sőt még a számítógépek kezeléséhez sem kell különösebben értenünk. A program ugyanis az indulását követően azonnal egy hatalmas [Ellenőrzés] gombot toll elénk a képernyő közepére, amelyre kattintva átkutatja a gépünk illesztőprogramjait, majd ellenőrzi az adatbázisában, hogy elérhető-e azokhoz frissítés. Amennyiben igen, a következő képernyőn egy áttekintést ad a rendelkezésre álló update lehetőségekről, amelyeket a [Frissítés] gombra kattintva tudunk naprakészre hozni, a [Frissítés most] lehetőséggel pedig tömeges update-hullámot indíthatunk el. A legördülő menüből ezen felül a [Részletek…] opcióval megnézhetjük a driverek kiadási információit, az [Eltávolítás] lehetőséggel törölhetjük az illesztőprogramot, a [Kizárás] utasítással pedig figyelmen kívül hagyhatjuk az adott frissítést.Habár láthatóan nem sok változást történt a tavaly megjelent Driver Booster 3-hoz képest, a motorháztető alatt látványos változások történtek. Egyrészt a programot teljes egészében felkészítették a Windows 10 Anniversary Update kezelésére, másrészt driver-adatbázisa a tavalyi 200 ezerről 400 ezerre nőtt, azaz immár a kisebb gyártók termékeit is gond nélkül frissíthetjük az alkalmazással. A listában egyébként több mint 5000 különböző szállító komponensét találhatjuk meg.

A programmal továbbra is csak WHQL minősítésű drivereket telepíthetjük, azaz amelyeket az illesztőprogram kiadója mellett a Microsoft is bevizsgálta, ám idén harmadik védelmi vonalként az IObit is megjelent, amely szintén végez előzetes teszteléseket. Az új kiadásban ezen felül érezhetően felgyorsult a driver-frissítő modul - a fejlesztő ígérete alapján 130 százalékkal, és már csak egyes frissítéseket is figyelmen kívül hagyhatunk, nem csak az összes érkező update csomagot.A főbb újdonságokat közül kiemelhető még az új fehér szkin megjelenése, és az egyszerűsített visszaállítás. Utóbbit a program kezelőfelületének a jobb felső sarkában található egymás alatti három párhuzamos vonalat tartalmazó ikonra, majd a [Mentés központ..] opcióra kattintva érhetünk el, a megjelenő panelen kiválasztva a visszaállítandó drivereket.

A felső menüben figyelmet érdemel még a toobox ikon is, amelyet egy szerszámos doboz ikon mögött találhatunk. Itt hat általános PC-s hibára találhatunk megoldást, amely bizonyos esetekben hasznos lehet ugyan, ám új IObit szoftverek telepítésével is együtt járhat.Összességében a Driver Booster 4 jelenleg az egyik legjobb, ha nem a legjobb driver-frissítő szolgáltatás, amelyet érdemes minden gépre legalább egyszer feltelepítenünk. Szerencsére az ingyenes verziója is jól használható, a PRO kiadáshoz képest csak ésszerű megkötéseket tartalmaz, így alkalmas arra, hogy egy Windows újratelepítés után tényleg a legfrissebb illesztőprogramok kerüljenek a gépünkre. Minden Windows alapkészletben helyet követel magának a szoftver, amit mi is nyugodt szívvel ajánlunk.

Driver Booster 4

Ár: ingyenes/22,95 USD Ft
 • 400 ezres hardver adatbázis
 • magyar nyelvű kezelőfelület
 • Adobe Air, Java, C++ és Nvidia PhysX frissítés
 • toolkit központ
 • biztonsági mentés és visszaállítás
PRO
 • pofonegyszerű kezelés,
 • hatalmas driver adatbázis,
 • használható ingyenes verzió
Kontra
 • honosítási hibák
 • PUP ajánlatok
 • Teljesítmény:

  9

 • Ár/Érték:

  8

 • Extra funkciók:

  8

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.