Hirdetés

Honor X8 teszt – erre számíts, ha spórolni akarsz a mobilvásárlásnál|

Pofás külső és vonzó ár, de ha megkarcolod a felszínt, odabent már nem minden olyan csodás. Leteszteltük, átüti-e a fájdalomküszöböt az olcsó Honor mobil.

Hirdetés

Félreértés ne essék, ezúttal nem az iPhone 14 Pro kihívója a tesztalanyunk és még csak olyan szintű képeket sem szabad tőle várni, mint mondjuk a Mate 50 Prótól, vagy a középkategóriás Honor 70-től. Ez a mobiltelefon sokkal inkább a szolgáltatói ajánlatok egyik slágerterméke, vagy a nagyobb szaküzletek vonzó prospektusos ajánlata, hiszen fotón igazán jól mutat, van a hátlapján 4 kamera, méretre is megfelelő, valamint olcsó is.

De akkor miért mondjuk mégis, hogy ne szaladj lélekszakadva a sarki kereskedőhöz megvenni a Honor X8-at, amíg nem olvastad el tesztünket?

Hirdetés

Jó ránézni

"Honor 8" - ha valaki mindössze ennyi információval ugrik rá a netes keresőre, hogy többet tudjon meg erről a telefonról, könnyen eltévedhet. Merthogy létezik egy Honor 8X és egy Honor X8 modell is. Előbbi régi, 4 éve mutatták be és Android 9-nél meg is állt. Az újabb példány esetében az "X" a számjelzés előtt van, vagyis tesztpéldányunk a Honor X8, ami még tokválasztásnál is fontos információ, nehogy véletlenül a régi modellel keverje össze a kereskedő új mobilunkat.

Az X8 esetében egy belépőszintű, 95 ezer forintos modellről van szó, amely május óta van a piacon, mi pedig azért vártunk eddig a tesztelésével, mert

reménykedtünk benne, hogy néhány szoftverfrissítést követően egy friss Androidot és új, egyedi Honor-kezelőfelületet próbálhatunk ki a belépőszintre szánt mobilon.

A csupakijelzős telefon 6,7 colos IPS LCD-je FHD felbontású és 89,1%-át elfoglalja a mobil előlapjának, így mindössze az alsó káva vastagodik meg pár milliméteresre, illetve felül, középen van egy kameralyuk, ami megtöri a kijelzőt. Az üveggel és gyárilag felhelyezett (és némileg ujjlenyomat-vonzó) fóliával védett FHD panel átlagos fényerejű és egészen szép színekre képes, ráadásul 90 Hz-es frissítést is aktiválhatunk. A divatnak megfelelően a készülék oldala lapos, szögletes, ami kiváló fogást eredményez, a hátlap pedig ugyan szép, de sajnos a kerettel egyetemben műanyag. IP-besorolás nincsen, viszont elvileg a ráfröccsenő víz nem kéne, hogy sok kárt tegyen a telefonban - bár azért jobb inkább nem kipróbálni ezt, már csak az alsó jack csatlakozó miatt sem. A mobil dupla SIM-es, viszont mSD kártyát nem helyezhetünk bele, és igen furcsa, hogy a SIM-tálca egy fél milliméterre kilógott a keret síkjából, amikor a telefon megérkezett. Ezt sokszori masszírozással sikerült szintbe hozni szerencsére.

Odabent a kategóriának megfelelő felépítés fogad néhány egyedi megoldással. A Snapdragon 680 viszonylag friss SoC, ám erősnek semmiképp sem mondanánk. Ehhez elegendő, 6 GB-nyi RAM és barátságosan nagy, 128 GB-os tárhely kapcsolódik. A hangszóró monó, a Wi-Fi csak 5-ös szabványú, viszont van NFC, bekapcsoló gombba integrált, gyors és megbízható ujjlenyomat-olvasó és arcfelismerés is. Sajnos a közelségérzékelő virtuális csupán, de remélhetőleg ez nem okoz fejfájást a mindennapos használat során.

A telefont 4000 mAh-s akkumulátor hajtja, ami - ha nem pörgetsz túl sok appot - akár 2 napig is húzza, de reálisabb a 1,5 nap. A "gyorstöltés" 22,5 wattos, ami ebben a kategóriában átlagos - van jobb és sokkal rosszabb is. A jó hír, hogy a megfelelő töltőfej és Type-C kábel ott lapulnak a dobozban.

4 kamera, egyre számíthatsz

A hátlapból kb. 1 mm-re emelkedik ki a kamerasziget, ami nagyon dizájnos és vérbeli kameramobilnak mutatja a Honor X8-at a maga 4 lencséjével. A főkamera 64 MP-es és PDAF-módban dolgozik, az ultraszéles viszont már csupán 5 MP-es, míg a maradék két modul 2-2 MP-es és makróra, illetve mélységérzékelésre vethető be. Már maga az SoC sem kimondottan acélos, így a 1080p/30 fps a legjobb videófelvétel, amit készíthetünk. A fotóknál amúgy a főkamerával készült felvételek egyáltalában nem rosszak, jó fényviszonyok mellett tájképeket, álló portrékat nagyon szépen lehet fotózni.

A gond akkor kezdődik, amikor rosszak a fényviszonyok, illetve ha mozog a tárgy, vagy élőlény, amit lencsevégre akarunk kapni - ha pedig mindkét nehezítő tényező játszik, az eredmény sajnos ritkán lesz értékelhető. Az ultraszéles kamera minősége nem a legjobb, sok a homályos, elkent rész és a színtorzítás - ez épp arra képes, amit egy 5 MP-es szenzortól el lehet várni. A maradék két modulról inkább nem értekeznénk, marketingszempontok miatt kerültek a telefonra, minőségi fotózásban nem segítenek. A 16 MP-es szelfikamera papíron bőségesnek tűnik, de a képek részletgazdagnak nem mondhatók és kissé zajosak is.

Szoftveres bizonytalanság

Hardveresen és dizájn alapján a Honor X8 megállja a helyét az aktuális kínálatban - nem emelkedik magasan a konkurencia fölé semmilyen tekintetben, de bántóan rossz tulajdonsága sincsen. A nagy probléma a szoftveres oldal, ami viszont igen homályos. A telefon teljes Android és GMS-támogatással érkezik, ezzel nincsen gond, viszont Android 11-es OS-t és Magic UI 4.2-t kapunk. Mindkettő borzalmasan elavult, hiszen már az Android 13-nál járunk, a szintén nem túl modern Magic UI 6.1-et pedig hamarosan váltja a Magic OS 7, ahol nagy újdonságokat ígér a gyártó. A biztonsági frissítésekkel nincsen nagyon komoly gond (a tesztpéldányon augusztusi Android csomag volt), de hacsak nem érkezik Android 13 és újabb kezelőfelület a Honor X8-ra záros határidőn belül, még ebben az árkategóriában is nehéz ajánlani egy olyan mobilt, ami két OS-verzióval le van maradva az aktuális állástól. A Honor elmondása szerint ez a helyzet hamarosan sokat fog javulni, de hogy a Honor X8 pontosan mikor és utána meddig lesz OS-, UI- és biztonsági frissítésekkel támogatva, arra semmiféle hivatalos garancia nincsen. Ha hasonló árban kutakodsz, a Realme, Oppo, Redmi vonalon több, érdekes és figyelemre méltó alternatíva is szembe jöhet (például Note 11, Note 10 Pro, Note 11S).

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Honor X8

Ár: 94 990 Ft
Hardveresen és dizájn alapján a Honor X8 megállja a helyét az aktuális kínálatban – nem emelkedik magasan a konkurencia fölé semmilyen tekintetben, de bántóan rossz tulajdonsága sincsen.
 • Snapdragon 680 4G SoC
 • 6,7", FHD, IPS, 90 Hz
 • 6/128 GB RAM/tárhely
 • 64+5+2+2/16 MP hát-/előlapi kamerák
 • Wi-Fi 5, BT5, NFC, 4G
 • Android 11, Magic UI 4.2
 • 163,4×74,7×7,45 mm, 177 g
 • 4000 mAh akkumulátor, 22,5 W gyorstöltés
 • 269 977 pont AnTuTu
 • 376/1559 pont GeekBench 5
 • 7493 pont PCMark8 W3.0
 • 445/122 3DMark Wild Life/WL Extreme
 • 772 perc üzemidő (PCM8)
PRO
 • nagy kijelző
 • 1,5 napos üzemidő
 • elegendő RAM és tárhely
 • jack
Kontra
 • harmatos SoC
 • elavult szoftver
 • műanyag ház
 • a főkamerát leszámítva gyenge szenzorok
            Array
(
  [gameinfo_id] => 8108
  [topic] => 1
  [group] => 19
  [gameinfo_name] => Honor X8
  [gameinfo_name_alias] => 
  [gameinfo_platform] => 
  [gameinfo_gamestyle] => 
  [publisher_id] => 0
  [developer_id] => 0
  [manufacturer_id] => 369
  [gameinfo_game_released] => 0
  [gallery_id] => 0
  [gameinfo_description] => 
  [gameinfo_date] => 2022-11-07 09:26:03
  [gameinfo_webpage] => https://www.hihonor.com/hu/phones/honor-x8
  [gameinfo_tags] => honor, x8, mobil, okostelefon, teszt, android
  [gameinfo_url] => honor-x8
  [gameinfo_pro] => nagy kijelző
1,5 napos üzemidő
elegendő RAM és tárhely
jack
  [gameinfo_kontra] => harmatos SoC
elavult szoftver
műanyag ház
a főkamerát leszámítva gyenge szenzorok
  [gameinfo_data] => Snapdragon 680 4G SoC
6,7", FHD, IPS, 90 Hz
6/128 GB RAM/tárhely
64+5+2+2/16 MP hát-/előlapi kamerák
Wi-Fi 5, BT5, NFC, 4G
Android 11, Magic UI 4.2
163,4×74,7×7,45 mm, 177 g
4000 mAh akkumulátor, 22,5 W gyorstöltés
269 977 pont AnTuTu
376/1559 pont GeekBench 5
7493 pont PCMark8 W3.0
445/122 3DMark Wild Life/WL Extreme
772 perc üzemidő (PCM8)
  [gameinfo_gs_rating] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_display] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_software] => 6
  [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
  [gameinfo_pcw_awards] => Array
    (
      [0] => 
    )

  [gameinfo_price] => 94 990
  [gameinfo_forum_url] => 
  [gameinfo_embed] => 
  [gameinfo_quote] => Hardveresen és dizájn alapján a Honor X8 megállja a helyét az aktuális kínálatban – nem emelkedik magasan a konkurencia fölé semmilyen tekintetben, de bántóan rossz tulajdonsága sincsen.
  [gameinfo_format] => 
  [gameinfo_pegi] => 
  [gameinfo_pegi_descriptor] => 
  [gameinfo_multiplayer_online] => 
  [gameinfo_multiplayer_offline] => 
  [gameinfo_numofplayers] => 
  [gameinfo_pack] => 
  [gameinfo_language] => 
  [gameinfo_subscription] => 0
  [gameinfo_important] => 0
  [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
  [gameinfo_collectors_edition] => 0
  [gameinfo_need_internet] => 0
  [gameinfo_cover] => 
  [gameinfo_screenshot1] => 
  [gameinfo_screenshot2] => 
  [gameinfo_screenshot3] => 
  [gameinfo_screenshot4] => 
  [manufacturer] => Array
    (
      [manufacturer_id] => 369
      [manufacturer_name] => Honor
      [manufacturer_url] => 
      [manufacturer_link] => https://www.hihonor.com/hu/
      [link] => /gyarto/
    )

  [link] => /termekinfo/honor-x8-8108.html
  [gameinfo_pro_list] => Array
    (
      [0] => nagy kijelző
      [1] => 1,5 napos üzemidő
      [2] => elegendő RAM és tárhely
      [3] => jack
    )

  [gameinfo_kontra_list] => Array
    (
      [0] => harmatos SoC
      [1] => elavult szoftver
      [2] => műanyag ház
      [3] => a főkamerát leszámítva gyenge szenzorok
    )

  [gameinfo_pcw_rating] => 7.1
)
1
            
 • Teljesítmény:

  7

 • Ár/Érték:

  7

 • Anyagminőség:

  7

 • Extra funkciók:

  7

 • Kijelző:

  7

 • Szoftver:

  6

 • Akkumulátor:

  8

 • Kinézet:

  8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.