Hirdetés

LG G5 teszt - Merész, de kiforratlan



|

Brutális teljesítményt kínál az LG legfrissebb készüléke, azonban még az újítások ellenére sem lehetünk maximálisan elégedettek a kapott modellel.

Hirdetés

Folyamatos megújulás zajlik a mobilos piacon, a moduláris telefonok érkezése pedig jelentősen felforgathatja a telefonos állóvizet, az első fecske pedig nem várt helyről érkezett meg az üzletekbe. A témában ugyanis a teljes modularitás élményét kínáló Google-modellre, az Ara-ra összpontosult a figyelem, azonban néhány gyártó úgy gondolta, óvatosabb léptekben próbálja beelőzni a keresőóriás LEGO-mobilját.

Hirdetés

Közéjük tartozik az LG is, aki legújabb G5-ös telefonjával még csak finoman kísérletezik csupán a komponensek cserélgetésének lehetőségével, azonban az unalomba fulladó teljesítményversenybe mégis üde színfoltot csempészhet ez a kissé még kiforratlan újítás. Persze ezen extra mellet több más frissítést is találhatunk a flagship-készülékben, tesztünk során igyekeztünk ezeket is alaposan górcső alá venni.

Fapados prémium

Külső borításának minőségében a G5 sajnos rendkívül gyengén teljesít, ugyanis a telefon házának kialakítása közel sem kínálja azt a prémium érzést, amit a piac topszegmense jelenleg nyújt a felhasználóinak. Hisz igaz, hogy a gyártó fémborítással látta el a modellt, azonban a Flex2 öngyógyító rétegét sem akarta lehagyni aktuális csúcseszközéről a cég, a hibrid megoldások összeházasításával megszületett felület pedig tapintásra meglehetősen furcsa, már-már plasztikszerű hatást kelt. Emellett a készülék moduláris alsó részének illesztése sem teljesen tökéletes, néhány tized milliméterrel fölé emelkedik ugyanis a hátlap felülete a lecsatolható aljnak, a szemmel is látható különbség pedig ront a telefon összképén.

Érdekes módon a G széria egyik legfontosabb külső jellemzőjét is kicsit újragondolta a gyártó, ugyanis az ujjlenyomat-olvasóval kombinált, hátlapi bekapcsoló gomb mellől a modell oldalára kerültek a hangerő-szabályozó billentyűk. Vélhetően a fotózás elősegítése miatt tért vissza a klasszikus megoldáshoz az LG.

A készülék front oldalán egy Gorilla Glass üveg mögött pihen a telefon 5,3 hüvelykes képernyője, mely QHD felbontást és always on funkciót is kapott a gyártótól. Természetesen az 500 ppi feletti pixelsűrűség és a kellően élénk színek maximális képminőséget kínálnak, az automatikus fényerő-szabályozás is kellően fürgén reagál a környezeti hatások változására, a felület pedig napfényes csillogás hatására is gond nélkül olvasható marad.

Mint a villám

Talán a teljesítményben villantja a legnagyobbat a telefon, ugyanis a mérnökök remekül optimalizálták a 6-os Android felületét a Snapdragon 820-as processzor, az Adreno 530-as GPU, valamint a 4 GB RAM hármasára. A jelentős teljesítmény ellenére a készülék mindössze kifejezetten extrém terhelés esetén kezd el csupán melegedni. Ilyen hardvergyilkos erőpróbának veti alá a telefont az LG 360 VR nevű virtuális valóság szemüvege, mely a Type-C-s USB csatlakozóján keresztül kapcsolható a készülékhez, vagyis a VR-headset használata közben a telefon egyfajta virtuális touchpadként a kezünkben pihen. Használata közben bizony érezhető, hogy minden egyes megjelenített képkockáért keményen megdolgoznak a modellben elhelyezett erőforrások, hisz egy huzamosabb virtuális barangolást követően - kis túlzással - tojást is süthetünk a telefon hátlapján.

Sajnos a szemüveg minősége messze elmarad a Gear VR-étól, igaz a menübe lépve egy kísértetiesen hasonló felület fogadja a felhasználókat, mint amit a Samsung készülékénél is láthatunk. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a modell nem kínál teljes takarást az arcunkon, a külvilág megjelenése pedig jelentősen ront az immerzív élményen. Emellett a lencsék igazítása is rendkívül körülményes, hisz az apró korrekciókat a szemüveg külső felületéről nem hajthatjuk végre, az arcunknál kicsit kiszélesedő résbe nyúlva kell precízen belőnünk a megfelelő fókusztávolságot. Sajnos ennek köszönhetően nem egy kifejezett társasági "játékszer" az LG 360 VR, hisz ha többen is szeretnék kipróbálni az eszközt, a lencsék folyamatos személyre szabása bizony jelentős időt emészt fel.

Közel és távol

Kamerás téren is bőségesen kínál újdonságot a telefon, hisz az idei trendeknek megfelelően egy dual-szenzor kapott elhelyezést a modell felületén. A két kamera tudásában és képességeiben is jelentősen eltér, az egyik ugyanis egy 16 megapixeles maximális felbontásra képes modul, mely minőség szempontjából kíván kiemelkedőt alkotni. A segítségével készített felvételek pedig többé-kevésbé képesek követni a jelenlegi csúcspiac fotóskészülékei által kitaposott útvonalat. A szomszédjában elhelyezett 8 megapixeles felbontású kamera egy kicsit érdekesebb jelenség, hisz a használatával nagylátószögű felvételek készítésére kapunk lehetőséget, mely szinte példátlan a jelenlegi okostelefonpiac kínálatában.

Sajnos a merész próbálkozás némi hátulütővel is szolgál, hisz a modell hatalmas, szoftveresen is állítható látószöggel felszerelt lencséje a kétkezes fotózást rendkívül körülményessé teszi, egyetlen kéz használatával pedig hasonlóan kényelmetlenül készülnek el csupán képeink, így ne lepődjünk meg, ha az első néhány alkalommal egy-egy újunk is felbukkan a kész alkotások sarkában. Szoftveres szempontból egy rendkívül átgondolt felületet kínál az LG, melyben a profi fotósoktól a teljesen laikusokig mindenki megtalálhatja a számára kedvező elrendezést, a két kamera közötti váltás pedig mindössze egyetlen érintésünkbe kerül. Sajnos a készülékkel létrehozott fotókat a képalkotó algoritmus kissé elmossa, mely már egy minimális nagyítást követően is láthatóvá válik.

LG G5 teszt

Persze a kiegészítők terén is kapunk bőségesen újdonságot a modellhez. A G5 baráti társaságában találunk egy Wifi-n keresztül csatlakozó 360-as látószöggel rendelkező kamerát, mely egy teljesen új szintre emeli a mobilokban rejlő képalkotó lehetőségeket. Az apró eszközzel videókat és fotókat is rögzíthetünk, melyeket a telefon felületén a beépített lejátszó segítségével könnyedén visszanézhetünk.

A moduláris funkciókat a telefon alsó részének lepattintásával érhetjük el, alapesetben természetesen csak a cserélhető 2800 mAh-s akkumulátort találjuk meg itt a szétszerelést követően, azonban az LG számos külön beszerezhető kiegészítőt kínál az erre fogékony felhasználóknak, melyek jelentősen kibővítik a mobil képességeit. Sajnos a kamerás plusz-funkciókat kínáló modul nem jutott el szerkesztőségünkbe, így csupán egy szebb hangzást kínáló csatolmánnyal tesztelhettük le a cserélgethető eszköztár képességeit.

Összegzés

Bátran kijelenthetjük, hogy egy remek ötletre épülő modell az LG készüléke és a teljesítménye is egyértelműen a csúcskategória élére emeli, azonban a nem túl kiforrott funkciók miatt úgy tűnik egyelőre feleslegesen használta el csúcsszériáját a gyártó. Sajnos jobban járt volna, ha ezen innovatív modellje egy új betűjelet kap, majd a tesztkörök után egy őszi megjelenéssel a megfelelő komponenseket átmenthette volna egy G-szériás modellbe a vállalat. A bőven 200 ezer forint felett elhelyezkedő nyitóárú alapkészülék egyetlen kiegészítőt sem tartalmaz, tehát a különféle plusz komponensek még magasabbra tornázzák a modell árát, vagyis hiába készített egy remek telefont a cég, az árazás miatt valószínűleg kevesen indítják G5-tel a zsebükben a nyarat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.