Hirdetés

MSI Radeon RX 6600 XT GAMING X 8 GB teszt - az irracionálisan drága fenevad



|

Kiegyensúlyozott teljesítmény és technológiai parádé a középkategóriában, mégsem vagyunk boldogok.

Hirdetés

Egy-egy új videokártya-generáció bejelentése során a többség a csúcsmodellekre figyel, hiszen a gyártók is ezeket és a velük érkező újításokat teszik a kirakatba, ezekkel fitogtatják erejüket. Órákkal, napokkal később azonban a józanodás folyamata egyre több kérdést hoz elő a játékosközösségek platformjain azzal kapcsolatosan, hogy vajon mikor érkezhetnek meg azok a kártyák, amelyek széles tömegek számára is elérhetőek.

Régebben ezeket gyakorta neveztük pénztárcabarát vagy épp a fősodor számára finomhangolt, átalakított fejlesztéseknek, ám mára az egyik jelzővel mindenképp bajba kerülünk. És még mielőtt kibontanánk a roppant friss MSI RX 6600 XT dobozát, tulajdonképpen félig-meddig már rendelkezünk is egy nem túl kellemes ítélettel; avagy bármire is képes az 1080p-s játékélményekre hangolt újdonság, az árazása nagy eséllyel el fogja venni kedvedet a vásárlástól.

Hirdetés

Ez eddig talán nem volt ennyire fájó, a csúcskártyák egymillió forint közeli árcéduláin együtt nevethettünk és sírhattunk, ám a GeForce RTX 3060 év eleji megjelenésével egyre többeket kerített hatalmába az a keserű érzés, hogy hiába tartozik a bizonyos fősodorhoz, hiába érzi magát picit többnek egy alkalmi játékosnál, nem ez lesz most a megfelelő időszak a videokártya-cseréhez. A 12 GB-nyi fedélzeti memóriával érkező RTX 3060 ugyan remekül teszi a dolgát, és pont ott helyezkedik el a sebességskálákon, ahová az Nvidia szánta, továbbra is irreális árazással sújtja a piaci környezet. Talán túl naivak voltunk, amikor azt hittük, hogy majd az AMD egy picit ezt a sztorit is képes megcsavarni, hiszen hasonló trükkökkel élt a Ryzen processzoroknál; a valóság azonban gyorsan visszarántott minket a földre.

Így kell ezt

Maga a grafikus vezérlő és az erre épülő kártyák a megszokott precíz kivitelezéssel és piacra lépési stratégiával érkeztek meg. Az RDNA2 architektúrára épülő, Navi 23 kódnéven futó lapka tökéletes kibővítése az eddig sem szerény tudással és teljesítménnyel rendelkező RX 6000-es családnak, a paraméterekből könnyedén kiolvasható, hogy a mérnökök ezúttal jobban megtervezték a GPU-családfát, így az elődökhöz képest most könnyebben alakítható a portfólió. Az RDNA tulajdonképpen mostanra ért be igazán, és úgy tűnik, hogy a 7 nm-es gyártástechnológia minden szempontból tökéletes választásnak bizonyult. Maga a lapka körülbelül 14 százalékkal kisebb, mint a rivális RTX 3060-on alkalmazott GA104-300, a kisebb csíkszélességnek köszönhetően pedig magasabb órajelre és alacsonyabb fogyasztásra számíthatunk a vörösöktől.

A tesztpadunkat meglátogató Gaming X kiadás ráadásul gyárilag emelt alapfrekvenciákkal érkezik, a boostórajel pedig 2,6 GHz körül tetőzik attól függően, hogy épp mennyire áll közel a kártya a maximális fogyasztási kerethez. Ez így egy abszolút készre hangolt túlhajtásnak nevezhető, ami garantálja, hogy picit többet kapjunk a referencia (értsd: nem tuningolt) kiadásokhoz képest, viszont teljesen elveszi a lehetőséget azoktól, akik plusz órajeleket csikarnának ki a vezérlőből. Tapasztalataink alapján a 8 GB-nyi GDDR6 memóriából további 10-12 százalékos frekvencianövelést lehet kihozni, a GPU azonban 10-15 MHz-es adagolást követően instabil állapotba hajtotta a kártyát. Kár érte, de mivel egy alapvetően 1080p felbontású játékélményre hangolt kártyáról van szó, nem bánkódunk tovább.

Az a bizonyos Twin Frozr recept

Két ventilátor, hőcsövekre épített bordázat és teljes hátlapot beborító fémpanel - egy középkategóriás kártya, amely a nagy testvérekre szeretne hasonlítani. A méretbeli különbségek miatt ez ugyan nem fog sikerülni, a tervezés során azonban bekerültek olyan hozzávalók a végső receptbe, aminek csak örülni lehet. Egyrészt ez a kiadás megkapta a TORX 4.0 fejlesztésű ventilátorokat, amelyek lapátjai párban összekötve igyekeznek minél több levegőt szállítani a bordák felé a lehető leghalkabb módon. A csendesség kiemelt szempontként szerepel, mivel maga a bordázat is hullámos bemetszésű végeket kapott, de talán előbb fogunk hálát mondani annak, aki kitalálta, hogy például internetezés és filmnézés közben a légkavarókra nincs feltétlenül szükség.

A totális csendből egy játék indításával azonnal kilép a kártya, de egy általános recept szerint épített gamer-PC-ben szinte biztosan nem az MSI hardvere lesz a leghangosabb elem. A kicsivel 1500-as percenkénti fordulatszám fölé kapcsoló ventilátorok minimális szélzaj mellett teszik a dolgukat, a játéktesztjeink során mért GPU-hőfok jellemzően a 61-65 Celsius-fokos intervallumon belül mozgott. Ez pedig remek értéknek számít, így bátran kiválasztható olyan PC-s projekthez is, ahol a kis méret, a csendes és hűs működés a fő szempontok között szerepelnek.

Minden a helyén… majdnem

A tesztjeink során használt játékok tökéletesen megmutatják, hol helyezkedik el az RX 6600 XT az eggyel fölötte lévő RX 6700 XT-hez képest. Játéktól és azon belül is játékmotortól függ, hol fogy el épp a 128 bites memóriabuszra integrált VRAM, vagy épp érződik a kevesebb feldolgozóegység és az alaposan megnyirbált Infinity Cache gyorsítótár. Ahogy azt az AMD meghatározta, a kártya full HD felbontásban teljesít igazán jól, de sokszor még az 1440p-s terepen sem vall szégyent, igaz, ekkor már oda kell figyelni a minimális fps-értékekre is. A ray-tracing bekapcsolását egyetlen, DXR-t támogató játéknál sem javasoljuk, mint ahogy a különböző élsimítási technológiák maximalizálása is hamar berántja a vezérlőt az akadozó képmegjelenítésbe.

Ha ezekkel az ajánlásokkal együtt tudunk élni, sajnos még mindig marad egy bökkenő: a 240-260 ezer forintos árcédulától garantáltan megszédülünk. Nagyon úgy néz ki, hogy az RX 6600 XT is megbukik a tekintetben, hogy nem tud a tömegek új generációs kártyája lenni. A hírek egyébiránt arról szólnak, hogy az ellátottság ebből a típusból már megfelelő lesz, tehát lehet majd kapni. Az árak azonban fittyet hánynak erre, és tényleg sokkoló azt látni, hogy egy FHD-re tervezett VGA negyedmillió forintba kerül.

Hogyan értékelhető így az MSI RX 6600 XT GAMING X 8GB? Tegyük fel, hogy nincs ára; akkor ez egy remek kártya, pont úgy megépítve, ahogy kell, pont annyira meghajtva gyárilag, ahogy egy termékcsoport tetejét kell képviselni. Ehhez remek alapot ad az AMD Navi 23 grafikus lapkája és technológiai felkészültsége. Mi akkor vele a gond? Nos, csak az, hogy hiába vágyunk rá, nem tudjuk őszintén szeretni - ennyiért semmiképp sem.

MSI Radeon RX 6600 XT GAMING X 8 GB

Ár: 259990 Ft
  • AMD Navi23 GPU, 7 nm
  • 2048 shader
  • 2607 MHz boostórajel
  • 8 GB GDDR6 VRAM, 128 bit
  • Twin Frozr hűtés
  • 1×8 pin PCIe tápcsatlakozás, 160 W maximális fogyasztás
  • 3×DisplayPort v1.4, 1×HDMI 2.1
  • PCI Express 4.0 x8
PRO
  • az egyik legjobb RX 6600 XT kiadás a Twin Frozr hűtőrendszerrel
Kontra
  • manuálisan nem tuningolható
  • sokkolóan drága
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7614
    [topic] => 1
    [group] => 6
    [gameinfo_name] => MSI Radeon RX 6600 XT GAMING X 8 GB
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 47
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-09-29 10:53:01
    [gameinfo_webpage] => https://www.msi.com/Graphics-Card/Radeon-RX-6600-XT-GAMING-X-8G/Overview
    [gameinfo_tags] => teszt, msi radeon rx 6600 xt gaming x 8 gb, msi, videokártya, vga, rx 6600 xt
    [gameinfo_url] => msi-radeon-rx-6600-xt-gaming-x-8-gb
    [gameinfo_pro] => az egyik legjobb RX 6600 XT kiadás a Twin Frozr hűtőrendszerrel
    [gameinfo_kontra] => manuálisan nem tuningolható
sokkolóan drága
    [gameinfo_data] => AMD Navi23 GPU, 7 nm
2048 shader
2607 MHz boostórajel
8 GB GDDR6 VRAM, 128 bit
Twin Frozr hűtés
1×8 pin PCIe tápcsatlakozás, 160 W maximális fogyasztás
3×DisplayPort v1.4, 1×HDMI 2.1
PCI Express 4.0 x8
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 4
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 0
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 259990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => 
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 47
            [manufacturer_name] => MSI
            [manufacturer_url] => msi
            [manufacturer_link] => http://hu.msi.com/index.php
            [link] => /gyarto/msi
        )

    [link] => /termekinfo/msi-radeon-rx-6600-xt-gaming-x-8-gb-7614.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => az egyik legjobb RX 6600 XT kiadás a Twin Frozr hűtőrendszerrel
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => manuálisan nem tuningolható
            [1] => sokkolóan drága
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 6.2
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    4

  • Extra funkciók:

    7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.