Hirdetés

Redragon Fizz Pro teszt - amikor a cserejátékos a nyerő



|

A Redragon billentyűzete mindenből kóstolót ad, ami után nem biztos, hogy vágyunk a drágább megoldásokra.

Hirdetés

Annak ellenére, hogy az elmúlt években rohamtempóban növekedett a márka, sokan a mai napig nem ismerik a Redragon nevét, azok közül pedig, akik hallottak már róla, néhányan még mindig egy középszerű perifériagyártóra asszociálnak.

Kár lenne azt mondani, hogy alaptalan az állítás, hiszen a Redragon márka éppen azzal tudott vonzóvá válni, hogy itt-ott spóroltak a termékeken, cserébe a látványosabb megjelenésért vagy valamilyen más, kiemelkedő specifikációért. A billentyűzeteikbe és egyéb eszközeikbe viszont már évekkel ezelőtt is nehéz lett volna belekötni, ha figyelembe vesszük, hogy mennyibe kerülnek, a most nálunk járt Redragon Fizz Pro pedig a nagy márkák perifériáinak is kihívója lehet.

Hirdetés

Mit rejt a doboz?

A Redragon szerencsére nem vitte túlzásba a csomagolást, cserébe mindent belerakott a dobozba, amire tényleg szükség lehet az eszköz használata közben. Természetesen először is a 60%-os billentyűzetet, ami elsőre rendkívül picinek hat, mégis a nulladik pillanattól kézre áll. Mellette ott figyel néhány piros gombsapka, a gamer-hatás fokozása érdekében, a java azonban csak ezután következik.

A dobozban helyet kapott 4 darab barna kapcsoló, ami akár meghibásodáskor, akár a hot swap gyakorlására is alkalmas lehet (ugyanis cserélhetőek a kapcsolók, de erről később), továbbá egy gombsapka és egy kapcsoló-eltávolító is, hogy ezek is mindig kéznél lehessenek. Mindezt úgy, hogy olykor még a prémium márkák termékei mellé sem csomagolják ezeket.

És a legfontosabb: van a dobozban egy Redragon matrica is, ha esetleg nagyon elkapna a flow...

Mitől különleges a Fizz Pro?

Hangzatos felütés, amire általában egy aduásza van minden terméknek, a Fizz Pro azonban több olyan tulajdonsággal is rendelkezik, ami kiemeli az árkategóriája több modellje közül.

Először is, a Redragon Fizz Pro egy mechanikus billentyűzet, amihez a gyártó saját barna (továbbá fekete, piros és kék) kapcsolókat készített. Ezek amellett, hogy 50 millió leütésre vannak hitelesítve, tökéletesen megfelelnek a széleskörben elterjedt szabványnak, így szinte bármilyen gombsapka-csomaggal helyettesíthető a gyári készlet, ez azonban manapság már nem elég, hogy felkapjuk a tekintetünket, és ezt a Redragon is pontosan tudja.

A Fizz Pro többféle kapcsolóval is megvásárolható, a döntés azonban nem végleges és visszafordíthatatlan, ugyanis a kapcsolók ennél a modellnél cserélhetők, amit sokszor még a nála jóval drágább, elismert gyártók eszközei sem mondhatnak el. Ehhez a művelethez a dobozban minden szükséges felszerelést megtalálunk:

  • 4 darab plusz barna kapcsoló
  • (kupak) gombsapka-eltávolító eszköz
  • kapcsoló eltávolító eszköz

Ez elsősorban azért nagyon jó, mert ha valamelyik gomb esetleg meghibásodik, könnyedén cserélhető, ha azonban vállalkozó szellemű vagy, és megtetszik egy másik kapcsoló karakterisztikája, könnyedén cserélheted le őket, anélkül, hogy komplett billentyűzetet váltanál.

Az Apex 7 TKL piros kapcsolói után természetesen egészen más volt a Redragon barna kapcsolóit püfölni, az érzés azonban egyre csak jobb lett. Körülbelül 3 nap kellett ahhoz, hogy már magabiztosabban gépeljek rajta, mint a hónapok óta használt SteelSeries billentyűzeten, a méretét pedig még korábban megszoktam.

Az egyetlen furcsaság a 60%-os méretéből ered, egész pontosan az, hogy nincsenek például nyilak a billentyűzeten. Ezt, és egyéb gombokat is csak kombinációkkal lehet elérni, a nyilak az FN2 + WASD-vel működnek, nullát pedig FN1+Esc-kel írhatunk. Ezt ellensúlyozza, hogy a Redragon nem rest lokalizáni, így a Redragon Fizz Pro is rendelkezik magyar kiosztással, amiért jár egy hatalmas piros pont.

Nem csak piros a sárkány, szabad is

A mechanikus, egyszerűen cserélhető kapcsolók akár el is vihetnék a show-t, a Redragon Fizz Pro azonban rejteget még valamit, amiért a teszt kezdete óta nem tudom letenni, pedig, mint az imént említettem, egy SteelSeries Apex 7 TKL-lel kellett felvennie a versenyt.

Néhány évvel ezelőtt még voltak, akik vitába bonyolódtak amiatt, hogy a vezeték nélküli működés lesz-e valaha olyan gyors, mint a kábeles. Az egerek piacán már egyre dominánsabbak a vezeték nélküli megoldások, a billentyűzetek terén azonban inkább csak kísérletezéseket látunk. Ugyan mostanra minden nagy gyártó rendelkezik vezeték nélküli billentyűzettel (legutóbb például a SteelSeries dobta piacra az Apex Mini Prót, aminek van wireless verziója is), azért a zászlóshajók még mindig jellemzően kábeles kivitelezéssel érkeznek.

Erre itt a Redragon Fizz Pro, ami konkrétan minden elvárásnak eleget tesz. Ha az a komfortos, használhatjuk a gyári USB-A to USB-C kábellel, ha viszont fontos a kiemelkedő minimalisztika az asztalon, vagy épp messzebbről alkalmaznánk, a saját kis jelfogójával képes 2,4GHz-en működni, de itt még mindig nincs vége a bulinak.

A Fizz Pro ugyanis bármivel kompatibilis Bluetooth-on keresztül, legyen szó egy laptopról, iPad-ről, vagy bármilyen egyéb eszközről, ami megeszi a BT-billentyűzetek jelét. Ezzel akár több eszközt is kiválthat otthon.

Most, több mint egy hónap használat után bátran ki merem jelenteni, hogy a Fizz Pro vezeték nélküli kivitelezése semmilyen hátránnyal nem jár, sosem éreztem, hogy kimaradt volna egy leütés, és a CS:GO-ban is, ahol tényleg rendkívül fontos a precizitás, tökéletesen helyt állt, nem gondoltam soha, hogy a billentyűzet miatt kerültem volna bajba.

Mindezek mellé már csak hab a tortán, hogy a Fizz Pro RGB-világítással is rendelkezik, húsz profil közül válogathatunk, amik közt vannak olyanok is, melyek a leütésekre is reagálnak. A letisztult külsőre vágyók számára elérhető az egyszínű világítás is, több variáció közül lehet választani, ez azonban kevésbé szép, hiszen a Redragon billentyűzete egy domináns piros kerettel rendelkezik, amivel az RGB mellett maximum a piros megvilágítás esztétikus, és egyébként sem túl nagy a fényerő.

Ellenálló, de...

Ahogy azt a bevezetőben is írtam, a Redragon épp azért tudott egyre nagyobb piacot hódítani magának, mert jól kötött kompromisszumokat, miközben egyre több igénynek feleltek meg az eszközeik, olyan funkciókról mondtak le, amik kevésbé jelentősek a felhasználóknak.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy elmehetünk mellettük szó nélkül. A Redragon Fizz Pro masszív, de kívül csak műanyagot látunk, ami egyáltalán nem kölcsönöz prémium megjelenést, másrészt pedig nem is olyan jól kidolgozott az anyag, mint egy drágább billentyűzet estében. Kompromisszum? Igen. Bevállalható? Abszolút.

A másik inkább dizájnprobléma: a 60%-os kialakítás miatt rendkívül szűk az egész keret, így a kupakokat (gombsapkákat) nem túl kellemes élmény eltávolítani a dobozban található eszközzel, ez ugyanis alig fér be a billentyűzet háza és a sapkák közé, de mivel ez sem mindennapi művelet, talán szemet hunyhatunk fölötte.

Mindezekért viszont kárpótol az 1600 mAh-s akkumulátor, ami távolról sem nagy, a tapasztalataim alapján egy teljes napot kényelmesen kiszolgál, maximumra csavart háttérvilágítással, csak nagyon késő éjszaka kezdett mindig panaszkodni, hogy lassan jól jönne egy kis töltés.

Számos billentyűzet megfordult már a kezem alatt, a párezer forintostól egészen az "ennyiért más számítógépet vesz"-verzióig, így egészen jól be tudtam határolni, hogy mit is tud, mit is ér a Redragon Fizz Pro.

A billentyűzet használata elképesztően szórakoztató, a kábelmentesség, annak ellenére, hogy biztosan tudtam, nekem nincs szükségem vezeték nélküli billentyűzetre, új szintre emelte az asztalomat, a kapcsolókat egy élmény volt naponta órákon át püfölni, a billentyűzet gyorsan tölt és a barna kapcsolók még a játékokban sem akadályoztak.

Mindezt persze kiemelheti, vagy zárójelbe teheti a készülék ára, a Fizz Pro azonban a cserélhető kapcsolókat, az RGB-világítást, a kétféle vezeték nélküli módot és a kellemes üzemidőt mindössze körülbelül 25 ezer forintért teszi elérhetővé, magyar kiosztással.

Ha valakinek nem fontos, hogy a lehető legpraktikusabb legyen a billentyűzete, és a jobb játékos élmény érdekében hajlandó megtanulni néhány billentyűzetkombinációt, a Redragon Fizz Pro több mint tökéletes első gamer billentyűzet lehet, de azoknak is kellemes meglepetést nyújthat, akik már megrágtak néhány eszközt. Mi nagyon örülünk, hogy egy ilyen választással bővült a magyar kiosztással rendelkező billentyűzetek kínálata.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.