Hirdetés

Samsung Galaxy A5 teszt - Minőség a középkategóriában



|

Kipróbáltuk a fém külsővel és változatos kamerafunkciókkal felszerelt Samsung-mobilt.

Hirdetés

A Samsung még tavaly ősszel - az Alpha piacra dobásával - egy vadonatúj szériát indított útjára, az A-sorozatban pedig több készülék is követte a fémes borítású csúcsmodellt.

Hirdetés

A különböző kategóriákban induló okostelefonok közül, most az A5-ös sorozatszámú Galaxy járt szerkesztőségünkben, mely a topmobilok prémium anyaghasználatát a középkategóriás hardverekkel mixelve egy egészen különleges, vásárlócsalogató elemekkel felturbózott telefon hatását kelti.

Minőségi matériák

A készüléket első sorban a fiatalabb korosztály számára állította össze a dél-koreai gyártó, a mobil ugyanis számos extra funkciót tartalmaz a közösségi, valamint a multimédiás élmények fokozására. A külső jegyekben sajnos nem vállalkozott az Alphánál alkalmazott merész dizájnváltásra a Samsung, ám a kapott termék anyagminőségére panaszunk nem igazán lehet.

 

A hűvös fém keretbe foglalt modell front oldalán egy 5 hüvelykes képátlóval felvértezett, HD felbontású, Super-AMOLED kijelző foglal helyet, mely a gyártótól már megszokott, élénk színekkel és vakítóan erős háttérvilágítással még mostoha körülmények között is képes tökéletesen olvasható felületet garantálni felhasználóinak. Helykihasználtság szempontjából is dicsérendő a készülék dizájnját kialakító csapat munkája, hisz az A5 front oldalán egyáltalán nem találunk feleslegesen elterülő felületeket.

A borítás rejtekében

A minőségi fémház alatt már kissé visszafogottabb felhozatal fogadja a felhasználókat, ám itt is akadnak apró, ám annál jelentősebb újítások. A mobilt ugyanis egy négymagos Snapdragon 410-es processzor hajtja, mely már 64 bites architektúrára épül, mely lényegesen nem teszi ugyan gyorsabbá telefont, hosszú távon mégis fontos ütőkártya lehet. Memóriából 2 GB-nyi került a telefonba, mely az alapvető funkciók többségéhez elegendő, ám tapasztaltuk, hogy a menü animációi néha megakadnak, a komoly teljesítményt igénylő 3D-s játékok pedig micro-laggok kíséretében futottak csupán.

 

Érdemes szót ejtenünk a mobilba szerelt kamerákról, hisz ezen szenzorokat - a hobbifotósok nagy örömére - rendkívül jól választották ki a telefon tervezői. A hátoldali 13 megapixeles képalkotó segítségével ugyanis céleszközöket megszégyenítő minőségű felvételeket lőhetünk, a rengeteg kiegészítő kamerafunkció segítségével pedig hatások és fotósmódok tömkelegével bővíthetjük a beépített applikációt (szerkesztőségünkben nagy sikert aratott a beépített animgif készítő bővítmény). Szintén nagy hangsúlyt fektetett az előlapra helyezett, 5 megapixelesre feltornázott szenzorra a gyártó, melynek segítségével az önfotózás-mánia vonalán igyekszik új felhasználókra szert tenni a dél-koreai cég (legnagyobb újításként megjelent a panoráma-szelfi mód is a frontkamera opciói között).

Kapcsolódási pontok

Adatkapcsolatok terén is képes a kategória élvonalába kerülni a telefon, hisz a Wifi/Bluetooth/3G trió mellett a beépített modemnek köszönhetően az LTE hálózatok is elérhetővé válnak, sőt még NFC támogatást is kapunk.

 

A visszafogott energiaigényű hardverek ellenére viszonylag nagyméretű, 2300 mAh-s kapacitású akkumulátor kerül a készülékbe, mely még folyamatos hálózatkeresés és adatkapcsolat mellett is nap végéig képes életben tartani a mobilt.

Összegzés

A Samsung komoly fegyverzettel küldte csatába készülékét a középkategóriában, ám a túlzott felszereltség az A5-ös modell árában köszön vissza, hisz a mobilból független változatot a kilencvenezer forintos lélektani határ környékén szerezhetünk csupán. A szolgáltató függő áraknak és a különféle előfizetési konstrukcióknak köszönhetően mégis sikeres lehet az okostelefon, melyet egy néhány tízezres árcsökkenést követően azonnal a remek vételek közé sorolunk majd.

Tetszett a teszt? Nézd meg a telefonról készült videós összefoglalónkat is!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.