Hirdetés

Samsung Galaxy Note 20 Ultra teszt - a csúcsok csúcsa



|

Eltöltött nálunk néhány napot a Samsung aktuális csúcsmodellje, és bátran kijelenthetjük, hogy a jelenlegi felhozatalban a Note20 Ultránál jobbat nem, maximum olcsóbbat találsz!

Hirdetés

Gigantikus verseny zajlik az okostelefonos piacon, a gyártók nem lazsálhatnak, az évi egy csúcsmodell már hosszú ideje nem elég. A legtöbb nagy gyártó a tavaszi és őszi szezonra is kínál egy-egy vadonatúj felsőpolcos mobilt (illetve jön még ezek mellé néhány "kísérleti" prémium eszköz is), az év második felében a piacra tóduló csúcsmodellek sorát pedig már évek óta az augusztusban beköszönő Samsung Note szériája nyitja.

Idén az S-modellek komolyabb vetélytárs nélkül indították az évet, ennek ellenére a dél-koreai cég nem lazsált, és igyekezete a legújabb, 20-as jelzésű Note segítségével még inkább bebiztosítani a piaci elsőségét. Ez hellyel közzel sikerült is, hardveres szempontból nem igazán akad ellenfele tesztünk alanyának, az egyetlen terület, ahol megfogható a készülék, az talán az ár-érték arány, ugyanis meglehetősen vastagon fogott a legfrissebb Galaxy-modell árazásakor a ceruza.

Hirdetés

Minden szempontból prémium

Kialakítását tekintve a tavalyi modellek formatervét követi a gyártó, az előlap alapján nehéz lenne megmondani az eltéréseket a két modell között. Egy leheletnyivel nagyobb csupán a frissen debütált Note-telefon, mint az elődje, illetve az alsó káva az, ami még elárulhatja a különbséget. Bármilyen meglepő, az előd 91 százalékos front oldali lefedettségét sikerült még minimálisan feljebb tornázni. Ha megfordítjuk a két modellt, már sokkal szembetűnőbb a különbség.

A Note 20 Ultra elődjéhez képest egy sokkal visszafogottabb hátoldali borítást kapott, az itt használt fém köpenynél nem próbált meg a gyártó a kissé bazári, opálos/színátmenetes megoldásokkal játszani, hanem az egyszerű, matt fényezést választotta, ami - a rozsdamentes acélból készült kerettel kiegészülve - tökéletes, üzleti felhasználóknak készített modellé teszi ezt az elegáns készüléket.

Az egyetlen dizájnelem, ami azért az összképbe jelentősen belerondít az a hátlapból erősen kitüremkedő kamerasziget. A Samsung a tavalyi Note-modelljében még csak minimális kávával emelte ki a kamerát a hátlap síkjából, míg a tavaszi S20-család esetén már egy méretes, ám a hátoldal síkjából továbbra is csak minimálisan kifutó kamerasziget jelent meg. Úgy tűnik, tavasz óta ezt a szigetet erősen sújtó apály érte el, melynek eredményeként egy látványosan hatalmas kiemelkedést kapunk, ami már normál vastagságú tokkal sem feltétlenül fedhető el. Kár érte, egy igazán letisztult dizájnba rondított bele erősen ezzel a megoldásával a gyártó.

De térjünk vissza kicsit az előlapra, ahol a Gorilla Glass eddigi legbrutálisabb védelmet ígérő üvegborítása mögött terül el a 6,9 hüvelykes megjelenítő (emlékszik még bárki arra, hogy néhány éve ilyen méretű kijelzőket még tabletként kezeltünk?), mely nem túlzás kijelenteni, hogy a piac jelenlegi legjobb panelja. A maximális felbontásból ugyan lehet, hogy találunk olyan készüléket, amely lenyomja a Note20 Ultra 1440p-s értékét, de kijelző-technológiák tekintetében már más a helyzet. Az AMOLED képernyő nem csak a HDR+ technológiát támogatja, ha a felbontásnál megelégszel a fullHD-s értékkel még 120 Hz-es képfrissítést is kapsz.

A mobil meghajtásáért is brutális erőgép felel, a telefonban a saját gyártású, Exynos 990-es chip dolgozik, mely egy Mali-G77-es GPU-val egészül ki, mindezek mellé egészen hihetetlen mennyiségű, 12 GB-nyi rendszermemória került. Értelemszerűen akadásnak nyoma sincs a készülék használata során, az Android 10 felületén a multitaszking is gond nélkül élesíthető, egy darabig biztosan nem kell amiatt aggódnod, hogy a telefonodon futó alkalmazások felzabálják a memóriát. Emellett a 120 Hz-es kijelző szintén növeli a gördülékeny alkalmazáshasználat érzetét.

Fotózni is enged

Zavarni a kamerasziget egészen addig fog, amíg meg nem látod, hogy milyen felvételek készülnek a mobil segítségével. A hátoldalon összesen három fotósszenzor kapott elhelyezést, melyek közül az optikai képstabilizálással és lézeres autófókusszal szerelt fő kamera akár 108 megapixeles maximális értékkel is élesíthető. A telefotós lencsével közelebbről is megvizsgálhatjuk a témát, ez a képalkotó akár ötszörös optikai zoom-ot is lehetővé tesz.

Ugyan az S szériában megjelenő százszoros digitális közelítés lehetősége leírva remekül hangzott, ám a minősége értelemszerűen csapnivaló volt, a gyártó belátta, hogy ennek a funkciónak alapvetően nem sok értelme van ilyen formában, így a Space Zoom funkció a Note20 Ultrában 50-es szorzónál megáll.

A harmadik, nagylátószögű kamera segítségével 120 fokos látószög áll a rendelkezésedre, 12 megapixeles felbontás mellett. A szoftver is segíti a fotók készítését, számos beállítási lehetőség vár és a jelenetoptimalizáló funkció is viszonylag hatékonyan választja ki az épp szükséges fotómódot. Ezen kívül, ha túlléped az optikai nagyítás határát, egy apró nézőképben megjelenik a teljes kép, külön jelölve azt a részt, ami épp a kamerád kereszttűzében van.

A Samsung telefonjaival videós téren eddig is csupán kevés modell volt képes tartani a lépést, most úgy tűnik, hogy előnyét tovább növelte. Valószínűleg ugyan kevesen használják majd, de a mobil lehetőséget kínál arra, hogy 8K-s felvételeket is rögzítsen (24 fps mellett), de elérhető 4K-s felbontásban a 60 fps is, míg a 960 fps-es szuperlassításhoz egészen HD-ig értékre kell csökkentened a pixelszámot. Ezenkívül elektronikus és optikai képstabilizálás is segíti a mobiloperatőrök munkáját.

Hangzás terén sem hagy cserben a készülék, a szoftveres felületén egyszerűen válthatsz a telefonon elhelyezett mikrofonok között, illetve a külső eszközök széles skáláját is problémamentesen csatlakoztathatod a mobilhoz. Ha az előlapon fúrt lyukból kikandikáló frontkamerát is használni szeretnéd szintén nem fogsz csalódni, fotókat 10 megapixelen, míg videókat akár 4K, 60 fps mellett is rögzíthetsz ezzel a képalkotóval.

Stylus és a többiek

A Note-széria védjegye, az S Pen idén sem került ki a modellből, a Samsung tovább optimalizálta a digitális toll képességeit, mely már mindössze 9 ms-os késleltetéssel dolgozik, vagyis a képernyőn a tollal érintett pixelek szinte azonnal színt váltanak a virtuális vásznon. A toll ezen kívül a menüben is rengeteg extra opciót kínál, a Bluetooth-kapcsolatnak köszönhetően még fotózás során, távkioldóként is bevetheted.

Egy 2020-as csúcsmodellben az 5G-s rendszerchip alapértelmezettnek számít, emellett a telefonból nem maradt ki a Bluetooth 5.0, a WiFi 6 és az NFC sem.

A Note20 Ultra ultrás ujjlenyomatolvasója a kijelző alatt helyezkedik el, hatásfokát tekintve sokat javult ez a biometrikus azonosító a korábbi modellekéhez képest. Jack-csatlakozó továbbra sincs, de a mobil dobozában azért egy Type-C-s füles megtalálható. A PC-s felületet kínáló DeX is elérhető a modellben, sőt az asztali nézetet vezetékek használata nélkül is képes kiküldeni a kompatibilis kijelzőkre a telefon.

Ugyan láttunk már combosabb telepet is a Samsungtól, azért a 4500 mAh-val nem szégyenlősködhet a Note20 Ultra, beállításoktól függően még a többnapos használat sem jelent gondot a mobilnak.

A készülék támogatja a gyorstöltést is és bár ezen a téren akadnak bőven cégek, ahol már sokkal sebesebben pumpálható tele a telefon méretes akkuja, mégis a 25 W-os gyorstöltés láttán valószínűleg kevesen lesznek majd, akik elégedetlenül csóválják a fejüket.

Ezen kívül a vezeték nélküli gyorstöltés sem jelent problémát a mobilnak, mely a megfelelő töltőpaddal 15 W-os áramfelvételre is képes. Ha pedig úgy döntenél, hogy magát a telefonodat használnád töltőpadként, már itt is lehetőséged lesz, sőt a cammogós megoldásoknál már ez a fordított vezeték nélküli töltés is kicsit gyorsabban (4,5 W) képes átvinni az áramot egyik készülékből a másikra.

A Samsung Galaxy Note20 Ultra a piac jelenlegi csúcsa minden szempontból, egy nagyszerű kijelzőt, izmos hardverelemeket, elképesztő fotós képességű kamerákat és kellemes üzemidőt kapnak azok a felhasználók, akik 400 ezer forint környéki összeget kicsengetni ezért a mobilért. Arra a kérdésre, hogy tényleg szüksége van egy átlagfelhasználónak egy ilyen csúcsok csúcsát kínáló készülékre, majd a piac visszajelzései alapján kapunk választ, bár egyáltalán nem féltjük a Samsung eladási mutatóit.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Ár: 484.990 Ft Ft
  • 6.9 hüvelykes Dynamic AMOLED 2X érintőkijelző, 1440 x 3088 -es felbontás, 120 Hz-es képfrissítés
  • Exynos 990, Mali-G77 MP11, 12 GB RAM, 256 GB ROM
  • Android 10, One UI 2.5
  • 108 MP+12 MP+12 MP hátlapi kamera, lézeres autófókusz, OIS, EIS, 8K-s videó
  • 10 MP-es előlapi kamera
  • Képernyő alatti ujjlenyomatolvasó
  • IP68, 5G, Bluetooth 5.0, WiFi 6, NFC, Type-C USB
  • 4500 mAh-es telep (25 W-os gyorstöltés)
PRO
  • remek dizájn
  • profi fotós és videós képességek
  • piacvezető megjelenítő
  • felturbózott stylus
Kontra
  • magas ár
  • kitüremkedő kamerasziget
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7139
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Samsung Galaxy Note 20 Ultra
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 7
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2020-09-02 12:35:49
    [gameinfo_webpage] => https://www.samsung.com/hu/smartphones/galaxy-note20/
    [gameinfo_tags] => samsung, flagship, csúcstelefon, note, mobil, android
    [gameinfo_url] => samsung-galaxy-note-20-ultra
    [gameinfo_pro] => remek dizájn
profi fotós és videós képességek
piacvezető megjelenítő
felturbózott stylus
    [gameinfo_kontra] => magas ár
kitüremkedő kamerasziget
    [gameinfo_data] => 6.9 hüvelykes Dynamic AMOLED 2X érintőkijelző, 1440 x 3088 -es felbontás, 120 Hz-es képfrissítés
Exynos 990, Mali-G77 MP11, 12 GB RAM, 256 GB ROM
Android 10, One UI 2.5
108 MP+12 MP+12 MP hátlapi kamera, lézeres autófókusz, OIS, EIS, 8K-s videó
10 MP-es előlapi kamera
Képernyő alatti ujjlenyomatolvasó
IP68, 5G, Bluetooth 5.0, WiFi 6, NFC, Type-C USB
4500 mAh-es telep (25 W-os gyorstöltés)
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 484.990 Ft
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => 
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 7
            [manufacturer_name] => Samsung
            [manufacturer_url] => samsung
            [manufacturer_link] => http://www.samsung.com
            [link] => /gyarto/samsung
        )

    [link] => /termekinfo/samsung-galaxy-note-20-ultra-7139.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => remek dizájn
            [1] => profi fotós és videós képességek
            [2] => piacvezető megjelenítő
            [3] => felturbózott stylus
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => magas ár
            [1] => kitüremkedő kamerasziget
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 9.3
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    10

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    10

  • Extra funkciók:

    10

  • Kijelző:

    10

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.