Hirdetés

Samsung Galaxy S6 Edge+ teszt - Kis plusz



|

Az Apple után a Samsung is feltalálta a mágikus nyújtódeszkát, az S6 Edge+ nagyobb lett, de nem mindenkinek fog bejönni.

Hirdetés

Kereken fél éve találkozhattunk a "sima" S6 Edge készülékkel, ami akkor elég nagy durranásnak tűnt és rengeteg pozitív és negatív kritika érte. A kijelző oldalirányú domborúsága sokakat azonnal lázba hozott. Mi is azt találgattuk, hogy vajon hány gyártó fog lecsapni az ötletre, és milyen extra megoldások épülnek majd köré. A siker elmaradt, így ez a modell is megmaradt egy Samsung kuriózumnak. A konkurensek valamiért nem kezdték el másolni a domború kijelzőt, ami talán annak is köszönhető, hogy használat során nem igazán ad komoly előnyt a felhasználó számára. Leszámítva persze, hogy piszkosul jól néz ki tőle a készülék és ez már sokak számára elég lehet, hogy szélesebbre nyissák a bukszát.

 

Hirdetés

Aki arról ábrándozott, hogy az új modell  rengetegen területen túlszárnyalja majd az alig fél éves testvérét, az nagyot fog csalódni. Az újonnan érkezett Galaxy S6 Edge+ igazából csak egy megnövelt változatot takar. A plusz jelző a sima S6 Edge-hez képest egy méretkategóriával nagyobb készüléket jelent, ami lényegében egy hajszállal méretesebb kijelzőt eredményez. Éppen ezért a cikkünkben főként a változásokról fogunk beszámolni, a korábbi igen részletes Edge teszt itt olvasható.

Hirdetés

Mennyire lett nagy?

Kezdjük talán azzal, hogy mennyire változott a készülék mérete. Képek alapján nehéz megsaccolni, de a 142,1 x 70,1 x 7 milliméteres előd 154,4 x 75,8 x 6,9 milliméteres méretűre hízott. Ez pont elég ahhoz, hogy a telefont még egy nagyobb férfikéz is bizonytalanul tartsa. Az elkeskenyedő oldalkeret miatt nem túl biztos a fogása, főleg elforgatva lesznek gondok. Egy kézzel működtetve, valamint fényképezés közben éreztük leginkább, hogy sok Edge+ fogja a földön végezni. Érdemes tehát azonnal rendelni egy védőtokot is. Ezt lehet, hogy sokan fölösleges hisztériakeltésnek gondolják, de aki látott már egy közel 300 ezer forintos készüléket a betonon csattanni, az utána teljesen másként látja ezt a kérdéskört. Az Edge+ tömege csak minimálisan növekedett, alig 20 grammot hízott, ami betudható a nagyobb készülékháznak és a picit nagyobb akkumulátornak. Akit érdekel, hogy pontosan mi van belül, az kattintson ide, pár elvetemült már szétkapta a készüléket.

 

Cerkával picit jobb lenne

Az immár phablet kategóriában versenyző Edge+ nagy hibája, hogy nem tették bele a Note-nál oly kedvelt S Pent. Oké, ezzel lényegében kannibalizálnák az elkövetkező Note 5 modellt, de néha szinte kívánja az ember, hogy megböködje a domború kijelzőt. Apropó kijelző. Az 5,1 hüvelykes panelt most 5,7 hüvelykesre cserélték, a felbontás viszont maradt 1440 x 2560. Ez azt jelenti, hogy a korábbi 577 ppi helyett, most "csupán" 518-as értékkel kell beérnünk. PPI-huszárok biztos felháborodnak ezen, de az igazság az, hogy ebben a méretben ez is bőségesen felülmúlja az igényeinket. A Gorilla Glass 4 védelemmel ellátott Super AMOLED panel egyébként még mindig káprázatos, s bár a Samsung most is kissé túlhúzta a színeket, a képek teltek, a fotók szinte megmozdulnak a kijelzőn. A betekintési szögek nagyon jók, főleg a tükröződésmentes felület fogja meg az embert, az 500 fölötti nit fényerőről már ne is beszéljünk.

 

A készülék kialakítása most is rendben van. Pontosak az illesztések, nincsenek fölösleges hézagok, illesztési hibák, minden nagyon patent. De hisz ebben a kategóriában mit is várhatnánk egy csúcskészüléktől?! Messze már a korábbi S2, pláne S4 plasztik világa. Fém és üveg, nagyjából ebből építkezik az S6 Edge+ is. Ahogy említettük már, itt is Gorillas Glass 4 védi a kijelzőt és persze a hátlapot is. Ez előbbi elég jó ötlet, csak egy dolgot felejtettek el a tervezők. Mivel a lencse itt is jelentősen kiáll a készülék testéből, ezért az asztallapon nem a hátlap fog karcolódni, hanem a kamerát körülvevő vékony fémkeret. És aki látott már használt iPhone 5-öst, illetve annak a peremét, az tudja, miről beszélünk.

 

Szerény hardveres változások

A kijelző megnövelése mellett hardveresen is történt egy pici változás. Persze csak egy nagyon picike. Az alap Samsung Exynos 7420-as maradt, ami 1,5 GHz-es, négymagos Cortex-A53 és 2,1 gigahertzes, négymagos Cortex-A57-ből gazdálkodik. A szintén változatlan Mali-T760MP8 grafikus chip itt is fürgén mozgatja a pixeleket a kijelzőn. Memóriából most 3 GB helyett 4 GB-nyi DDR4 üti a markunkat, ami mindenképpen pozitívum. Nem mintha a sima Edge nem lett volna elég gyors, de a 4 GB megnyugtatja a lelkünket és elhiteti, hogy azért mégiscsak egy erősebb készülékről van szó.

 

Természetesen a szintetikus mérések pontosan megmutatták, hogy mit is jelent az a plusz egy gigabájtnyi memória az 5.1.1 Lollipop számára. A benchmarkokra azért is volt szükség, mivel használat közben nem igazán éreztünk különbséget az elődhöz képest. A népszerű Basemark OS II alatt a plusz változat 1906 pontot ért el, míg a kistestvér csupán 1695 pontot szerzett. Furcsa mód az AnTuTu 4.5 szerint a sima Edge volt az erősebb egy hajszállal, a 68 760 pontot 70 107-es eredménnyel körözte le az előd. Ez valószínűleg a tesztprogram hibája. A Sunspider és böngészőteszt viszont azt mutatja, hogy a plusz 1 GB memóriának van némi előnye, egy hajszállal gyorsabb lett a készülék, 370 ms helyett 359,6 ms alatt teljesítette a teszteket. Ezek a különbségek tényleg csak hajszállal térnek el a korábbi telefon képességeitől, meglátásunk szerint nem emiatt kell az Edge+ modell mellett döntetnünk.

 

Bosszantó tárhely

Kis negatív változás, hogy a plusz jellel ellátott készülék csupán 32 és 64 GB-os változatban érhető el, a 128 GB-os modellt egyelőre el kell felejteni. Ez sajnos nem azt jelenti, hogy a Samsung meggondolta volna magát SD-kártya bővítés terén. Itt sincs foglalat, tehát az utólagos tárhely bővítésről most is le kell mondanunk.

A készülékházon nem történt sok módosítás, hátul megtaláljuk a kidomborodó f/1,9-es, 16 megapixeles kamerát, mellette a vakut és az egészségügyi szenzort, ami többek között a pulzusszámunkat is képes megmérni. A készülék elején 5 megapixeles kamera, értesítési led, fénymérő, közelségérzékelő és hangszóró található. Alul pedig a szokásos érintőgombok és persze a középső home gomb, ami egyben érintésalapú ujjlenyomat-olvasó is. Az Edge+ alján megtalálni a szokásos 3,5 milliméteres fülhallgató aljzatot, és persze a microUSB portot. Egyedül az infra maradt ki a repertoárból, ami furcsa és egyben érthetetlen.

 

 

Nagyobb akkumulátor, nagyobb üzemidő

A nagyobb ház nagyobb akkumulátort is enged, ezt a ziccert szerencsére nem hagyta ki a Samsung sem. A 2600 mAh-s lítium-ion immár a múlté, 3000 milliamperórásra hízlalták fel, ami a nagyobb kijelző plusz igényeit is fedezi. Sőt, talán egy pici kis plusz is marad fölötte, ami kb. 10-15 százalék extra üzemidőt jelent. Emellett a töltési idő is jelentősen lecsökkent. Már a fali adapterrel is csupán 90 perc kell, hogy teljesen feltöltsön a telep. Aki nem akar dugdosni, annak pedig ott van a plusz pénzért beszerezhető, ám roppant szexi vezetékmentes töltő is, ami gyorstöltési módban is használható, ilyenkor 120 perc alatt jóllakathatjuk a telefont. Az átlagos üzemidőt persze nehéz megmondani, folyamatos böngészés mellett például 10-12 óra között teljesít a készülék, odafigyelve pedig tényleg elég csupán kétnaponta töltőre tenni. A plusz 14 ezer forintos vezeték nélküli gyorstöltőt viszont tényleg érdemes megvenni mellé, helyes használatával az üzemidő többet nem is lesz kérdés. Csak azt kell megszokni, hogy mindig tegyük a töltő felületére a telefont. Miután ez rutinná válik, már fel sem fog tűnni, hogy nem látogatjuk a konnektort.

 

 

Szoftverezettség és adatkommunikáció

Az S6 Edge+ már az Android 5.1.1 verzióval érkezik, ami természetesen a Samsung saját rendszerével, a TouchWizzel értendő. A rendszer elég kiforrott, bár ennek ellenére sokan nem szeretik, ha az Androidot átalakítják. A korábbi bemutatónkban elég jól kiveséztük a szoftvert, így most a fontosabb pontokat szednénk csak csokorba. A főképernyőn itt 4, vagy 5 sorban illetve oszlopba rendezhetjük az ikonokat, számtalan widget és extra megoldás közül választhatunk. Természetesen most is ott van az oldalsó panel, ami a kijelző domború feléről csalható elő. Itt is lehet lapozni és kedvenc alkalmazásokat és személyeket tudunk hozzárendelni a gyorsmenühöz, valamint az elmulasztott hívásokat, a pontos időt, üzeneteket is leolvashatjuk.

 

A bejövő hívásokat is látványosan jelzi a készülék széle, és természetesen éjjeli órának is jól használható. Végigsimítva a domborulatot, a híreket és az időjárás aktuális állapotát is csekkolhatjuk. A programok most is futtathatók osztott és ablakos módban, az S6-nál már megszokott trükkök mindegyike működik itt is. A témák elég változatosak, jelenleg 150-nél is többet tudunk letölteni. A Samsung összességében elég jól belőtte a rendszert, és gyárilag is minden fontos app megtalálható rajta, nem kell az áruházba turkálnunk, hogy vásárlás után azonnal Facebookozhassunk. A szokásos Google alkalmazások mellett fontos kiemelni, hogy komplett Microsoft csomag is került rá, azaz 100 gigabájtnyi tárhely üti a markunkat a OneDrive jóvoltából, illetve Word, Excel és egyéb állományokkal is kényelmesen dolgozhatunk.

 

Kommunikáció terén az S6 edge+ is eléggé combos, megfelelő hálózat esetében akár 450 Mbps-os letöltés is elképzelhető. A WiFi-n történő netezéssel biztosan nem lesz gondunk, a MiMo szabványt is támogató 802.11/a/b/g/n/ac modul elég jó vételi lehetőségekkel bír. A szerkesztőség árnyékolt lépcsőházában sem voltak gondok a jelerőséggel, más modellek érezhetően gyengébben viselték az egy szint különbséget. A WiFi mellett persze van GPS és GLONASS is, a Bluetooth 4.2 pedig mindenképpen dicséretes. Az NFC ebben a modellben is megtalálható, amit főként csak zenehallgatáshoz tudunk majd használni, a Samsung Pay rendszere Magyarországon még nem elérhető, és ez nagy valószínűséggel egy darabig még így is marad.

 

 Kamera és multimédia

A Samsung Edge már bebizonyította, hogy fotózás terén helye van a csúcsmobilok között. Mivel az S6 Edge+ is ugyanazt a szenzort kapta, ezért nem okozott meglepetést a tesztek során. A 16 megapixeles hátlapi kamera egy igen jó minőségű bridge gépet is képes helyettesíteni. Amennyiben van fény, akkor nyugodt szívvel otthon is hagyhatjuk a fényképezőt.

 

A tesztképeket érdemes megnézni, automata módban is szép képeket sikerült lőni. A nagy fényerejű, F/1,9 rekeszérték mellett fontos kiemelni, hogy a fókuszidő is igen alacsony, a legtöbb kép éles lett és kevés esetben kellett a szemetes ikonra böknünk. Fontos változás, hogy a kamera szoftverébe bekerült egy teljesen manuális mód, amiben saját magunk finomhangolhatjuk például az ISO, vagy a záridő értékeket. Aki szeret bűvészkedni, annak ez a modell mindenképpen jó választás lesz. Még rossz fényviszonyok mellett is egész jó képeket tudunk lőni vele, meglátásunk szerint a kamera az iPhone 6 és LG G4 szintjén van.

A videós képességek is jók, a 4K rögzítés mellett van folyamatos HDR, képstabilizátor, élő stream és egy rakat extra. A 2K és 1080p felvétel 30 fps mellett történik, de lassításokhoz 60 fps is elérhető, ilyenkor persze be kell érnünk 1080p-vel. A videómontázs is érdekes, itt négy videót fűzhetünk össze, de van szabadon szerkeszthető lassítás, gyorsítás, panorámafotó és persze egy csomó filter. A profik nem csak JPG-ben, de együttesen akár DNG-ben is fotózhatnak, van mód tehát az utólagos profi editálásra is.

 

Megvegyük a nagyobbat?

A Samsung Galaxy S6 Edge+ kicsit méretesebb lett az elődjénél, emiatt csak nagyobb kézzel megáldott felhasználóknak ajánlhatjuk. Kapott plusz 1 GB memóriát, ezen felül egy-két apró változás is történt, de összességében csak kevés újdonság vár az új tulajdonosára. A telefon továbbra is szuper kijelzővel, jól használható kamerával és remek szoftverezettséggel rendelkezik. Mindezek mellett a minőségbe sem lehet belekötni. Sajnos továbbra is hiányoljuk a memóriakártya foglalatot, és főként a szolidabb árképzést. A 32 GB-os verzióért ugyanis 250-260 ezer forintot kérnek el, míg a dupla ennyi tárhellyel szerelt változatért akár 290-300 ezret is kicsengethetünk. Akinek nem lételeme a domború kijelző és nem kedveli a túlárazott csúcskészülékeket, annak még mindig az S6 lesz a nyerő választás, a jelenlegi 140-150 ezer forintos áron akár kettő is kifutja egy Samsung Galaxy S6 Edge+ árából.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.