Hirdetés

TESZT: Acer Aspire V15 Nitro Black Edition - kapcsold a hatodikat



|

Már az előző Nitro Black Edition is nagyon tetszett, de most a legújabb belsőt kapta a kissé átszabott gép, így pedig még jobban tudunk rajongani érte.

Hirdetés

A gamer PC-k előretörésével az erős, játékra is alkalmas notebookok iránt is megnőtt a kereslet, de sokáig komoly gondok voltak ezekkel a PC-kel. A vastag ház és zajos hűtés mellett harmatgyenge, mobil GPU-kat kaptak, üzemidőnél 1-1,5 óráról lehetett beszélni és igazából méregdrágán sok-sok kompromisszummal terhelt gépünk lehetett, aminek azért a hordozása is felért egy kisebb edzéssel. Aztán szerencsére ugrott néhányat a chiptechnológia, jöttek az újabb CPU-k, a sokkal erősebb GPU-k és hatékonyabb hűtések, így megjelent az első V 15 Nitro Black Edition az Acer kínálatában. A gép jó volt, tényleg szép és már a játékok sem diavetítésnek tűntek, de azért a 8-as szériába tartozó GeForce-ok még nem voltak azok a kimondott gamer GPU-k. Most ennek a modellcsaládnak teszteltük a legújabb tagját.

Hirdetés


Külső

A második generációs V 15 Nitro Black Edition a viszonylag nagy méret ellenére kimondottan elegáns és 22-24 mm-es vastagságával még vékonynak is minősül. A masszív ház ismét bordázott textúrájú borítást kapott, a fém zsanér pedig abszolút stabilitást ad a 15,6 colos, full HD-felbontású, matt kijelzőnek. A gépház teljesen egybefüggő alul is, amely tovább növeli a strapabíróságot és még jól is néz ki, azonban aki szeretné és ért hozzá, a garancia elvesztése nélkül felbonthatja a házat és kicserélheti a szűk keresztmetszetnek tartott komponenseket.


De visszatérve a felnyitott Nitro-ra, egy teljes méretű, magyar kiosztású, vagány, piros háttérvilágításos billentyűzetet kapunk, amelynek igazán jók a taktilis tulajdonságai, tényleg minőségi darab, de sajnos apró hibáktól nem mentes. Sajnos hiába a nagy hely, az "í" és az "ű" az Acer bevett szokásának megfelelően ezúttal is osztottak a SHIFT-tel és az ENTER-rel, és a kurzorgombok sem különülnek el eléggé - pedig tényleg lenne hozzá hely bőségesen. Ezek persze megszokható dizájndöntések, emiatt még nem érdemes lemondani erről a gépről, azonban az nagyon zavaró, hogy a ki/bekapcsoló a jobb felső normál gomb lett. Ez egyszerűen szerencsétlen, nagyon könnyen megnyomhatjuk és az eredmény azonnali kikapcsolt vagy elaltatott PC. Persze ezt megváltoztathatjuk a Windowsban, de tény, hogy egyszerűen nem örültünk ennek a megoldásnak.


A gép oldalára tévedve - a mindössze 22-24 mm-es vastagság fényében joggal retteghet a felhasználó, hogy néhány fontos port lemaradt, de mindenkit meg kell nyugtatnunk, minden ott van a helyén, sőt, meglepetés is vár. Az USB 3.0-k és a HDMI mellett SD kártyaolvasó és szerencsére gigabites LAN is van, a meglepetés pedig egy USB-C port, ami nem USB 2.0/3.0-s átverés, hanem teljes értékű Thunderbolt 3 port, amiből kábeltől függően akár USB 3.1-t, 40 Gbit/s-os Thunderboltot vagy DisplayPortot is kinyerhetünk.


Belső

A második generációs Nitro komoly belsőt rejt, amit abszolút játékos konfigurációnak nevezhetünk. A legújabb, hatodik generációs Intel Core i7-6700HQ kellően erős CPU, amelyet 8 GB RAM és egy GeForce GTX 960M videokártya egészít ki. A rendszermemóriánál fontos megemlíteni, hogy 2×4 GB-os kiszerelésű, vagyis ideális és nem kell a vásárlás pillanatában rögtön a bővítésen agyalnunk. A GeForce GTX 960M-et már jól ismerjük más gépekből, szépen teljesít és sok játékot FHD felbontás mellett is képes maximális részletességben megmozgatni. Persze lesz olyan játék, aminél a beállításokkal trükköznünk kell, esetleg a felbontást csökkenteni, de az mindenképpen jó hír, hogy a szaggató belassulást okozó kevés VRAM miatt nem kell aggódnunk, ugyanis a GPU-hoz 4 GB GDDR5 kapcsolódik.


Az erős alapokat csupán a szerény teljesítményű, 5400 rpm-es, de legalább 1 TB-os kapacitású HDD árnyalja. Ez egészen halványan teljesített a mérések során (ahogy általában ezek a merevlemezek), de szerencsére ezt a garancia elvesztése nélkül cserélhetjük például egy 500 GB-os, villámgyors SSD-re. Hasznos újdonság még a MU-MIMO Wi-Fi ac vezérlő is, amelyhez lehet, hogy még nincsen megfelelő routerünk, ám amikor cserélünk majd, sokkal jobb Wi-Fi adatátvitelre számíthatunk több eszköz esetén.


Mérések, összegzés

A teszt során szépen teljesített a második generációs Nitro, a játékok is szépen futottak natív, full HD felbontásban, maximális részletességgel, bár a fix 30 fps nem mindig volt meg, ezért olykor érdemes néhány beállítást szerényebbre venni. A csalódást a processzor okozta, amely nem az Acer hibája. A Core i7-6700HQ egy erősnek tartott, drága processzor, ennek ellenére a két(!) generációval régebbi Core i7-4720HQ CPU-hoz képest számítási teljesítményben nem hozott előrelépést, méghozzá szinte semmit sem! Sebaj, gondoltuk, hogy majd az üzemidő jobb lesz, bár az új CPU TDP-je mindössze 2 Wattal alacsonyabb, és sajnos gyanúnk beigazolódott: az üzemidő nem nőtt érdemben.


Mindezeket ne értse félre senki, a gép nagyon erős, csak nem erősebb CPU-ban elődjénél, viszont a GTX 960M fontos újítás, ahogy a némileg átalakított háznak is nagyon örültünk. A billentyűzetet sajnáljuk, apró, de bosszantó hibák zavartak, továbbá tartós tesztelés során a gép jobb felső részén alul és felül is a kellemetlenségig átforrósodott a ház, ami nem jó hír. Összességében elégedettek voltunk az új modellel, de kicsit jobb üzemidőnek és/vagy teljesítménynek örültünk volna.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.