Hirdetés

TESZT: Alienware Alpha - Reszkessetek konzolok



|

A PC master race megmutatja, mi az a 60 fps gaming elegánsan, bézs dobozok és több napos bütykölés nélkül! Vagy mégsem? Megnéztük, mit kapunk készen a boltban.

Hirdetés

A Dell Alienware gépe ezúttal nem notebook, nem tablet, hanem egy asztali gép, pontosabban a nappaliba szánt PC, amelyet nem videózásra, nem a gyereknek, Candy Crush-ra és nem is konyhai receptek böngészésére fejlesztettek ki - bár ezekre is képes, inkább a legújabb 3D-s játékok villámgyors futtatása a cél a mai játékkonzolokat megszégyenítő képminőségben.

Hirdetés


Külső

Az Alpha nagyon kicsi PC, olyannyira, hogy házilag ekkora gépet nem is nagyon tudnánk összeépíteni. Vagyis a méretet még meg lehetne oldani, de a dizájnt és a belső felépítést nem. Az egyedi tervezésű ház mindössze 7,6 cm magas és 20×20 cm, a tápegység pedig kívülre került. A fekete borítást az előlapon egy Alien fej töri meg, amelynek szemei világítanak és egyben ez a bekapcsoló gomb is. Az előlapon még két USB portot is kapunk, illetve az alsó sarkot lecsapták a dizájnerek és ide is rejtettek világítást. Az előlapi portok USB 2.0 szabványúak, az USB 3.0-ákat hátul találjuk. Az összhatás igen jó, a konzoloknál kisebb doboz világítása jól néz ki és nem zavaró sötétben sem, ráadásul szoftveresen megváltoztathatjuk a világítás színét is. Hátul a szükséges csatlakozók mellett érdekesség, hogy egy HDMI bemenet is került a gépre, amit az Alpha vezérlőszoftverében aktiválhatunk. A bemenet azonban nem a Windows által lekezelt, digitalizálásra is alkalmas port, csupán átengedi a jelet az Alpha, vagyis passthrough módra képes.


Mielőtt még felhajítanánk a dobozt a padlásra, a gép és töltő mellől az Xbox 360 kontrollert és annak vevőjét is halásszuk ki: ez a kontroller a PC-vel legegyszerűbben használható játékvezérlő, ráadásul abból is a wireless változatot kapjuk.


Belső

Az Alienware Alpha nem egyszerűen egy szabványos Intel NUC gép - a Dell egyedi belső kialakítást választott, csakis így sikerülhetett egy asztali processzort összezsúfolni egy szintén asztali PC-kbe tervezett NVDIA GPU-val. Az alap egy Core i5-4590T Intel processzor, ám videochipből csakis mobil megoldás volt elérhető, ezért az NVIDIA kifejezetten ehhez a géphez igazított egy GeForce GPU-t. Ez paramétereit tekintve pontosan megfelel a GTX 750 Ti-nek, abból is a 2 GB-os modellnek, amelyhez már volt szerencsénk. A Maxwell GPU előnye, hogy keveset fogyaszt, és alig termel hőt, mégis, akár full HD játékra is bevethető és mindenféle fejlett szabványt támogat (beleértve bizonyos mértékben a DirectX 12-t is).


A tesztre érkezett gépben 8 GB RAM és egy 1 TB kapacitású merevlemez volt a főkomponensek mellett. A konfigurációt egy külső, 130 wattos, nem különösebben nagyméretű tápegység hajtja, amelynek dizájnos, világító dugóját kell a gép hátuljába csatlakoztatni. A hálózatot Wi-Fi-n és gigabites LAN-on is csatlakoztathatjuk, így lehetünk kényelmesek vagy választhatjuk a villámgyors netelérést is.


Szoftver

Az Alpha szép, a hardver szokatlanul erős, de mi nem csupán egy PC-t vártunk, hanem egy speciális, az adott feladatra előkészített gépet. Ezt az Alienware mérnökei is így gondolták, ezért már első bekapcsoláskor (és a szükséges frissítések után) egyedi kezelőfelület fogad. Itt elérjük a komplett médialejátszó funkciókat, valamint azonnal indíthatjuk az előtelepített Steamet, ami a Big Picture móddal fogad.


Eredetileg az egyik SteamOS hero-gép lett volna az Alpha, ám a Valve egyedi, Linux-alapú rendszere nem készült el a mai napig, sőt, akadnak vele gondok szép számmal, ezért a Dell úgy határozott, Windowszal dobja piacra a gépet. Ez jó hír abból a szempontból, hogy garantált a kiváló driverellátottság, a DirectX minden verziója és a Steam játékok is mind egy szálig futnak - nem kell a kompatibilitás miatt aggódnunk. A médialejátszó keretprogram is ismerős lehet, ugyanis a Kodi egy módosított változata. Ez szintén jó hír: az Alienware nem kezdett saját, 1.0-s program fejlesztésébe, helyette fogott egy bevált, kiváló, ingyenes megoldást és kibővítette az egyedi funkciókkal.


Mérések

Nagyon jó hír, hogy az Alpha-ba a mobil CPU helyett teljes értékű, erős, asztali processzor került. Ez meg is látszott a gép teljesítményén. A GPU-nál nagy bravúr, hogy sikerült asztali változatot beépíteni ilyen kicsi házba, ráadásul a GTX 750 Ti jól felszerelt, sok szolgáltatást nyújtó, 2 GB RAM-mal megtámogatott chip. Ugyanakkor van egy kis gond, ami hagyományos, átlagos felhasználásra szánt PC-nél nem lenne olyan nagy probléma, de miután játék PC-ről van szó, égető a helyzet. Játék során a full HD nem minden címnél lesz gondtalan maximális részletesség mellett, a 60 fps-t pedig tényleg csak régi játékokkal érhetjük el FHD-ban. Sajnos a GTX 750 Ti nem elegendő ahhoz még asztali CPU mellett sem, hogy a PC, esetünkben az Alpha megmutathassa, mennyivel is jobb, szebb, gyorsabb a játék PC-n, mint játékkonzolon.


Nagy meglepetés kis csomagban

Az Alienware Alpha nem tökéletes, de nem is rossz. Persze, 2-3× drágább, mint egy Xbox One vagy PS4 alapgép, azonban ezeknél sokkal többre képes. Egyrészt teljesítményét tekintve sok játékban nem gond a magas részletesség melletti full HD felbontás, de messzebbről nézve a tévét, a HD-felbontás is megfelelő, így pedig akár maximális beállításokat használhatjuk az új játékok alatt is. A zajszint, fogyasztás, sebesség rendben vannak (a gép meglepően csendes több órányi játék után is), bár tény, hogy egy SSD gyorsabb lenne, de ezzel csökkent volna a kapacitás és megugrott volna az ár is.


Az Alphával a játék PC, mint platform összes előnyét kihasználhatjuk: olcsóbb játékok, sok, kisebb cím, régi játékgyűjteményünk beforgatása stb. Emellett egy komplett, asztali PC-t is kapunk, amely munkára, szórakozásra is jól használható és ehhez szép szoftveres körítést is ad az Alienware egyedi felülete. Szaküzletben összeállítva kb. 70-80 ezer forinttal lenne olcsóbb egy hasonló konfiguráció, ám ekkor elbuknánk a kis méretet, a dizájnos kialakítást, az előre beállított, egyedi kezelőfelületet. Amit nyernénk, az a bővíthetőség és a hasonló árért jóval erősebb, például GTX 970-es videokártya, ám ettől még nem biztos, hogy mindenkinek megéri az Alpha kényelmét mindenkinek feladni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.