Hirdetés

TESZT: Arctic Freezer i32 CPU-hűtő - Nem kell úgy bepörögni

|

Rengeteget fejlődtek a PC-s hűtők az elmúlt években, de ez sajnos nem minden PC-be ért még el, többnyire a magas árak miatt. Az Arctic nem drága, mégis nagyon jó választás - megpróbáltuk megizzasztani.

Hirdetés

Ugyan felmérés még nem készült belőle, de sápasztóan sok számítógépben még mindig a processzorhoz gyárilag csomagolt, rövid idő alatt (ha ugyan nem első bekapcsolás után) zajossá váló, tengelykopott ventilátor hűti a processzorra szerelt, miniatűr hűtőbordát. Pedig ennél van sokkal jobb megoldás is, ráadásul nem is kell óriási összegekben gondolkodni, ha csak egy csendes, megbízható és könnyen szerelhető CPU-hűtőre vágyunk. Az Arctic mestere mindennek, az ő i32-es modelljét vizsgáltuk meg közelebbről is.


Külső

Az Arctic - régebben Arctic Cooling - cég sokféle hűtőt gyárt hosszú évek óta, így a mérnököknek nagy tapasztalatuk van, ami a tesztre érkezett i32-nél is azonnal látszik. A cég jól ismert hazánkban is, mégpedig azért, mert hatékony és csendes hűtőket készít elérhető árakon.

Hirdetés


A Freezer i32 nem a legolcsóbb modellje a cégnek, sőt, egy hajszálnyival 10 ezer forint felett juthatunk hozzá, mégis sokak felhasználónak megéri kifizetni ezt az összeget. A Freezer i32 egy klasszikus, egyblokkos toronyhűtő, a nevében szereplő "i" pedig azt jelzi, hogy sajnos nem multifoglalatos, hanem kifejezetten Intel platformokhoz készült. Ezen belül sem mindegyik platform támogatott, az LGA 11xx és a 2011-es lapokra szerelhetjük fel a hűtőt. Ez egyrészt rossz hír az AMD-sek számára (nekik a cég kínál más, hasonló megoldást), de szerencsére jó is származik ebből.


A 150 mm magas blokk házkompatibilitásával nem lesz gondunk, ez a méret még kényelmesen elfér minden házban, a 123 mm-es szélesség sem fog gondot okozni - például hozzáérni a videokártya hátuljához, azonban a ventilátorral együtt 95 mm-es vastagság már okozhat kellemetlen perceket. Néhány konkurens gyártó már megoldotta, hogy a blokk alját a memória oldalán speciálisan feljebb hozta, így a passzív hűtésű RAM-okba nem akad bele a radiátor. Ez a Freezer i32-nél nincsen meg, de azért annyi jó hírünk van, hogy 90 fokonként bármilyen állásba felszerelhető a foglalatra a hűtő és mi több alaplappal és normál magasságú memóriákkal is próbáltuk és egyszer sem akadt a RAM-modulokba a borda alsó fele.

Hirdetés


A 49 lamellából álló radiátorba összesen négy darab hőcső vezeti el a meleget, amelyek direkt kapcsolatban vannak a processzor hősapkájával. Ez egyrészt nagyon hatékony, másrészt viszont precíz hőpaszta-kenést igényel, hogy még véletlenül se maradjon üres tér a két felület találkozásánál.
A ventilátort fém klipszekkel kell felszerelni, ami nem nehéz feladat, és a dobozban egy extra klipsz-párt is találunk, ha esetleg két ventilátorral hűtenénk a radiátort.


Szerelés, teszt

A Freezer i32 szerelése végtelenül egyszerűen ment, és bár túl szimplának tűnik, a hátlapra szerelendő, vékony, műanyag ellenrész stabilan fogta a hűtőt a teszt során. A szerelésen egy jól illusztrált leírás vezet végig, amelyben azt is megtaláljuk, hogy miként és hova vigyük fel a hőpasztát, hogy a legjobb eredményt kapjuk. Ez nagyon hasznos, de annak nem igazán örültünk, hogy az MX-4-es, minőségi pasztából nagyon keveset, mindössze kb. egyetlen kenésre elegendőt kaptunk a dobozban.


A radiátor felszerelése és rögzítése után kell a megfelelő légáramlás-szerint elhelyezni a ventilátort, amelyre előzőleg gumibakokat is kell ragasztanunk. Ennél már láttunk szebb, jobb megoldásokat, de azért nagyon jó hír, hogy erre is gondolt a gyártó, ráadásul a megoldás egészen hatékonynak is bizonyult.

Hirdetés


A működés szempontjából nagyon fontos paraméter, hogy a PWM-vezérlésű ventilátor semi-passive, vagyis félpasszív üzemű. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a gép bekapcsolásakor, illetve nem túl számításigényes feladat elvégzése során a ventilátor automatikusan leáll, és csak akkor indul újra, amikor a bordának komolyabb hűtésre van szüksége. Ez a megoldás lehetőséget ad arra, hogy egyszerű feladatok, böngészés, zenehallgatás stb. során teljesen néma, passzív hűtésű gépünk legyen. A gép bekapcsolásakor sem indul el a ventilátor, ami néma csendes gépindítást eredményez, de arra figyelni kell, hogy emiatt néhány BIOS hibát fog jelezni, mintha rossz lenne a ventilátor.


A mérésekhez egy ASRock Z97-es alaplapot és Intel Core i7-4790K processzort használtunk. A rendszer alapjáraton hamar elérte a 24 Celsius fokos szobahőmérsékletet, teljes és tartós terhelés során pedig maximálisan 61 Celsius fokig melegedett a CPU. Mindehhez 565-814 rpm-es ventilátorsebesség tartozik, ami abszolút zajtalan, miközben a hűtési teljesítmény kimagaslóan jó.
Teljes fordulatszámon a CPU maximális hőmérséklete már 60 Celsius fok alatt maradt, ami még jobb eredmény, de ebben a módban nem érdemes használni a Freezer i32-t, mert némi szélzaj azért már hallható volt.


Összegzés

Hirdetés

A Freezer i32 nagyon jó hűtő és őszintén, nem is vártunk mást az Arctictól. Az i30 utóda kisebb, hatékonyabb és irodai géptől egészen a játék PC-ig bármihez ajánlható, ahol csendes, de effektív hűtésre van szükség. Ha bele kell kötni az i32-be, akkor a kevés pasztát, az Intel-kizárólagos kompatibilitást és a radiátor-RAM ütközés lehetőségét emelném ki. Az indításkor álló ventilátorból eredő BIOS-figyelmeztetéseket minden alaplapnál orvosolni lehet a beállításokban. Mindehhez reális, 11 ezer forintos ár társul, ami azért nem kevés pénz egy CPU-hűtőért. Ezen az áron is ajánlható a Freezer i32, különösen 6 év garanciával, de azért jó észben tartani, hogy alig több pénzért már nagyobb tornyokat is beszerezhetünk a szaküzletekben, amik akár még a komoly tuningot sem vetik meg.

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.