Hirdetés

TESZT: ASRock DeskMini 110 - A legkisebb „igazi” asztali

|

A mini PC-k egy új generációja született, de mindezt sikerült hatalmas csendben megtennie, így kevesen tudnak az STX-ről és a 5×5-ról. Mi le is teszteltünk egy ilyen gépet.

Hirdetés

Nem újdonság a PC-s piacon a minigép: egy nagyon kicsi, alig 0,5-1 literes házba préselnek a gyártók egy komplett gépet, amit a monitor hátuljára szerelhetünk, de az asztalon sem foglal túl sok helyet. Használatát tekintve komplett, asztali élményt nyújt, azonban a teljesítmény és bővíthetőség a mobil világból érkezik. Ez egyet jelent azzal, hogy csak nagyon-nagyon drágán és viszonylag hangos hűtés mellett kapunk jó teljesítményt, a játékokat elfelejthetjük és a bővíthetőség is kimerül egy RAM+SSD-cserében. Ezt elégelték meg páran, és az Intellel közösen néhány komponensgyártó úgy döntött, megmutatja a világnak, hogy lehet ennél jobbat is készíteni. Ez a 5×5, amiből az ASRock DeskMini 110-et kaptuk meg tesztelésre.


Hirdetés


Külső

Bravúros ügyességgel sikerült az ASRock mérnökeinek az egyik legunalmasabban kinéző mini PC-t megalkotniuk, de ha a fekete kocka borítása mögé nézünk, valódi forradalom tárul szemünk elé. Maradva azonban a külsőnél, egy fekete, műanyag előlapot kapunk, míg a gép oldalait végig szellőzőnyílások borítják. Az előlapon normál USB-t, USB Type-C-t és analóg hangkimenetet kapunk. A ház mérete nagyjából egy PC-s tápegységének felel meg, és ez azért jó viszonyítási alap, mert a dizájn is pont ennyire izgalmas.A hátlapra természetesen sokkal több port jutott, sőt, itt egy low profile elrendezésű portsort kapunk, csakúgy, mint egy átlagos alaplap esetén. A videokimenetekből mindenféle rendelkezésünkre áll, RJ45 is adott, azonban USB-ből mindössze kettőt kapunk, ráadásul ezek közül az egyik csak USB 2.0-s.Nagyon fontos még megemlíteni, hogy a tápegység is kívülre szorult, ráadásul meglehetősen nagy téglával kell számolnunk, amit nem lesz egyszerű elegánsan elrejteni.Belső

A DeskMini a legújabb asztali PC-s platformra, a 5×5-ra (Five-by-five) épül, amelyet az Intel fejlesztett ki. A 5×5 lényege, a kis méret ellenére az STX-szabványú alaplapban asztali CPU-t használhatunk, így megmarad a bővíthetőség és a teljesítmény. Ez óriási hír, ugyanis hiába az 5×5 colos alapméret, megmarad az asztali PC rugalmassága - legalábbis ami a CPU-t illeti. A sebességre sem lehet panasz, a gyártó ajánlása szerint bármilyen, 65 W TDP-s LGA1151 Intel CPU-t beszerelhetünk, vagyis akár asztali Core i7-et is. A miniatűr alaplapon mindennek pontosan kicentizett helye van, sőt, néhány csatlakozó már fel sem fért és a kábelekkel is nagyon óvatosan kellett bánni a házban. Éppen ezért a H110-es chipnek hűtése sincsen, a VRM áramkört pedig épp, hogy sikerült megoldania az ASRocknak trükkös hűtőbordával. A CPU körül viszonylag normális méretű a szabad hely, egy low profile hűtő kényelmesen elfér rajta, de a magasságra nagyon oda kell figyelnünk. RAM-modulokból SO-DIMM-eket használhatunk és természetesen már DDR4-et, ráadásul egyből akár kettőt is. Ez szintén jó hír, a melegedés nem gond és a sebesség is rendben van. Az alaplapon találunk még egy M.2 foglalatot, ami csak NVMe SSD-ről képes bootolni, illetve egy rövid M.2-t, ahová Wi-Fi modult szerelhetünk - sajnos utóbbi sem része az alapcsomagnak.Aki maradna a hagyományos SATA6G SSD-nél vagy HDD-nél, annak sem kell lemondania a DeskMini 110-ről, mert két ilyen meghajtót is elrejthetünk a házban, azonban ehhez speciális, a notebookokban használt kábelre lesz szükségünk, a tárolók pedig trükkösen az alaplapi lemez alatt helyezhetők el. Szerencsére a kábeleket a dobozban megtaláljuk.Ami nincsen az alapszintű H110-es lapon, az a PCIe foglalat, így videokártyából még Low Profile-osat sem használhatunk, márpedig ez jelentősen leszűkíti a későbbi fejlesztési lehetőségeinket. Sajnos további USB portokat is nagyon nehéz hozzáadni a géphez, erre egyszerűen nincsen hely a házon.Miután alapszintű H110-es lapról van szó, a vezérlők sem éppen felsőkategóriások. Például az USB Type-C mögött nem Thunderbolt 3-at, hanem normál USB 3.0-t találunk és a hangkodek is alapszintű. Jó hír, hogy legalább a gigabites LAN az Inteltől érkezett.Teszt

A tesztünkre érkezett DeskMini 110 egészen vonzó árat kapott, azonban ebben még a processzor nincsen benne, ahogy barebone gép lévén a többi komponenst is nekünk kell megvásárolnunk. A gép LGA1151-es CPU-kat és SO-DIMM DDR4 RAM-ot fogad, ami nem olcsó és ha M.2 SSD-ben gondolkodunk, ez is drága mulatság lesz. Sajnos a Wi-Fi modult is utólag kell beszereznünk és egy USB hub sem fog ártani. A processzor hűtéséhez csak lapos, Low Profile hűtőt használhatunk, így a néma csendes üzem elérése sem olcsó mulatság, a kis méretet pedig némileg lerontja, hogy a külső tápegység igen nagyra sikeredett.A gép teljesítménye a teszthez használt Core i7-6700K CPU-nak köszönhetően kiváló, azonban a PCIe foglalat hiányzik, ami megfojtja a további bővíthetőséget. A H110-es chipkészlet hiányosságait a gyártó jó érzékkel fedte el, a szerelés pedig egyszerű, köszönhetően a fiókos kialakításnak.Ha valaki hosszú távon is csak irodai, alapszintű feladatokhoz elegendő minigépet keres, kevesebb pénzből kijön egy Intel Atommal szerelt, ennél is sokkal kisebb miniPC-vel. Aki azért később merészebben is bővítene, esetleg némi játékra is gondolt, az még mindig sokkal jobban jár egy kompakt, low profile VGA-t is fogadó mini-ITX alaplap+ház kombinációval, valamint a piacon vannak egyedi megoldások is, ahol a miniatűr házakban extra PCIe ×16 helyet is kialakítottak. Ennek ellenére ne temessük a 5×5 szabványt, van benne potenciál, hogy rugalmasan bővíthető, erős, mégis kompakt asztali gépek alapja legyen olcsón, asztali komponensekből.


Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

ASRock DeskMini 110

Ár: 43.400 Ft Ft
 • Intel H110 chipkészlet
 • LGA1151 CPU-foglalat
 • 5×5 platform
 • 2xSO-DIMM DDR4-2133 foglalat
 • 1×M.2-2280, 1×M.2-2242
 • Gigabites LAN, ALC283 hangchip
 • HDMI, DP, DSUB, 3×USB 3.0, USB Type-C
 • 120 W külső tápegység
 • 3484 pont PCMark8
 • 875 cbs CineBench R15
 • 5500 MB/s TrueCrypt AES titkosítás
 • 154×154×80 mm
PRO
 • Asztali CPU
 • Ultra M.2
 • USB Type-C
 • kicsi ház
Kontra
 • Unalmas, ipari külső
 • kevés USB port
 • nincsen PCIe
 • limitált hely
            Array
(
  [gameinfo_id] => 5550
  [topic] => 1
  [group] => 27
  [gameinfo_name] => ASRock DeskMini 110
  [gameinfo_name_alias] => 
  [gameinfo_platform] => 
  [gameinfo_gamestyle] => 
  [publisher_id] => 0
  [developer_id] => 0
  [manufacturer_id] => 71
  [gameinfo_game_released] => 0
  [gallery_id] => 0
  [gameinfo_description] => 
  [gameinfo_date] => 2016-10-21 12:54:43
  [gameinfo_webpage] => http://www.asrock.com/nettop/Intel/Deskmini%20110%20Series/
  [gameinfo_tags] => asrock,deskmini 110,mini pc,5x5,intel,h110,lga1151,ddr4,m.2,nettop,barebone,
  [gameinfo_url] => asrock-deskmini-110
  [gameinfo_pro] => Asztali CPU
Ultra M.2
USB Type-C
kicsi ház
  [gameinfo_kontra] => Unalmas, ipari külső
kevés USB port
nincsen PCIe
limitált hely
  [gameinfo_data] => Intel H110 chipkészlet
LGA1151 CPU-foglalat
5×5 platform
2xSO-DIMM DDR4-2133 foglalat
1×M.2-2280, 1×M.2-2242
Gigabites LAN, ALC283 hangchip
HDMI, DP, DSUB, 3×USB 3.0, USB Type-C
120 W külső tápegység
3484 pont PCMark8
875 cbs CineBench R15
5500 MB/s TrueCrypt AES titkosítás
154×154×80 mm
  [gameinfo_gs_rating] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_look] => 0
  [gameinfo_pcw_awards] => Array
    (
      [0] => 
    )

  [gameinfo_price] => 43.400 Ft
  [gameinfo_forum_url] => 
  [gameinfo_embed] => 
  [gameinfo_quote] => 
  [gameinfo_format] => 
  [gameinfo_pegi] => 
  [gameinfo_pegi_descriptor] => 
  [gameinfo_multiplayer_online] => 
  [gameinfo_multiplayer_offline] => 
  [gameinfo_numofplayers] => 
  [gameinfo_pack] => 
  [gameinfo_language] => 
  [gameinfo_subscription] => 0
  [gameinfo_important] => 0
  [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
  [gameinfo_collectors_edition] => 0
  [gameinfo_need_internet] => 0
  [gameinfo_cover] => 
  [gameinfo_screenshot1] => 
  [gameinfo_screenshot2] => 
  [gameinfo_screenshot3] => 
  [gameinfo_screenshot4] => 
  [manufacturer] => Array
    (
      [manufacturer_id] => 71
      [manufacturer_name] => ASRock
      [manufacturer_url] => asrock
      [manufacturer_link] => www.asrock.com
      [link] => /gyarto/asrock
    )

  [link] => /termekinfo/asrock-deskmini-110-5550.html
  [gameinfo_pro_list] => Array
    (
      [0] => Asztali CPU
      [1] => Ultra M.2
      [2] => USB Type-C
      [3] => kicsi ház
    )

  [gameinfo_kontra_list] => Array
    (
      [0] => Unalmas, ipari külső
      [1] => kevés USB port
      [2] => nincsen PCIe
      [3] => limitált hely
    )

  [gameinfo_pcw_rating] => 7.2
)
1
            
 • Teljesítmény:

  8

 • Ár/Érték:

  7

 • Extra funkciók:

  7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.