Hirdetés

TESZT: Asus Sabertooth Z170 S - Téli kommandós



|

Dizájnos, strapabíró, sok, fejlett szolgáltatást kapunk és mindezek tetejébe még hófehér is - leteszteltük az Asus Z170-es TUF-lapját.

Hirdetés

Hófehér, terepmintás ruhát öltött az Asus strapabíró lapja, a Sabertooth Z170 S, ami . Ez a fehérszínű nyáklapra épített alaplap az Asus legújabb TUF-szériás lapja, amely a The Ultimate Force rövidítése, és ez nem holmi üres marketingígéret. A TUF alaplapoknál a 7/24 órás üzemet célozta meg a gyártó, így biztosak lehetünk benne, hogy a felhasznált alkatrészek és alapanyagok is a legjobb minőségűek. De ezt sem kell elhinnünk csupán egy felirat miatt - az alaplap strapabíróságát a dobozban megtalálható, hitelesítő dokumentum is igazolja, továbbá az 5 éves garancia is azt mutatja, nem kell váratlan fagyásoktól, kipukkant kondenzátoroktól tartanunk.

Hirdetés


Külső

A Sabertooth család egyik szolgáltatása, hogy extrém körülmények között is megbízhatóan működő, hosszú élettartamú komponenseket kapunk, így hosszú évekig garantált a stabil feszültségszint, a zavarmentes működés. Ez azonban nem példa nélküli az alaplapok piacán, azonban a Sabertooth ennél többet is kínál. Miközben sem a tuningosokat, se a gamereket nem célozza kifejezetten, mindkét tábor számára kínál olyan extrákat, amelyek hasznosak, sőt, ha kell, tuningban és gamer PC-nél is megállja a helyét. Emellett azonban itt kapjuk talán a legjobb hűtési rendszert, amelyet kedvünkre módosíthatunk is. A Sabertooth Z170 Mark 1-nél megtalálható Thermal Armor borítást, amely még a nem használatos portokat is védi a portól - itt nem kapjuk meg.


Cserébe sokkal olcsóbb a "S"-kiadás, ráadásul hófehér, amivel sok rajongót szerezhet magának. Nem egyszerű manapság, de azért akár hazai kínálatból is megoldható, hogy 100%-ban fehér PC-t építsünk fehér világítással. Ez igazán nagyon jól néz ki, különösen úgy, hogy a tesztelt Sabertooth Z170 S nyáklapja is teljesen fehér színű. A foglalatok és portok már nem egyszínűek, de a világításra és minden egyéb részletre odafigyelt a gyártó.


A Thermal Armort és a hődiódákat nem, de a szükséges csatlakozókat megkapjuk itt is, amelyhez egy kiváló szoftver is kapcsolódik, így tökéletesre, csendesre és hatékonyra hangolhatjuk gépünk hűtését ezzel a lappal. A hátlapi kivezetéseket egy külön pajzs is védi a mechanikai sérülésektől, ami jól néz ki és természetesen szintén hófehér. Ebbe egy átlagos, 40 mm átmérőjű ventilátornak is van hely, így némi extra hűtést szerelhetünk éppen oda, ahol a legnagyobb szükség van rá. Ez különösen miniblokkos vízhűtésnél lesz hasznos. A dobozban túl sok extrát nem találunk, a kábelek, 2-utas SLI híd és hátlap mellett egyebet nem kapunk.


Vezérlők, UEFI, teljesítmény

Az alaplap felszereltsége erős középkategóriásnak mondható. A 6 SATA6G mellett PCIe 3.0-s M.2-t is kapunk, de csak egyet, viszont SATA Expressből kettőt is kihasználhatunk. Az Intel LAN vezérlő szingli, viszont a chipkészlet által biztosított USB portokat egy ASMedia USB 3.1 Gen 2 vezérlő is kiegészíti, amelyhez egy normál "A" és egy Type-C csatlakozó kapcsolódik. A Z170-es platformvezérlő hubot (vagyis a PCH-t, egychipes chipkészletet) hűtő borda is hófehér, az éléhez, a nyáklapra pedig ledeket rejtett az Asus, így itt követhetjük nyomon, hogy minden komponens tökéletesen működik. A lap támogatja az SLI/CFX-kiépítéseket, így gamerek kétvideokártyás, vagy akár 4 GPU-s VGA-alrendszerrel is nekivághatnak. Sajnos WLAN-t, második LAN-t és M.2-t, több SATA6G-t és Thunderbolt 3-at nem kapunk.


Az UEFI a már jól ismert Asus extrákkal van állig tömve, amikhez érdemes átváltani az Advanced módra. Itt aztán tényleg mindent be tudunk állítani, aprólékos tuningszekciót is kapunk, sőt, egyszerű RAID- és tuning varázsló is várja a kísérletezni vágyókat. Emellett az EZ Flash 3-at emelnénk ki, amely megbízhatóan frissíti a BIOS/UEFI-t akár netről, önállóan is.


Az Asus a teljesítményt sem bízta a véletlenre és agresszív alapbeállításokat adott meg az UEFI-ben, így már gyárilag is nagyon jó, szinte már tuningolt alapteljesítményt kapunk. Ez elsőre ijesztő lehet azoknak, akik a stabilitástól tartanak, de itt jön a képbe a TUF-kivitel - szó sem lehet fagyásról, megbízhatatlan működésről. Méréseink során a tartós, teljes terhelést is csak amiatt kellett megszakítanunk, mert másik lap várt a tesztágyra.


Összegzés

A Z170 S tovább öregbíti a Sabertooth nevet és nem hoz szégyent elődeire: tökéletesen megbízható, betonstabil működést garantál, emellett szuper hűtést építhetünk ki segítségével, amelynek vezérléséhez megfelelő szoftvereket is kapunk. Ugyanakkor a fehér Sabertooth Z170 S-sel nem kapjuk meg azt a felszereltséget, amit a normál, Mark 1 kiadással. Mi igazán hiányoltuk a hófehér Thermal Armort, de legalább a hődiódáknak és egy csendes, opcionális, 40 mm-es ventilátornak örültünk volna. A vezérlők minőségére nem lehet panasz, a számosságuk azonban már nem a csúcskategóriát idézi. Ettől azonban még nem mondjuk azt, hogy rossz lap lenne az "S-verziós Sabertooth Z170 vagy hogy nem érné meg az árát: a hiányosságokért cserébe közel 20 ezer forinttal olcsóbb a lap nagytestvérénél, miközben a megbízhatóság és stabilitás nem csorbul, a felszereltség jó, a szoftverek szuperek, a teljesítmény pedig az egyik legjobb. És azt mondtuk már, hogy az egész lap hófehér?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.