Hirdetés

Teszt: be quiet! Pure Power 9 600W CM

|

A halk tápegységeiről híres be quiet! a középkategóriát mozdítja felfelé a nagy hatékonyságot, csendes működést kínáló tápegység-családjával.

Hirdetés

Tesztünk tárgya, a Pure Power 9 600W CM egy közép-felső kategóriás tápegység, halk működésével, magas hatékonyságával és moduláris felépítésével csábítja a vásárlókat.


Természetesen minden része fekete, az indokolt mértékben vastag szalagkábelek és a rajtuk lévő csatlakozók is. Egyedül a ventilátor körül futó narancssárga karika és a céglogó üt el ettől. Kettő moduláris kábel jár a videokártyákhoz, egyenként kettő 6+2 érintkezős PCIe csatlakozóval, így akár négy középkategóriás videokártyával is kiépíthetünk SLI vagy CrossFireX rendszert. A perifériák kábelein vegyesen találhatók SATA-MOLEX-FDD, SATA-MOLEX és SATA csatlakozók, ennek oka az, hogy egy tipikus számítógépben akár egyetlen kábel csatlakoztatása is elég lehet.


Hatékonyság

Hirdetés

Ha csupán a teljesítményt, a (fél)moduláris felépítést és az árat néznénk, akkor sok másik tápegységet is választhatnánk e helyett. A műszaki tartalom viszont ezeknél sokkal jobban számít. Nagy titkot nem árulunk el, szinte ugyanezzel a belsővel az FSP Aurum S családban találkoztunk már. Amíg az 80 Plus Gold minősítést kapott, a Pure Power 9 csupán azért Silvert, mert hatásfoka 0,7%-kal alacsonyabb annál közepes terhelésen. Kis terhelésen is legalább 89%, közepesen pedig 91% hatékonysággal dolgozik. Márpedig egy közepes-nagy fogyasztású videokártyával ellátott, főként játékra használt PC éppen ebben a tartományban működik. Nem is csoda, hogy tesztünk alatt a gyorsabban pörgő ventilátora alig vált hallhatóvá. A névleges 600 wattos teljesítménye folyamatos üzemre vonatkozik, ez néhány pillanatra 650 wattra is felugorhat, ettől még nem fog letiltani az egyébként mindenféle védelemmel, köztük túlmelegedés ellenivel (OTP) is ellátott tápegység. A másik végletről is essék szó: terhelés nélkül csupán a 12V-os ága igényel 100 mA terhelést, a többi ág semmit, így érthető, hogy az Intel C6/C7 üzemmódjait is támogatja.


Belső

A Pure Power 9 nagyon sokban különbözik a Pure Power L8-tól. Az újabb szellősebb, kevesebb alkatrész kapott helyet a természetesen fekete áramköri lap felső oldalán. A tápegység modern topológiájú, neve Active Clamp + SR, ami azt jelenti, hogy az egyenirányított hálózati feszültségből a FSP PWM-vezérlőjének felügyelete mellett állít elő 12 volt feszültséget, majd ebből egy szintén FSP DC-DC konverterrel (szinkron-egyenirányító, SR) 3,3 és 5 voltot. Ez egy, a csúcskategóriás Dark Power félhidas rezonáns topológiájához képest kevesebb alkatrészt igénylő megoldás, amelyben a hatékonyságot a transzformátor veszteségét jelentősen csökkentő rezonáns rész, az "Active Clamp" hivatott növelni. Az elektrolit-kondenzátorokat a Teapo szállította, alacsony soros ellenállású (Low-ESR) darabjai a jó középkategóriát képviselik. Velük a várható élettartam, legalábbis a be quiet! állítása szerint átlagosan 100 000 óra lesz. Ami a beépített Silent Wings 3, fordulatszám-szabályozással rendelkező ventilátort illeti, "rifle" csapágyazása visszalépést jelenthetne a Dark Power folyadékcsapágyas (FDB) ventilátorához képest, de alacsony fordulatszámú működéshez ez, ami egy hosszú élettartamú csúszócsapágy, egyáltalán nem rossz választás.


Értékelés

Hirdetés

Méréseink szerint a tápegység hozza a hatásfoka szerinti gyári értékeket. A feszültségek stabilitása jó, alacsony és közepes terhelésen bőven a határértékek között marad, pár század voltot változik csupán. A szűrés nagyon jó, a 3,3 és 5 voltos ágakon 18-20 mV zajfeszültséget mértünk terhelés mellett, és ez a 12 voltos ágon sem ment 45 mV fölé tesztgépünkben - ez alapján kijelenthetjük, hogy a lényeges műszaki tulajdonságokkal nincs semmi probléma.


Belekötni csak apróságokba, például a kissé kemény csatlakozókba, a hangos kattanású főkapcsolóba, vagy a műszaki leírás hiányzó magyar nyelvébe lehetne. Az ár nem mellékes, ekkora teljesítményt fele ennyiért is vehetnénk - viszont ilyen nagy hatékonyságot csak drágábban. Aki hosszú távra szeretne egy jó minőségű, halk és hatékony, pláne moduláris tápegységet, aligha talál olcsóbbat.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.