Hirdetés

Teszt: Genius Life-Shot FHD300 - kis kamera bevetésre készen



|

A természetüknél fogva kisméretű akciókamerák világában is miniatűrnek számít a Genius FHD300-as modellje, amelyből nem maradtak ki a kötelező funkciók. Megfuttattuk, megúsztattuk.

Hirdetés

A Genius FHD300-zal az árérzékeny piacot célozta meg a gyártó, ami a 30 ezer forint körüli árral sikerült is. Ebbe az összegbe ráadásul nem csupán a kamera, hanem a legnépszerűbb kiegészítők is belefértek.

Hirdetés


Külső

A mindössze 36 grammos, feltűnően miniatűr eszköz már önmagában is mérsékelten vízálló (IPX5), de kapunk egy kiegészítő tokot is, amellyel 3 méter mélyre merülhetünk. A dizájnos dobozt kibontva nem csupán a kamera, hanem még jó pár kiegészítő is az ölünkbe hullik. Kapunk az alapcsomagban egy biciklis rögzítőt, amelynél egy pánttal kell a kormányhoz vagy valamilyen vázhoz rögzítenünk a kamerát. Emellett hasznos lesz még a csipeszes rögzítés, amit mi nem találtunk kellően erősnek a biztonságos rögzítéshez – aktív sporthoz ez már nem ajánlott. Bár vártuk, sajnos tapadókorongos rögzítő nem jár a kis kamerához.


Az FHD300 alján egy fémből készült sínbe csúsztathatjuk ezeket a kiegészítőket: strapabíró, de mi azért a csavaros megoldásnak jobban örültünk volna. Ilyen tripod-kompatibilis átalakítót egyébként szintén kapunk, valamint a merüléshez használatos átlátszó, műanyag tokra is ilyen menet került.


A por- és ütésállóság is adott, így a gombok gumírozottak, a mUSB portot és a mSD kártyahelyet pedig ajtóval védik. A készülék oldalán egy ki/bekapcsolót, felvétel-indítót, Wi-fi ki/bekapcsolót és üzemmódváltót találunk. A 8 MPixeles lencse mélyen ül, így kellően védett, alatta pedig egy apró pontmátrixos kijelzőt találunk.


Ez a kijelző nagyon fontos, ugyanis itt látjuk, hogy éppen milyen üzemmódban dolgozik a kamera, aktív-e a Wi-Fi, mi a Wi-Fi jelszó, mekkora az akkumulátor töltöttsége stb. Sajnos a kijelző nagyon-nagyon kicsi és még csak háttérvilágítást sem kapott.


A kamerába egy 700 mAh-s Li-Ion akkumulátort szerelt a gyártó, amely a gyári adatok szerint kb. 90 perc folyamatos felvételre elegendő. Ez az akkumulátor fix, nem lehet cserélni, tölteni pedig az oldalt található mUSB csatlakozón keresztül lehet. Ugyanitt, a takarólemez alatt találjuk a microSD kártyahelyet, amelybe maximálisan 32 GB-os kártyát helyezhetünk, ennél nagyobbat nem kezel a készülék.


Belső

Az FHD300 full HD felvételeket, illetve 720p-t képes rögzíteni, a sebesség pedig fixen 30 fps – sem lassítani, sem gyorsítani nem tudjuk ezt. A videófájlhoz H.264-es tömörítést használ a készülék, amelynek bitrátáját mi kissé alacsonynak találtuk, viszont a fájlformátumot MOV és AVI között válthatjuk.


Az FHD300 oldalán található gombokkal minimális beállítási lehetőségeink vannak, tényleg csak a felvételindítás és a fő üzemmód-választás érhető el innen kényelmesen, minden máshoz a mobil alkalmazást kell feltelepítenünk androidos vagy iOS-es készülékünkre. Ehhez a Wi-Fi-n keresztül kapcsolódik a kamera, így azonnal megjelenik az élőkép, ahol az olcsó akciókameráknál szokásos késleltetéssel kell számolnunk. Jó hír, hogy innen szépen vezérelhető a kamera, vagyis sokféle beállítást elérünk és innen indíthatjuk a felvételeket is. Érdemes a videók hosszúságát a felhasználási módhoz igazítani (maximálisan 30 perc) és minket a túl nagyra méretezett időpecsét is zavart.


A kamera fixfókuszos, 1/3.2”-s lencsét kapott F2.4 apertúra értékkel, amely mögött egy 8 MPixeles, CMOS érzékelő gyűjti be a fényt.


Bevetésen, összegzés

A bevetés során a full HD videót H.264-es tömörítéssel mentette a kamera, a minőséggel pedig úgy voltunk megelégedve, hogy közben végig a készülék ára járt a fejünkben. A kép rosszabb fényviszonyok mellett nagyon kásássá, szemcséssé vált, de nappali világosban azért szépen láttunk minden részletet. Akciónál egy motorra rögzítettük a kamerát, de sajnos az elkészült videó nagyon rossz lett: miután a képstabilizálás optikailag és digitálisan is hiányzik, a kép ugrált, rossz minőségű lett. A fénykép-üzemmód érdekes és biztos lesz olyan alkalom, hogy erre van szükség, de többet ne várjunk tőle, mint egy olcsó okostelefontól. Nekünk a biciklis rögzítőpánt kissé túl merevnek és nagynak bizonyult, a csipesz pedig gyengének, ellenben az extra vízhatlan tok igazán hasznos és jó, ráadásul itt már standard, menetes tripod-csatlakozást kapunk, így univerzális rögzítéseket is használhatunk.


Az akkumulátor nem kimondottan nagy, de a teszt során szépen bírta, annak azonban nagyon nem örülünk, hogy nem cserélhető.


A Genius elérhető árú, beugró akciókamera-készletet készített, ahol átlagos képminőséget, jó körítést és a legszükségesebb funkciókat olcsón megkapjuk, de nincsen könnyű dolga az FHD300-nak, mert sorra érkeznek a hazai boltokba az erősnek tekinthető konkurensek, amelyek hasonló áron akár már 60 fps-t, alapszintű képstabilizálást és egyéb extrákat kínálnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.