Hirdetés

TESZT: Huawei Mate S - Luxus Kínából



|

A Huawei márka határozottan erősödik hazánkban is, de még nehéz rávenni bárkit is, hogy 650 Euróért inkább ilyen telefont válasszon a bejáratott hype-márkák helyett. A Mate S-nek ez a feladata.

Hirdetés

Át kell törni a falat: nehéz volt a Samsungnak, az LG-nek, de még az Apple-nek is. Rá kell venni a felhasználókat, hogy bizony itt ez a márka, amely valamennyire már ismert, de azért nem annyira, mint egy Samsung vagy Apple, esetleg LG vagy Sony, viszont ez a márka olyan telefont készített, amelyért érdemes minden más gyártó termékét hátrébb sorolni a bevásárló listán. Nagyon nehéz feladat, ami a Mate S-re vár, ezért minden porcikájában meggyőzőnek kell lennie.

Hirdetés


Külső

Mindössze 7,2 mm vékony a Huawei Mate S, amely részben iPhone, részben csúcskategóriás Android telefon sok egyedi megoldással. Az 5,5 colos kijelző kezelhető nagyságú, ez már bebizonyosodott több eszköznél is, bár némi hozzászokást igényel, különösen azért, mert a telefon a szélein, a legvékonyabb résznél mindössze 2,65 mm vastag. A kijelző kiválasztásánál érdekes módon a Huawei nem ült fel a PPI expresszre, vagyis nem WQHD vagy a legújabb, 4K kijelzőt kapunk, hanem full HD felbontásút, ellenben az IPS helyett az AMOLED-et választotta a cég, így legalább a feketék tényleg feketék és napsütésben is látszik a kép. Mindezt Gorilla Glass 4 üveg védi, amely szépen passzol a sarkainál lekerekített, alumínium unibody készülékházhoz. Ez a ház abszolút prémium minőségű, összeszerelése, tapintása, az üveg eldolgozása az éleken és sarkokon szuper jó - a telefonról így nyugodtan állíthatjuk, hogy nagyon jól néz ki, pont úgy, mint egy prémium mobil.


A hátlapon egy 13 MPixeles kamerát, keskeny, a készülék színére fújt antennacsíkokat és egy ujjlenyomat-olvasót találunk. Ez utóbbi manapság már alapfelszereltség ebben a kategóriában, aminek mi őszintén örülünk. További jó hír, hogy ez az új fejlesztésű ujjlenyomat-olvasó, amely 5 ujjat képes megkülönböztetni, nagyon gyors, pontos és az azonosításon felül sok, hasznos extrára képes. Ez persze már szoftveres oldal, és még fejlődhet is, de erről kicsit lejjebb értekezünk.


Az előlapi, 8 MPixeles kamerához egyedi módon villanó is tartozik, ami selfie-bajnokoknak örömteli hír - aki nem fotózza magát lépten-nyomon, annak nem sok vizet zavar. Ezzel ellentétben jó hír a három mikrofon, ami jelentősen javítja a beszédhangot, és kapunk egy olyan diktafon appot is, amely képes kiszűrni a háttérzajt és csak a beszélgetésben résztvevők hangját rögzíteni, tisztán, sztereóban, érthetően. Ki is próbáltuk ezt a funkciót és meg voltunk elégedve vele.


Ide tartozik a hangszóró, pontosabban hangszórók, amelyek alulra kerültek, a micro USB 2.0 csatlakozó két oldalára. A telefon hangja meglepően tiszta és hangos - olyan hangos, hogy teljes-közeli csengetési hangerőn bizony sok-sok szobával arrébb is meg fogjuk hallani a csengetést. Az már kevésbé jó hír, hogy ezeket a hangszórókat könnyedén le lehet takarni kezünkkel, ilyenkor mintha megfojtanánk a telefont. Különösen fekvő módban, például videót nézve vagy játéknál lehet mindez zavaró.


Belső

A telefont egy kellően erős, abszolút egyedi fejlesztésű HiSilicon Kirin 935 SoC hajtja, amely big.LITTLE szervezésű és ha nem is Snapdragon 810-gyors, de azért amire manapság szükség van, azt stabilan hozza. Mindehhez egy Mali-T628 MP4 GPU tartozik, amely viszont lehetne izmosabb. Mindennapos használatnál nem fogjuk érezni, de komoly 3D-s játéknál már nem ez a GPU lesz az fps-király. Szerencsére legalább nem WQHD, csak FHD kijelzőt kell meghajtania.


Az SoC-hez kapcsolódik még 3 GB RAM, ami elegendő, plusz már az alapmodellben is 32 GB flash memóriát kapunk, ami tovább bővíthető még 128 GB-tal. A rádiós résznél dual SIM, LTE modem, NFC, GPS, BT mind adottak, de érdekes módon Wi-Fi ac-t nem kapunk, csak 802.11n-t, de még az sem Dual Band, csak 2,4 GHz-en képes kommunikálni.


A Mate S-ből nagyobb modellek is készülnek és természetesen többféle színben is elérhető lesz, megfelelő, ablakos smart fliptokkal. Az alap, 32 GB-os modellnél 650 Eurós árra lehet számítani, míg a 64 GB-os, Prémiumért 700 Eurót fognak elkérni. Mindezek tetejébe érkezik még egy, 128 GB-os modell is, amelynek áráról sajnos még nem tudunk többet, viszont itt már a kijelzőt is cserélték Force Touch típusúra. Ez képes érzékelni azt is, hogy milyen erősen pöccintünk, illetve hol és mennyire erősen tartjuk lenyomva a kijelzőt. Ehhez aztán sok-sok szoftveres funkciót lehet rendelni - például ételmérleg, képrészlet-nagyítás stb. Ja és mindezt az Apple előtt jelentette be a Huawei, és mind tudjuk, mennyit számít a verseny a prémium kategóriában.


Szoftver+teszt

Panasz egy szál sem: a Mate S-en száguld az Android 5.1.1 és ígéretet kaptunk arra is, hogy megérkezik majd az Android 6 is a telefonra. A Kirin 935 szépen mozgatja a rendszert, a 3 GB-os készüléken pedig pillanatok alatt váltanak az appok, minden azonnal ott van, ahol szeretnénk, legyen az kép, videó, kép vagy egyéb app. A szintetikus teszteken már nem előjön, hogy bizony van ennél erősebb SoC, például a Samsung csúcstelefonjában lévő vagy a Snapdragon 810, de ennek ellenére sincs komolyabb szégyenkeznivalója a telefonnak.


Ami a sebesség mellett legalább annyira fontos, az az üzemidő. Több hetes teszt után kijelenthetjük, hogy aktív használat, GPS, net, telefon, sok chat, LTE+Wi-Fi, némi játék és állandó Bluetooth LE kapcsolat mellett is lazán kihúz egy teljes napot a Mate S, ami nagyon jó hír, különösen annak tekintetében, hogy az akkumulátor nem a legnagyobb. Persze több játék és videó esetén már nem árt egy mobiltöltőt készenlétben tartani táskánkban, de ez szinte minden telefonnál elmondható.


Ami igazán egyedi még a Mate S-nél, az az EMUI 3.1-es kezelőfelület. Ha eddig úgy tűnt, tökéletesen elégedettek vagyunk a telefonnal, akkor most jöjjön a fanyalgás. Az EMUI nagyon akar hasonlítani az iOS-re, miközben azért mégiscsak Android. Nekünk több megoldás sem tetszett különösebben, például az, hogy továbbra sincsen alkalmazásmenü. A gyári appoknak így még az ikonját sem távolíthatjuk el a kezdőképernyőről (egy mappába helyezve azért elpakolhatjuk egy elhagyatott sarokba vagy rejtett appnak is felvehetjük, de törölni véglegesen nem lehet). Márpedig gyári appból nagyon sokat kapunk, amelyek között azért van néhány hasznos és dicséret azért is, hogy az ujjlenyomat-olvasóból egészen sokat kihoztak a tervezők. A másik, érdekes, de napi használat során nem sokat használt funkció, hogy második ujjpercünkkel tudunk app-kezdőbetűket rajzolni a kijelzőre, így azonnal indul a kamera, a böngésző stb. Az osztott képernyős üzemmód mellett persze egykezes mód is került a telefonba, aminek sok, kiskezű felhasználó fog örülni.


Meg kell még említenünk a kamerát, amely nem rossz a maga 13 MPixeles módján, de azért nem is estünk hanyatt. Tiszta időben a képek egészen jók, hasznos az optikai képstabilizátor, de rosszabb fényviszonyok mellett a képek már nem olyan szépek, videóból pedig 1080p@30 fps a tető. Reméljük, itt még azért nincs vége a fejlesztéseknek.


Összegzés

Szép, elegáns és kívülről mindenképpen prémium telefon a Mate S, amely ráadásul nedvesség/fröccsenés-álló (de azért pohár vízbe ne dobjuk). Kézbe véve is érezzük, hogy nem most lőttük a céllövöldében, a kép is szép, a sebesség nem top, de rendben van, ahogy az akkumulátor idő is. A kamera lehetne jobb, az EMUI-t szokni kell, a rádiós részből hiányzik egy-két újabb szabvány, de összességében kellemesen használható, megbízható és stabil mobil a Mate S - csak sajnos a Force Touch-nak se híre, se hamva a 32/64 GB-os modellekben. Már csak az a kérdés, hogy ennyi elegendő-e ahhoz, hogy a zajos és vérre menő csúcskategóriában labdába tudjon rúgni olyan, hasonlóan árazott készülékek mellett, mint a Samsung Galaxy S6/Edge, a Sony Z5, az olcsóbb LG G4 vagy akár az Apple iPhone 6s.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.