Hirdetés

Teszt: Lenovo Ideapad Y700-15 RealSense - Kötelező felzárkózás



|

Egy gamer notebooktól elvárás, hogy nagyon-nagyon jól nézzen ki, na és persze ne essen kétségbe akkor sem, ha a legújabb játékok futtatásáról van szó. Vajon sikerült megugrania a lécet az új Y700-as modellnek?

Hirdetés

Sorra érkeznek az új generációs gamer notebookok és természetesen ebből a Lenovo sem maradhatott ki, így érkezett tesztlaborunkba a legújabb Idepad Y700-as modell, amit mindjárt meg is izzasztottunk.

Hirdetés


Külső

Mielőtt rátérnénk, hogy mi is lapul odabent és hogyan is futnak a játékok ezen a gépen, nézzük meg, mit gondolnak gamer gépnek a Lenovo mérnökei. Az Y700 ideális méretű a 15,6 colos kijelzőjével, súlya pedig a hasonló felszereltségű gépekhez hasonlóan 2,5-3 kg között mozog, kiépítéstől függően. A gépház természetesen a manapság divatos piros-fekete színekben pompázik, és megfogva máris érezhető, hogy nagyon masszív gépet kapunk pénzünkért. A borítás, a műanyagok, a zsanér mind egy szálig kiváló minőségű és kellemes tapintású, sőt, még arra is figyeltek, hogy a gép alja is jól nézzen ki. A zsanér egészen egyedi, a fedlapot felnyitva ugyanis a két végén messze, "V"-alakban elválik egymástól az alsó és felső rész, de ez nem zavaró, sőt, még jól is néz ki.


A matt, 15,6 colos, full HD felbontású kijelző ideális választás, az IPS panel ma már alapkövetelmény ebben a mezőnyben, így a betekintési szögek és a színek tökéletesek. Nekünk az input laggal és a válaszidővel sem volt gondunk, de az átlagosnál egy kicsit sötétebbnek láttuk a panelt.


A kezünk alatt piros háttérvilágításos, teljes méretű és kiosztású billentyűzet terül el, amely ugyan nem mechanikus, de kiváló minőségű, sőt, a gamerekre gondolva a WASD gombokat külön ki is emelték vastagabb világító kerettel. A touchpad, vagyis clickpad kellően nagy méretű, felülete tükörsima és természetesen a multitouch gesztusokat is kezeli, de játékra úgysem ezt fogjuk használni.


A gép összes portja kétoldalra került, így hátul csak a szellőzés található. A csatlakozók között az obligát videokimeneteket és LAN csatlakozót is megtaláljuk, továbbá két darab USB 3.0-t és egy darab USB 2.0-t is. Ez sajnos 2016-ban már elég sovány felhozatal, mi reménykedtünk USB Type-C-ben, DisplayPortban, sőt, USB 3.1 sem lett volna olyan teljesíthetetlen kérés. Természetesen a headset csatlakozó és az SD kártyanyílás itt is adottak.


Belső

A 2016-os Y700 technikai paramétereit látva nem fog magával ragadni a féktelen izgalom. A gépet hatodik generációs Intel Core szívvel szerelték, abból is az erős, négymagos Core i7-6700HQ modellel, így processzor oldalon nem fog kifogyni a szuszból a notebook. Természetesen gamer gépről lévén szó, nem az Intel HD Graphicsra kell bíznunk a játékok futtatását - erre a célra egy GeForce GTX 960M-et kapunk, amely már bizonyította, hogy ha nem is mindig maximális részletesség mellett, de képes minden játékot full HD-ben futtatni. A Lenovo sem aprózta el a választást és bár a 970M már nem fért bele ebbe az összegbe, azért legalább a 4 GB-os GTX 960M-et kapjuk, így VRAM-ból nem fogunk kifutni.


A legújabb IdeaPad Y700-ból több konfiguráció is elérhető a boltokban, de mi a sietség miatt egy korai tesztpéldányt fogtunk ki. Ez a működést, stabilitást és külsőt nem érintette, azonban a RAM-ot és a háttértárat igen. A tesztkonfigurációba szerelt 4 GB RAM ma már édeskevés egy játék PC-hez, ahogy az 500 GB-os, 5400 rpm-es HDD is elegánsan megfojtotta az egyébként gyors gépet. Hangsúlyozzuk, hogy ez szerencsére csak a tesztpéldánynál gond, a szaküzletekben villámgyors SSD-vel is 8/16 GB RAM-mal is kérhetjük az Y700-at nem is olyan vészes felár ellenében.


A kijelző fölé érdemes még visszatérni egy kisidőre. Itt ugyanis nem a megszokott, átlagos webkamerát kapjuk, hanem az Intel RealSense 3D kameráját, amely képes térben is "letapogatni" arcunkat. Ezt már ma is támogatja jó néhány szoftver, de ezek még többnyire vicces játékok, egyszerű alkalmazások, viszont sok hírt hallani arról, hogy hamarosan sokkal nagyobb támogatása lesz ennek a technológiának. Addig is kihasználhatjuk például a Windows 10-es azonosításra, ugyanis a Windows Hello kezeli a RealSense kamerát. Ez hatalmas élvezet és látványos is: csak felnyitjuk notebookunkat, az egy másodperc alatt felébred, azonosít minket és máris beléptet. Érdemes kipróbálni, nagyon kényelmes megoldás.


Összegzés

A külső legalább annyira fontos egy gamer notebooknál, mint a belső és itt kiválóan teljesített a Lenovo. A masszivitás, dizájn, a billentyűzet mind első osztályúak, mindehhez pedig nem vaskosabb a gép, mint vetélytársai. Portokból többre számítottunk, sőt, újabb technológiák is jól jönnének már, ellenben a gép hangzását mindenképpen ki kell emelnünk: ez kategóriáján belül kiemelkedően jó - tényleg szépen és viszonylag nagyot tud szólni az Y700. A méréseknél a HDD sebességére és a kevés RAM-ból adódó 1-2 belassulásra nem térnénk ki - a boltban kapható modelleket ez a gond már nem sújtja, ezért mi mindenképpen azt ajánljuk, hogy SSD-s verziót válasszon, aki az Y700 mellett teszi le a voksát.


Az Y700-ra hatalmas szüksége volt a Lenovo-nak, hogy tartsa a lépést, de igazából eget rengető újdonságot nem hozott az új modellcsalád. Ennek ellenére érdemes megfontolni, mert SSD-vel és 8 GB RAM-mal gyors, jól használható, nagyon jól néz ki, ha pedig megszólal, könnyen meggyőz bárkit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.