Hirdetés

TESZT: Lenovo Yoga Book - A hibrid 2.0



|

Valóban forradalmi a legújabb Lenovo hibrid PC: amikor kell, billentyűzetet ad ujjaink alá, amikor kell, egy rajztáblává alakul az egész alsó rész, ráadásul nem drága és gyönyörű. Szintet lép a hibrid PC.

Hirdetés

A Lenovótól nem idegen a forradalmi újdonságok bemutatása, azonban most tőlük is szokatlanul merész újdonsággal jelentkeztek, amibe azokat az extrákat is belepakolták, amik az előző notebookokban már beváltak. Bemutatkozik a Yoga Book, ami a kreatív felhasználók álomgépe szeretne lenni. Megmutatjuk, melyik része tetszett nagyon a forradalmi gépnek és melyek azok, ahol azért még lenne mit fejleszteni.


Hirdetés


Hibrid újragondolva

A Lenovo jó érzékkel indult el a kreatív vonalon a Yoga Book fejlesztésekor. A gép hihetetlenül vékony, a legvékonyabb okostelefont is kenterbe veri, ugyanis 180 fokban kinyitva, zsanérral és mindennel együtt is csupán 4,05-4,55 mm vastag és összecsukva sem több 1 cm-nél. A masszivitás tökéletes, ebben az alumínium ház segít rengeteget, illetve a zsanérnál sem érhet csalódás: itt a korábbi Yoga-knál megismert, speciális megoldással találkozunk, amely bármilyen szögben tökéletesen stabilan tartja a kijelzőt. A masszív ház ellenére a gép mindössze 690 gramm súlyú, így bármilyen táskában kényelmesen hordozható akár egész nap.



A hibridet kinyitva ér a meglepetés, ugyanis alul nincsen billentyűzet, helyette egy szimpla, fekete lap fogad. A Wacom és a Lenovo közösen fejlesztett újdonsága ez, amely kétféle üzemmódban használható elektromágneses felület. Amikor tasztatúra üzemmódban használjuk, felizzanak a gombok és egy hagyományos billentyűzetet kapunk alul apró touchpaddal. A világítás nem túl erős, de azért megteszi - szabadban nem fog túlságosan látszani, de átlagos irodai világítás mellett azért jól látható. A gombok természetesen laposak, hiszen érintőfelületről van szó, de a mérnökök apró motort szereltek a gép alsó felébe, így minden gombnyomást fizikailag is érzünk majd. Ettől a megoldástól nagyon féltünk első látásra, de be kellett látnunk, hogy azért nem is olyan nagyon rossz ezen a tasztatúrán gépelni. Persze a mechanikus, normál billentyűzetnél megszokott taktilis érzést nem kapjuk meg, de azért egy képernyőbillentyűnél jelentősen jobb és hatékonyabb.



Amikor a jobb felső sarokban található ceruza ikont megérintjük, az alsó felület átvált digitalizáló tábla-módba, innentől pedig a Yoga Book dobozában található, egyszerű digitalizáló tollal rajzolhatunk a gépen. Ez pont úgy működik, mint egy átlagos digitalizáló tábla, sőt, a stylus 2048 nyomáspontot is érzékel. Amiket nem kapunk, azok a styluson gombok, illetve ez passzív ceruza és sajnos az érintőkijelzőn sem használható. Ez akkor kényelmetlen, amikor például színt, ceruzát stb. váltanánk, vagy radíroznánk - ilyenkor az ujjunkkal kell váltani az érintőkijelzőn, majd ismét visszafogva a ceruzát folytatni a rajzolást, jegyzetelést.



A ceruza kupakját használva a hegyet kihúzhatjuk egyetlen mozdulattal, aminek a helyére hagyományos golyóstoll-betétet helyezhetünk. A gép mellé kapunk ugyanis egy jegyzettömböt, amit mágnesesen a gép alsó felére, a billentyűzet helyére tehetünk. Ezt követően máris kezdhetjük a jegyzetelést, rajzolást papíron, miközben a Yoga Book valós időben digitalizálja is munkánkat. Ez nagyon szuper felhasználási mód, ráadásul az sem baj, ha nincsen éppen nálunk a jegyzettömb, mert kb. 1,5 cm-es magasságig érzékel a digitalizáló felület, így bármilyen papírra rajzolhatunk, írhatunk a tollal.


Tablethardver

De nézzük meg a Yoga Bookot, mint hagyományos hibrid PC-t. A 10,1 colos kijelző természetesen IPS-paneles és full HD felbontású. Egészen pontosan 1920×1200 pixelt kapunk némileg fényes borítással, de megfelelően nagy fényerővel, így a képminőségre nem lehet panasz. A gép lelke egy Intel Atom SoC, abból pedig az egyik legerősebb x5-8550 modell Intel HD Graphics vezérlővel. Sajnos ez nem túl acélos, a 200 ezer forintos hibrid-mezőnyben azért már felbukkannak Core m3 és Core i3/i5 modellek, amelyek ennél sokkal nagyobb számítási teljesítményre képesek. A gép vékonysága miatt azonban ezt alkalmazták, ráadásul ez a központi egység ideális választás abban is, hogy képes Windows 10-et és Androidot is futtatni - merthogy a Yoga Book elérhető androidos és windowsos változatban is. Mi Android 6.0-ával teszteltük a Yoga Bookot és olyan nagyon fájdalmas lassulást, akadozást nem tapasztaltunk, de tény, hogy túlságosan megterhelő feladatokat nem illik ráterhelni a Yoga Bookra.



Szerencsére a körítés jól sikerült, így 4 GB RAM-ot és 64 GB tárhelyet kapunk. Ezekkel szépen lehet már dolgozni, a tárhely pedig később könnyedén tovább bővíthető. Két kamera is került a gépre, de jobb, ha ezeket csak gyors jegyzetelés, videochat miatt használjuk, fényképezőgépként, videókameraként nem nyújt kiemelkedőt a Yoga Book. Az előtelepített szoftverek sem olyan fojtogatóak és hatékonyan segítik a kreatív munkát rajzoló, jegyzetelő módban egyaránt.



A hálózati kapcsolatról Wi-Fi ac vezérlő és BT 4.0 modul gondoskodik, illetve létezik LTE-modemmel szerelt gép is. Ezzel sem volt különösebb gondunk, azonban a portoknál már annál inkább szívtuk a fogunkat. Sajnos a vékony gép oldalán egyetlen micro USB port árválkodik, ami mellett csupán egy micro HDMI-t találunk. A mUSB használata érthetetlen egy ilyen új, forradalmi géptől 2016-ban - minimum USB Type-C-t vártunk itt, abból is a több funkcióra képes Thunderbolt 3-vezérlőre kapcsolt változatot.
Ami nagyon jól sikerült, az az üzemidő: a 8500 mAh-s akkumulátort állig töltve 12-15 órán keresztül kényelmesen használhatjuk a Yoga Bookot és a mUSB-nek hála azért a töltés sem különösebben nehéz akár egy külső powerbankkel, akár normál mobiltöltővel.


Összegzés

Az új, androidos és windowsos változatban is elérhető hibrid gép elegáns és prémium, mégsem megfizethetetlen és ez nagyon jó hír - a siker egyik kulcsa lehet. A 200 ezer forint vállalható összeg ilyen extrém tudásért, pláne akkor, ha nem csak vagánykodni, feltűnősködni szeretnénk különc gépünkkel, hanem hatékonyan és kreatívan használni extra szolgáltatásait.



A Yoga Book gyönyörű és évekig ki fog tartani akár napi használat mellett is. A kijelző szuperjó és a billentyűzet/digitalizáló - ha lassan is, de - megszokható, az üzemidő pedig csodálatos. A kiegészítők könnyen beszerezhetők hozzá, de az is jó pontot érdemel, hogy hagyományos jegyzetfüzetet is bevethetünk. Sajnos néhány hiba is becsúszott. Például hardveresen nem túl acélos a hibrid, az Intel Atom x5 lehetne erősebb. Az egyszem micro USB port is kevés és elavult, a toll pedig nem teljes értékű stylus, nincsenek gombjai és a kijelzőn sem használható.



A Yoga Book új és friss megközelítése a hibrid PC-fogalmának, a kreatív felhasználás kihangsúlyozása kiváló ötlet és jó irány, de az első generációs modellel főként a hardver belépőszintű teljesítménye és az apró hiányosságok miatt még nem voltunk maradéktalanul elégedettek.

Lenovo Yoga Book

Ár: 199,990 Ft Ft
  • Intel Atom x5-8550 SoC
  • 4 GB RAM, 64 GB tárhely
  • mSD kártyahely, micro USB
  • 10,1”, 1920×1200, IPS kijelző
  • Wi-Fi ac, BT 4.0
  • 8/2 MPixeles kamerák
  • 8500 mAh akkumulátor
  • Android 6.0
  • 256×171×9,6 mm
  • 690 g
PRO
  • prémium külső
  • innovatív digitalizáló/tasztatúra
  • kiváló üzemidő
Kontra
  • egyetlen mUSB port
  • limitált stylus-képességek
  • gyenge-közepes SoC
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 5566
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => Lenovo Yoga Book
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 77
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2016-11-09 15:44:12
    [gameinfo_webpage] => http://shop.lenovo.com/hu/hu/tablets/lenovo/yoga/yoga-book
    [gameinfo_tags] => lenovo,yoga book,intel,atom,hibrid,laptop,tablet,notebook,android,
    [gameinfo_url] => lenovo-yoga-book
    [gameinfo_pro] => prémium külső
innovatív digitalizáló/tasztatúra
kiváló üzemidő
    [gameinfo_kontra] => egyetlen mUSB port
limitált stylus-képességek
gyenge-közepes SoC
    [gameinfo_data] => Intel Atom x5-8550 SoC
4 GB RAM, 64 GB tárhely
mSD kártyahely, micro USB
10,1”, 1920×1200, IPS kijelző
Wi-Fi ac, BT 4.0
8/2 MPixeles kamerák
8500 mAh akkumulátor
Android 6.0
256×171×9,6 mm
690 g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 3
            [1] => 6
        )

    [gameinfo_price] => 199,990 Ft
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => 
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 77
            [manufacturer_name] => Lenovo
            [manufacturer_url] => lenovo
            [manufacturer_link] => http://www.lenovo.com/hu/en/
            [link] => /gyarto/lenovo
        )

    [link] => /termekinfo/lenovo-yoga-book-5566.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => prémium külső
            [1] => innovatív digitalizáló/tasztatúra
            [2] => kiváló üzemidő
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => egyetlen mUSB port
            [1] => limitált stylus-képességek
            [2] => gyenge-közepes SoC
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.8
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    10

  • Extra funkciók:

    9

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    10

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.