Hirdetés

TESZT: NZXT Kraken X41 - szoftveres vízhűtés



|

Furcsa páros, de annál hatékonyabb az NZXT új vízhűtése. Nem olcsó, cserébe dizájnos és azt kell, mondjuk, megéri az árát.

Hirdetés

A Kraken X41 a prémium komponenseiről ismert NZXT cég legújabb hűtőmegoldása, és mint ilyen, egyben az egyik legjobb is – persze csak saját mezőnyében. Ez a mezőny az egyventilátorosoké, amely nem véletlenül népszerű: elérhető áron, szinte bármilyen házba beszerelhető, a léghűtéseknél (majdnem mindegyiknél) jobb teljesítményt kínálnak.

Hirdetés


Külső

Az egyventilátoros, de 12 helyett 14 cm-es radiátorral szerelt CPU-hűtő a klasszikus felépítést követi és méreteiben sem tér el a bevett formáktól. A kicsi és tetszőleges színben világító rézblokkon előre felvitt hűtőpasztát kapunk. A blokk felülete tükörsima, megépítése pedig masszív, érezni, hogy minőségi anyagból, jól összeszerelt egységet kapunk a pénzünkért. A csövek nem törnek és kellően hosszúak, de nem annyira, hogy ne tudnánk akár egy mini-ITX házban elrendezni. A blokk rögzítése a szokásosan pofonegyszerű, sőt, a leszorító gyűrű is rögzített (de AMD-hez cserélhető), így ez sem fog leesni felrakás közben. Sajnos aki még nem szerelt vízhűtést, annak nem „fogja a kezét” már az elejétől kezdve az NZXT, merthogy a gyártó nem adott nyomtatott szerelési leírást a hűtőhöz, csak egy kis lapot, amin az alaplépéseken felül csak egy linket találunk. A weboldalon már kiváló segítséget kapunk: animált, 3D-s képeken látjuk a lépéseket, amivel a szerelés bármilyen foglalatra percek kérdése.


A blokkba ledeket is integrált a gyártó, melynek a színét és a villogását, illetve világítását szoftveresen változtathatjuk, így például igazíthatjuk házunk, alaplapunk vagy memóriamoduljaink színéhez – nagyon látványos tulajdonság, sőt, egyeseknek egyenesen ez lesz a döntő funkció, ebben biztosak vagyunk.


Belső, szerelés

A felfogatás után a radiátorra is szereljük fel a ventilátort, sőt, ha szükséges, egy második ventilátort is rögzíthetünk a radiátor másik oldalára – ehhez a szükséges csavarokat is megkapjuk. A szerelés utolsó lépésében a pumpát és 14 cm-es, maximálisan 2000 rpm-mel forgó ventilátort kell az alaplapra csatlakoztatnunk, illetve egy USB 2.0 portot is igényel a Kraken X41, ugyanis szoftveresen vezérelhetjük a hűtést. Erre a CAM ingyenes szoftvert kapjuk, amely különleges a mezőnyben. A rendszerinformációkon túl figyeli a hűtési rendszer és a Kraken lapon egyedi sémákat is megadhatunk. Ezt egyszerű diagram segítségével tehetjük meg, majd beállításainkat profilként el is menthetjük. Itt a hőmérséklet változásának függvényében a ventilátor sebességét adhatjuk meg, amely egyben a pumpát is vezérli.


Ez minimálisan 25 százalék lehet, amelyen a rendszer teljesen néma – próbáltuk közvetlen közelről hallgatni a pumpát, de alig volt kivehető némi zaj, ami nagyon jó hír a csendes, de erős gépet építő felhasználóknak. 100 százalékon már más a helyzet, itt a ventilátor szélzaja zárt ház mellett is tisztán hallható, de ez érthető is 37 dBA értéknél. A szélzajon kívül egyéb, furcsa vagy zavaró hangot nem hallottunk. A vezérlés mellett a CAM szoftver a rendszerünket is figyeli és egészen jól felismeri a fontosabb komponenseket és beállításokat.


Teszt, összegzés

A méréseknél elsőként Silent módot választottunk ASRock Z97-es alaplap és Core i7-4790K processzor mellett. Itt 840 rpm-mel forog a ventilátor és 2280 rpm-mel a pumpa, a rendszer néma csendes. Alapjáraton a szobahőmérsékletnél pár fokkal többet mutatott csupán a CAM (26 Celsius fok), de ami ennél fontosabb, hogy terhelésnél mindvégig tartotta a minimális zajszintet a Kraken X41, és 62 Celsius fokig melegedett csak a CPU.


Természetesen a tuning sem maradt el: a szorzót toltuk fel 47-re, így a Core i7 processzorral 4,7 GHz-en már 86 Celsius fokig szökött a hőmérséklet, de a zajszint még itt sem volt zavaróan hallható. Egyedül maximális teljesítményen lehet hallani a szélzajt, de ebbe a módba nem igazán kapcsolt fel a Kraken X41 a teszt ideje alatt egyszer sem (még tuning alatti terhelésnél sem).


A Kraken X41 nem olcsó CPU-hűtő. Egy árban van a drága, prémium Noctua léghűtésekkel és az olcsó, 240 mm-es radiátoros vízhűtésekkel, de multiplatformos, nagyon hatékony, néma csendben dolgozik, a CAM szoftverrel pedig aprólékosan szabályozható akár távolról, a neten keresztül is. Akár komoly rendszer hűtésére mini-ITX házba, vagy tuningra is nyugodt szívvel ajánljuk, és azt javasoljuk, plexi oldallapos házat válasszon hozzá, aki erre szavaz, hogy megmutathassa, az egyik legjobb CPU-hűtést választotta.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.