Hirdetés

TESZT: Shuttle XS35V4 barebone gép



|

Alig nagyobb egy DVD-írónál, mégis komplett számítógép egyedi extrákkal - leteszteltünk egy zajmentes PC-t.

Hirdetés

A barebone számítógépektől sokan ódzkodnak, pedig ez ma már alaptalan – a régebbi hibák, előnytelen árazás már a múlté, sőt. Különösen a komponensek zsugorodása és a fogyasztás/hőtermelés csökkenése fontos ennél a kategóriánál: ezek tették lehetségessé, hogy a mai, modern barebone-ok igazán egyedi formát és méreteket öltsenek. Erre kiváló példa a Shuttle új minigépe is, ami mind formájában, mind megépítésében különleges – olyannyira, hogy ilyet házilag igen nehéz lenne összeszerelni. Az egyedi forma pedig arra is lehetőséget az, hogy egyedi helyeken is alkalmazzuk a gépet, de erről majd egy kicsit később, nézzük, mit pakolt a gyártó a 25×16×4 cm-es dobozba.

 

Hirdetés

Belépő gép belépő teljesítménnyel

Az XS35V4 barebone, vagyis a processzor, a hűtés és a tápegység adott, ahogy a kábelezéssel sem kell vesződnünk. A gép lelke egy Intel Celeron J1900-as processzor, vagyis pontosabban egy komplett SoC. Ez az x86-os tabletekhez készült Bay-Trail alapokra épül, így négymagos, de jelentősen magasabb órajelen fut, az integrált grafikus vezérlő is erősebb és memóriából is többet kezel a J1900. A számítási teljesítménynél ne számítsunk csúcssebességre, de általános felhasználásra elegendő lesz és ne feledjük, hogy ehhez villámgyors UEFI, SSD, DDR3 rendszermemória kapcsolódik, vagyis egy régi (mondjuk Pentium 4-es) gépnél sokkal gyorsabb lesz. Mindezek mellett azonban sokaknak a legfontosabb a zajszint lesz: nos, az XS35V4 egyedi, passzív hűtést kapott, amely a komplett gépet megfelelő hőmérsékleten tartja. A gép háza is ennek megfelelően lett kialakítva, de a szellőzés mellett arra is figyelt a gyártó, hogy az összes rácsnál porszűrő is legyen, így nem kell attól tartanunk, hogy az évek során gondot okozna a porszennyezés.

 

 Passzív hűtésű PC: a zaj kizárva, de cserébe a teljesítmény sem a legacélosabb

 

Gépszerelés 5 perc alatt

A szerelésnél mindösszesen pár perccel kell számolnunk. Helyére pattintjuk a memóriát, becsavarozzuk a HDD-t vagy SSD-t és beszereljük az optikai meghajtót – ennél egyszerűbb gépszerelés nem igazán létezik. A folyamatot tovább egyszerűsíti, hogy egy alaposan illusztrált, jól áttekinthető szerelési útmutatót is kapunk, amely minden fontos részletre kiterjed. Amire azonban oda kell figyelnünk, az a három szükséges komponens kiválasztása.

Rendszermemóriából SO-DIMM modult szerelhetünk a gépbe, azonban nagyon figyeljünk rá, hogy a modul típusa DDR3L legyen, vagyis az alacsony fogyasztású. Mivel egyetlen memóriafoglalattal gazdálkodhatunk, érdemes minimum 4 GB-os modult választani – ez a gép teljesítményéhez mérten minden feladatra elegendő lesz.

A rendszermeghajtónál 2,5 colos méretben gondolkozhatunk, de ez lehet 9,5 mm vastagságú HDD és SSD is. Mi az SSD-t preferáljuk, mert ezzel elérjük a 100 százalékosan mozgóalkatrész- és zajmentes számítógépet. Ha szeretnénk nagy tárhelyet, azzal sincsen különösebb gond, ugyanis megtehetjük, hogy az elsődleges helyre egy kisebb kapacitású, olcsó SSD-t választunk, az ODD helyére pedig a mellékelt kiegészítővel egy nagy tárhelyű HDD-t szerelünk. Ha mégis optikai egységet szerelnénk be (hiszen éppen ezért ekkora méretű a gép), figyeljünk oda rá, hogy SATA-csatlakozású, slim kivitelű optikai meghajtót válasszunk – hogy ez egy DVD-író vagy egy Blu-ray egység, csak rajtunk múlik. Extraként egy belső USB portot is kapunk, így a borítás alá is elrejthetünk egy extra USB vezérlőt vagy USB kulcsot.

A LAN-ra és a WLAN-ra nem lesz gondunk: előbbiből gigabites, utóbbiból 802.11.n szabványú vezérlőt szereltek gyárilag a gépbe (a Wi-Fi vezérlő integrált antennákkal dolgozik). A szolgáltatások közül ki kell még emelnünk az USB 3.0 csatlakozót, a memóriakártya-olvasót és a külső, maximum 40 wattos tápegységet.

 

 

 

Szerény teljesítmény

Az Intel SoC abszolút fejlett, ez nem is kérdéses, ahogy az is jól hangzik, hogy négymagos és a tablet-verzióknál erősebb mind processzor, mind videovezérlő szinten. Azonban ez ne tévesszen meg senkit: videoszerkesztésre, komoly számításokra és különösképpen 3D-s játékra ez a gép nem igazán alkalmas. Amire viszont kiváló, azok a mindennapos feladatok, a webezés, az irodai munka, sőt, multimédiára is abszolút alkalmas ez a konfiguráció. A játékoknál a flash címek, a 2D-s és egyszerűbb játékok nem okoznak gondot az Intel HD Graphicsnak, de azt ne várjuk, hogy a legújabb címek hibátlanul fognak futni (ha egyáltalán elindulnak).

Érzetre egyébként egy abszolút gyors géppel van dolgunk: A PC UEFI-vel indul, vagyis pár másodperc alatt megkapjuk a Windowst, egy egyszerű, olcsó SSD-vel pedig a programok betöltésénél és futtatásánál sem kell felesleges homokórázásra várnunk.

 

 

 

Mire és hova?

Az XS35V4 legnagyobb előnyéről még nem esett szó – szándékosan. A zajmentes és kicsi gép ugyanis alig fogyaszt valamit: alaphelyzetben 8 wattal elmegy, de még teljes terhelésnél sem megy 16 watt fölé. Ez a komplett, megépített, Windows 8.1-et futtató konfigra érvényes, ami nagyon jó érték. A megépítés, zajmentes kivitel és alacsony fogyasztás miatt kifejezetten alkalmas a Shuttle XS35V4 All-In-One géphez, vagyis olyan monitor vagy televízió hátuljára csavarozhatjuk a megfelelő konzol segítségével, ami VESA75-ös vagy VESA100-as szabványnak megfelelő furatokkal rendelkezik.

Sajnos a sebessége nem éppen acélos a kis gépnek, sőt, ennél sokkal kisebb mini PC-ket is lehet kapni (például Gigabyte Brix), de cserébe a Shuttle XS35V4 árazása reális, a bővíthetősége kiváló, fogyasztása alacsony, optikai egység is elfér benne és megfelelő RAM+SSD kombinációval általános felhasználáshoz is bőven elegendő a teljesítménye.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.