Hirdetés

Xbox One teszt



|

Majd' egy év késés után, szeptember 5-től hivatalosan Magyarországon is megvásárolható a Microsoft újgenerációs konzolja.

Hirdetés

Tavaly novemberben az amerikai premierrel egy időben már mi is alaposan megvizsgáltuk az Xbox One-t, és megállapítottuk, hogy játékkonzolként ugyan tökéletesen megállja a helyét, de szórakoztató-központként idehaza nem igazán tudnánk használni. Lássuk, mi változott tíz hónap alatt?

Hirdetés


Még mindig hiányos

Ennyit kellett ugyanis a reménybeli magyar felhasználóknak várniuk arra, hogy hivatalosan – azaz teljes körű terméktámogatás biztos tudatában – vásárolhassák meg a konzolt. Persze eddig is rendelhettünk külföldről, vagy befizethettünk a szürkeimport révén az országba került példányok valamelyikére, de aki nem kívánt kockáztatni, az inkább kivárt. Bízva abban, hogy a köztes időszakot arra fordítja a Microsoft Magyarország, hogy a helyi Xbox Live-ot tartalomszolgáltatás tekintetében közelítse nyugat-európai társaihoz.


Második látleletünket egy hivatalos viszonteladótól szeptember 5-én, azaz a hazai premier napján vásárolt példányról vettük. Megközelítőleg húszperces operációsrendszer-frissítést és kalibrálást követően némileg csalódottan vehettük tudomásul, hogy a választható nyelvek között hiába is keresnénk a magyart (szemben például az 5,5 millió ember által beszélt finnel). Lokalizálásból fakadó nehézségekkel tehát aligha magyarázható, hogy ilyen sokáig váratott magára a második hullám, mert például a miénknél jóval fontosabb holland piacon sem érti a Kinect az anyanyelvén kommunikálni próbáló felhasználót.


Jobban zavart viszont, hogy míg néhány kivételtől eltekintve minden játékot megtalálunk az alkalmazásboltban, addig az appoknak csupán egy része érhető el számunkra, ha tartózkodási helynek hazánkat állítjuk be. Míg arra várunk, hogy a magyar LIVE felzárkózzon a többiekhez, áthidaló megoldásként a beállítások menüben egy országváltással újraindítást követően bőségesebb kínálatból választhatunk. Filmeket és zenéket viszont továbbra sem tölthetünk le, mivel IP-cím alapján megállapítja a rendszer, hogy nem támogatott régióban tartózkodunk


De azért már jobb

Mindazonáltal az Xbox One bemutatkozása óta eltelt majd’ egy év nem múlt el nyomtalanul. A havi rendszerességgel érkező frissítések hatására egy jóval több lehetőséggel bíró, valóban felhasználóbarát konzolt ismerhet meg, aki idáig várt a vásárlással. Az sem utolsó szempont, hogy most már Kinect nélküli változatot is választhatunk, rövidesen pedig fehér színben, illetve szürke alapon arany mintával (Call of Duty: Advanced Warfare témával) is kapható lesz a konzol, a játékok száma pedig karácsonyra eléri a százat.


Jó hír, hogy már kitörhetünk az 500 GB-os merevlemez adta keretek közül a hivatalosan támogatott külső HDD-k segítségével, egyszerre akár kettőt is a konzolhoz csatlakoztatva. Az sem jelent problémát, hogy külső adattárolóról, akár egy USB-kulcsról nézzünk vissza saját készítésű videókat. Míg az előző konzolgeneráció legjobb multimédiás képességekkel rendelkező tagja a PlayStation 3 volt, addig jelen pillanatban az Xbox One-t illeti ez a cím. Sem zenei CD-k, sem pedig Blu-ray-filmek és DVD-videók lejátszása nem okoz gondot, csupán a szükséges alkalmazásokat kell letöltenünk az áruházból, amelyek kivétel nélkül ingyenesek.


Végül, de nem utolsósorban említsük meg, hogy megkeresésünkre Bábel Gabriella, a Microsoft Magyarország lakossági üzletágvezetője elárulta, terveik között szerepel a Live tartalmak és szolgáltatások bővítése, sőt egyes játékok honosítására is számíthatunk a jövőben. Az első ilyen a magyar szinkronnal érkező Kinect Sports Rivals lesz.

 


Xbox One vs. PlayStation 4


Hardver

Xbox One: 8 magos egyedi AMD CPU (1,75 GHz), 8 GB DDR3, AMD Radeon GPU/768 shader/1,31 TFLOPS, 500 GB háttértár


PlayStation 4: 8 magos AMD Jaguar x86-64, 28 nm, 8 GB DDR5, ATI Radeon GPU/1152 shader/1,84 TFLOPS, 500 GB SATA II/5400 RPM HDD


Kapcsolt szolgáltatások

A két gyártó közül a Microsoft vezetett be elsőként fizetős kaput az online többjátékos lehetőség számára, és csak riválisa példáján okulva kezdte el ingyenes játékokkal honorálni az előfizetők hűségét. A Sony ezzel szemben az előző konzolgeneráción még nem kért pénzt a multiért, a PlayStation Plus szolgáltatást pedig rendszeres ajándékokkal és vásárlási kedvezményekkel népszerűsítette. Csupán a PS4 rajtjakor döntött úgy, hogy a multiplayer mellé kötelezővé teszi az előfizetést. Viszont cserébe a kezdetektől szórni kezdte az ajándék játékokat, így a felhasználók már 16 címmel bővíthették könyvtárukat. Xbox One-on csak fél évvel később debütált a Games With Gold promóció az Xbox Live Gold keretében, ezért mindössze fél tucat ajándék játéknál tart a Microsoft.


Xbox Live Gold

- Szolgáltatás: online multiplayer, leárazások és akciós ajánlatok tartalomvásárlásra heti rendszerességgel
- Éves előfizetés: kb. 13 ezer forint
- Ajándék: változó számú ingyen letölthető játék havonta (+havi két játék Xbox 360-ra)


PlayStation Plus

- Szolgáltatás: online multiplayer, leárazások és akciós ajánlatok tartalomvásárlásra heti rendszerességgel
- Éves előfizetés: kb. 15 ezer forint
- Ajándék: változó számú ingyen letölthető játék havonta (PS3-ra és PS Vitára is)


Multimédia

Mindkét platform támogatja Blu-ray-lemezről az 1080p, valamint 4K felbontású videók lejátszását, és a DVD-gyűjteményünknek sem kell búcsút intenünk, ugyanakkor a Sony sokkal szigorúbb a tekintetben, hogy milyen tartalmat enged a készülékén keresztül megnézni vagy meghallgatni. Míg az Xbox One médiafájlok tucatjait (3GP audio, 3GP video, AAC, ADTS, animált GIF, ASF, AVI DivX, DV AVI, tömörítetlen AVI, AVI Xvid, BMP, JPEG, GIF, H.264 AVCHD, M-JPEG, MKV (2014. végétől), MOV, MP3, MPEG-PS, MPEG-2 MPEG-2 HD, MPEG-2 TS, H.264/MPEG-4 AVC, MPEG-4 SP, PNG, TIFF, WAV, WMA, WMA Lossless, WMA Pro, WMA Voice, WMV, WMV HD) ismeri fel gond nélkül, addig a PlayStation 4 még egy CD lemezt sem hajlandó lejátszani, MP3-ról nem is beszélve. Utóbbi hiányosságot az ígéretek szerint egy későbbi rendszerfrissítéssel kiküszöbölik az év végéig.


Játékok

Vitathatatlan, hogy jobban el van látva játékokkal a Sony konzolja, ám abban a kérdésben már nem kísérelnénk meg állást foglalni, hogy az exkluzív darabok egyik vagy másik oldalon jobbak-e. Mindazonáltal nem árt tudni, hogy a multiplatform címek jelentős hányadánál felbontás és/vagy fps-szám tekintetében elmaradnak az Xbox One-os változatok, a PS4-esektől a két gép teljesítménybeli különbségéből fakadóan.


Xbox One

- Bejelentett játékok száma: 294
- Megvásárolható játékok száma: 70


PlayStation 4

- Bejelentett játékok száma: 335
- Megvásárolható játékok száma: 117


Eladások

A Sony havi rendszerességgel hozza nyilvánosságra a PlayStation 4 értékesítési mutatóit, miközben a Microsoft utoljára tavaly év végén számolt be arról, hány konzolt sikerült ténylegesen eladni. A számok egyértelműen a PS4 mellett szólnak, ugyanakkor némileg megtévesztőek is, hiszen a Sony konzolját a premiert követően alig egy hónappal már 48 országban meg lehetett vásárolni, míg az Xbox One-t csupán 13-ban. A támogatott piacok aránya a szeptemberi második hullám révén 58:42-re módosult, de még mindig a PS4 vezet.


Xbox One
Üzletekbe kiszállított: 10 millió darab (2014. november 12.)


PlayStation 4
Felhasználónak értékesített: 13,5 millió db (2014. szeptember 30.)

 

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.