Hirdetés

Xiaomi MI4 teszt - A sárkány elszabadult



|

Kipróbáltuk a minőségi kínai mobilgyártás nagykövetét, a Xiaomi új csúcsmobilját.

Hirdetés

A Xiaomi háza táján 2011-ben kezdődött meg az okostelefonok gyártása, és már a legelső, MI1-es készülékük is - a kifejezetten jó ár-érték arányának köszönhetően - remek eladásokat produkált.

Hirdetés

Az azóta eltelt röpke három esztendő során a cég a mobilpiacon rég nem tapasztalt népszerűségre tett szert, hisz az idei év eladási statisztikái alapján már a legjobb három készülékgyártó között emlegetik. A nagy vállalatok minőségi komponenseiből összeállított MI nevű szériájuknak pedig idén már a negyedik tagja érkezett meg a boltok polcaira, melynek egy példánya - a XiaomiShop jóvoltából - szerkesztőségünkben is landolt.

Letisztult elegancia

A MI4 az egyik legszebb kínai készülék a jelenlegi piacon, és az elkészítésekor használt komponenseket bármely hazánkban ismertebb gyártó megirigyelhetné.

 

Az üveg és fém párosításából kialakított sallangmentes dizájn mellé egy 5 hüvelykes, fullHD felbontású, IPS kijelzőt választott a mobilt tervező mérnökcsapat, mely szép színeket és tűéles képet kínál. A mobil tündöklésére azonban árnyékot vet a képernyő háttérvilágítása, hisz a telefonba épített fényerő-szabályozó szenzor (mely belső terekben megfelelően működik) tűző napsütésben a szükségesnél egy leheletnyivel alacsonyabb megvilágítást kínál csupán.

 

Ezen kívül a kijelző alatt elhelyezkedő érintőgombokkal is kissé mellélőtt a cég (a tesztelésre kapott fehér modell esetében legalább is biztosan), hisz a nappal is bekapcsolt háttérvilágítás szinte láthatatlanná teszi a gombok funkcióját jelző piktogramokat.

Csúcshardverre optimalizálva

A mobil belsejében a konkurens gyártók felsőpolcos modelljeiben is előszeretettel használt Snapdragon 801-es processzort találjuk, a konfigurációt pedig bőséges 3 GB-nyi RAM, valamint az Adreno 330-as grafikus gyorsító teszi teljessé.

A készülék legnagyobb fegyvere azonban - a hardveres erőmű jelenléte mellett - a rajta futó operációsrendszer optimalizáltságában rejlik, hisz a telefonra a gyártó a már védjegyévé vált Androidos felületet, a MIUI-t telepítette, mely a csúcskomponensekkel kombinálva tökéletesen akadás mentes munkamenetet garantál.

A használat során tapasztalt gyorsaságot és folyamatosságot számszerűen mérhető adatok is alátámasztják, a különféle szintetikus teszteken kapott értékeivel ugyanis a készülék a Samsung Galaxy Note 4-es phabletjével és a Sony Xperia Z3-as mobiljával folytat küzdelmet a dobogó legfelső fokának megszerzéséért.

Érthetetlen hiányosságok

Az előző, MI3-as modell sikerén felbuzdulva ismételten a Sonytól lízingelt kameraszenzort a Xiaomi, az elsődleges fényképezőgéppel készített fotók minősége pedig bőven megüti a felső kategóriában elvárt mércét. Videós képességek tekintetében már kissé romlik az összkép, hisz a gyári szoftver viszonylag kevés beállítási lehetőséget kínál; a felbontás módosításán kívül (melynél azért jó pont, hogy akár UHD részletességig is felhúzhatjuk) csupán néhány extra szolgáltatás (mint például a megnövelt számú fps) aktiválására van lehetőségünk.

 

A Xiaomi idei évi készüléke még kimaradt ugyan a piacvezető Samsung és Apple között dúló szenzorháborúból, ám vélhetően a soron következő MI-mobilba már beszerelésre kerül az okoskarkötő formájában már bizonyított pulzusmérő chip. Sajnos nem csupán a szenzoros téren szorul háttérbe a konkurenciával szemben a mobil, adatkapcsolati kínálata is meglehetősen szerényre sikeredett, ugyanis a hazánkban kapható modelleknél az LTE hálózatok támogatása és az NFC-chip sem szerepel a mobil specifikációs listáján.

 

A készülék áramellátásáról egy korrekt méretű, 3080 mAh-es akkumulátor gondoskodik, melynek akad dolga bőven, ám segítségével - visszafogottabb használat mellett - akár 1,5 napos üzemidőt is elérhetünk.

Összegzés

A szemtelenül fiatal Xiaomi legfrissebb csúcsmodellje tovább rombolja a kínai készülékek minőségével szemben felállított sztereotípiákat. Annak ellenére, hogy a készülék néhány nagyobb hiányossággal is rendelkezik (nincs LTE, NFC) 130 ezer forint alatti ára - még ezen hibák ismeretében is - reálisnak tűnik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.