Hirdetés

4 jó torrentkliens Linux alá

|

Mutatunk négy kiváló kliensprogramot Linux rendszerekre.

Hirdetés

A torrentezés nem feltétlen egyenlő a bűnözéssel, de persze minden attól függ, hogyan vannak megosztva és milyen fájlok, és ki mire használja a torrentet. Manapság már rengeteg legális tartalom szerezhető be torrentek formájában, példának okáért épp linuxos képfájlok, telepítők is. 

Hirdetés

Mivel kliensprogramból bőven akad Linux platformra is, ezért nem egyértelmű a választás. A megkönnyítése érdekében most mutatunk négy kiváló torrentklienst, amelyekkel nem lehet mellényúlni. 

 

uTorrent

A uTorrent (vagyis eredeti kiejtéssel mikrotorrent) az egyik legnépszerűbb, legelterjedtebb kliens manapság. Eredetileg azért szerették meg a felhasználók, mert egyszerű, gyors, felesleges dolgoktól mentes és ingyenes. Mivel a program ma már inkább csak árnyéka ezeknek a tulajdonságoknak, ezért sokan kitartanak a régebbi, de még felesleges funkcióktól mentes 2.2.1-nél. 

Hiába négy éves ez a verzió, a mai napig megoldható vele minden olyan feladvány, ami a letöltésekkor adódhat. Az erőforrásigényei is alacsonyak, és a program sem nagy. Sajnos a futtatásához a Wine-ra is szükség van. 

 

uTorrent

 

Deluge

Amikor a uTorrent elindult lefelé, akkor a Deluge-ra tértek át sokan, mint könnyűsúlyú, gyors és ingyenes kliensre. A platformfüggetlen alkalmazás többféle kezelőfelületen át is irányítható, és nincs hiány benne a népszerűbb funkciókból sem. Ha valami mégsem lenne meg, akkor pluginokkal szerencsére bővíthető a Deluge tudása. Mivel összességében hasonlít a uTorrentre, de natív formában is elérhető Linuxra, ezért mindenképp megfontolandó alternatíva.

 

Remek kliens

 

qBittorrent

Aki nem a Deluge-nál kötött ki korábban, az nagy valószínűséggel a qBittorrentet választotta. A kezelőfelülete egyébként nagyon hasonló a uTorrentéhez, és funkcióban is sok hasonlóságot lehet felfedezni köztük.  Ez utóbbiak terén szintén nem kell hiányosságoktól tartani, hiszen még RSS-támogatás letöltési szűrőkkel, IP-szűrés és beépített kereső is van benne. A program webes felületen, interneten keresztül is irányítható. Az előző két riválisához nagyban hasonlít, így ha valamiért az egyik nem válik be, ezzel is érdemes egy próbát tenni. 

 

uTorrent utáni mentsvár

 

Transmission

Igaz, hogy az eddigi kliensek sem voltak rettentően bonyolultak, a Transmission viszont minden tekintetben a könnyű használatot és az egyszerűséget állítja a középpontba. Talán éppen emiatt ez az alapértelmezett kliens több Linux-disztribúcióban is. 

A program az erőforrásokkal is nagyon takarékosan bánik, így ilyen tekintetben is kiváló választás. Használható a weben keresztül, és több asztali felülettel is rendelkezik. Leginkább annak ajánlott, aki az alapvető funkciókkal is beéri. 

 

Középpontban az egyszerűség

 

Ti milyen gyakran töltitek le az operációs rendszerek képfájljait torrenten keresztül? 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.