Hirdetés

5 dolog, amire jó egy második HDD



|

Több hasznos oldala is lehet egy második merevlemeznek a gépben.

Hirdetés

Legyen szó SSD-ről és/vagy HDD-ről, kettő mindig jobb, mint egy. Mivel manapság már viszonylag olcsón is tartós, minőségi és gyors, mozgó alkatrész nélküli meghajtókat lehet venni, ezért nem luxusnak, hanem szükséges dolognak kezd számítani egy SSD. Egy ilyen meghajtóval látványos gyorsulást lehet elérni még egy több éves PC-nél is. Azonban az extra sebesség általában alaposan megcsappant tárhellyel társul, ami sok esetben nem vállalható alternatíva. 

Hirdetés

Ilyenkor van szükség egy második adattárolóra, a feladatot pedig általában tökéletesen ellátja az SSD előtti merevlemez. Egy asztali PC-be nem nagy dolog plusz meghajtókat szerelni, és egy extra HDD behelyezése is szinte gyerekjátéknak tekinthető. A laptopoknál már bonyolultabb, de nem megoldhatatlan a helyzet - egy nem is olyan régi cikkünkben megmutattuk, hogy tudtok még egy adattárolót építeni a gépbe. Most adunk öt tippet, hogy mire lehet ezt használni. 

 

Külön Windows és adatok

A rend és a gördülékenyebb működés kedvéért erősen ajánlott egy külön meghajtót szentelni a Windowsnak, és egy másikra tenni az adatokat. Ha van SSD a gépben, akkor értelemszerűen arra megy az operációs rendszer - két HDD-nél pedig a kisebb merevlemezt kell megcélozni a Windowszal. 

 

Kettő mindig jobb

 

Új operációs rendszerek

Amennyiben került a gépbe még egy meghajtó, akkor arra könnyedén, particionálás nélkül is lehet teljesen új operációs rendszert telepíteni. Ennek hála remek alkalom kínálkozik valamelyik közkedvelt Linux-disztró kipróbálására vagy mondjuk a nyáron megjelenő Windows 10 előzetesének a tesztelésére. 

 

Kettőből egy gyorsat

Amennyiben az alaplap támogatja az ötletet, és a két meghajtó ugyanolyan kapacitással rendelkezik, akkor érdemes lehet bevetni a RAID 0-ás beállítást. Ennek hála a két adattárolóból egy nagy és nagyon gyors virtuális meghajtó lesz. 

 

Az SSD mellé nem árt némi tárhely is

 

Balesetbiztosítás

Az előző forgatókönyv mellett a RAID 1 is egy kivitelezhető megoldás, amelynek keretében ugyanazok az adatok érhetőek el mindkét meghajtón. Bár így nem lesz gyorsabb a gép, és a plusz tárhelyet gyakorlatilag elveszítjük, jó hír, hogy ha valamelyik adattároló megadja magát, a másik tovább működik. Természetesen a kapacitásnak itt is egyformának kell lennie, illetve az alaplapnak is támogatnia kell mindezt. RAID 1 ide vagy oda, az adatokat viszont érdemes a gépen kívülre is elmenteni. 

 

Külső HDD

Az előző tény miatt pedig meg kell fontolni, hogy a merevlemezt nem a gépbe építve, hanem külső adattárolóként használjuk. Egy USB-s külső házba beépítve olcsón juthatunk külső HDD-hez, amely aztán nem csak hordozható lesz, de mentési célokra is tökéletesen alkalmas. 

 

A ti gépetekben hány adattároló van? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.