Hirdetés

5 egyszerű iPhone-os funkció, amiről valószínűleg nem tudtál, de megkönnyíti az életed



|

Ha iPhone-t használsz a mindennapokban, mindenképp jó, ha tudsz ezekről.

Hirdetés

Sokan azért szeretik az Apple okostelefonjait, mert egyszerű őket használni: minden intuitív, minden kéznél van, minden úgy működik, ahogy az ember gondolná (hacsak nem használt előtte Androidot, ami egy kicsit másképp funkcionál). A gyártó egy külön alkalmazással, a Tippekkel segít megismerni készülékeink működését, azonban lehet, hogy még ennek alapos átolvasása után sem tudunk mindenről, ami megkönnyítheti, meggyorsíthatja iPhone-unk használatát.

Az alábbiakban öt olyan tippet mondunk, amivel még a szerkesztőség tapasztalt Apple-öseit is sikerült meglepnünk. Ezek iOS 15-ön biztosan működnek, korábbi rendszereken érdemes tenni velük egy próbát (aztán frissíteni, ha lehet).

Hirdetés

Appváltás a lehető leggyorsabban

Azt rögtön az elején, amolyan bónusz tippként eláruljuk, hogy ellentétben azzal, amit a reflexeink diktálnak, az alkalmazásokat nem ajánlott bezárni. Megnyitásuk ugyanis sokkal több energiát visz el, mint amennyit akkor kérnek, ha a háttérben, csendben üzemelnek, ráadásul csak pár másodpercig maradnak aktívak, utána átállnak felfüggesztett állapotba. Az alkalmazásváltóban az utolsó állapotukat látjuk, de csak készenléti állapotban vannak ilyenkor.

A home gomb nélküli iPhone-okon nagyon egyszerűen válthatunk a futó appok között: csak csúsztassuk ujjunkat a lapozás irányába a képernyő alján lévő csíkot megragadva. A főképernyőn jobbra lapozva az utoljára megnyitott alkalmazás jelenik meg.

Csalogasd elő a kurzort!

A mobilok apró kijelzőjén pötyögve könnyű melléütni, és egyszerűbb, vagy legalábbis kevésbé idegörlő visszatörölni a beírt szöveget, mint megpróbálni pont két betű közé bökni. iPhone-on (és iPaden) ugyanakkor van lehetőségünk arra, hogy előhívjuk a kurzort: csak tartsuk rajta az ujjunkat egy másodpercig a szóközön, ilyenkor a billentyűzetből touchpad lesz, és pont oda igazíthatjuk a kis csíkot, ahova kell.

Widgetek, vagy amit akartok

iOS-re néhány évvel ezelőtt érkeztek meg a widgetek, amiket most már az appok között is elhelyezhetünk, ha viszont kipakolnánk mindet, az rengeteg helyet elvinne. Szerencsére van lehetőségünk arra, hogy több widgetet egymásra helyezzünk, és lapozgatással váltsunk köztük.

Ehhez először a főképernyőn tartsuk nyomva az ujjunkat egy üres területen, majd amikor elkezdenek remegni az alkalmazások, bal fent nyomjunk a +-ra. Válasszunk ki egy tetszőleges widgetet, helyezzük el, majd ismét nyomjunk a +-ra, adjunk hozzá egy újabbat, és utóbbit húzzuk rá az előbbire, mintha egy mappába akarnánk őket tenni (csak ugyanolyan méretű widgetekkel működik). Ezt követően az így létrejött widgetpaklit már úgy is bővíthetjük, hogy rányomunk, és a +-szal újabb elemeket adunk hozzá, legfeljebb 10-et. Aki többet akar tudni a widgetekről, ezt olvassa el.

Könnyebb gépelés egy kézzel

Amikor Steve Jobs megálmodta az iPhone-t, úgy gondolta, csak akkor elfogadható a képernyőméret, ha egy átlagos ember a hüvelykujjával mindent elér, amikor egy kézben tartja az eszközt. Ma már megmosolyogtató az első iPhone 3,5"-es képátlója, amikor az iPhone 13 mini is 5,4"-es, az iPhone 13 Pro Max pedig 6,7"-es.

Az viszont tény, hogy egy kézben tartva még az alsó részét sem érjük át anélkül, hogy kényelmetlennek éreznénk. Erre is van megoldás: a billentyűzet alatt balra található földgömbön vagy mosolygó fejen (attól függ, hogy hány nyelvet állítottunk be) tartsuk rajta az ujjunkat, majd válasszuk ki, hogy a képernyő mely széléhez szeretnénk igazítani a billentyűzetet. A nyílra bökve újra teljes méretűre vált. Egyébként ha a kijelző felső részét nem tudjuk elérni, ragadjuk meg a képernyő alját, és húzzuk lefelé, azzal áthidalható a probléma.

Használd a keresőt MINDENRE!

Sokan nem is tudják, mennyire sokoldalú a kereső, amit többféleképp is megnyithatunk. Ha alkalmazásban vagyunk, húzzuk le a képernyő tetejéről az értesítéseket, majd lapozzunk egyet jobbra, és megtaláljuk a keresősávot, de ugyanezt elérhetjük úgy is, ha a főképernyőt megragadjuk, és lehúzzuk. A keresővel nevével ellentétben nem csak keresni lehet (abban is hatékony egyébként, akár eszközünkön, akár az interneten akarunk valamit megtalálni), hanem számolni és konvertálni is: ha elkezdünk beírni matematikai műveleteket, azonnal megkapjuk az eredményt, ha pedig pénzt vagy mértékegységeket adunk meg, rögtön átválthatjuk az értékeket.

Van még hasonló tipped? Oszd meg másokkal is kommentben!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.