Hirdetés

5 őrült parancs a Linuxban

|

Mutatunk pár igazán érdekes parancsot a Linuxhoz.

Hirdetés

A Linux rendszerekben lévő parancssor nem csak munkára alkalmas, hanem bizonyos tekintetben szórakoztatni is tud - ehhez persze ismerni kell a megfelelő parancsokat. 

Hirdetés

Természetesen a parancssorban tanulni nem annyira szórakoztató feladat, és a mappák közötti váltás, valamint a fájlok mozgatása sem tud lekötni manapság túl sok embert. Ha érdekesebbé akarjuk tenni ezt a világot, vagy épp megviccelni egy ismerőst, akkor érdemes inkább valamilyen őrült parancsot megtanulni, és később bevetni. Szerencsére van belőlük bőven. Most öt ilyet mutatunk meg. 

A legtöbbet használat előtt telepíteni kell, ezért az Ubuntuban működő telepítési parancsot is mellékeltük. Ezek a Linux Mintben, az ElementaryOS-ben és más Ubuntu-alapú disztrókban is használhatóak. 

 

Képek ASCII formátumban

A megfelelő paranccsal bármilyen képet meg lehet nyitni úgy, hogy ASCII formátumban lássuk azt. Az utasítás futtatása után az "S" betűvel menteni is tudjuk a képünket, persze szöveges fájlba, későbbi használatra. 

Parancs: asciiview file.jpg

Telepítés: sudo apt-get install aview imagemagick

 

Szöveges fájlként is menthető

 

Beszélő PC

Manapság egyre nagyobb divat a hangasszisztens a különböző eszközökön. Egy linuxos PC-n nincs szükség ilyenre, hogy megszólaltassuk a gépet. Mindössze a parancssor kell, és a felolvastatni kívánt mondat. 

Parancs: espeak "I can say anything"

Telepítés: sudo apt-get install espeak

 

Beszélő tehén

A rendszer mellett egy tehenet is tudunk beszéltetni, méghozzá a cowsay paranccsal. Magyarázatot nem kell keresni semmire, az utasítás lényege mindössze ennyi - értelmetlen, de érdekes. A -w kiegészítéssel kacsintani is tud. 

Parancs: cowsay tehén vagyok

Telepítés: sudo apt-get install cowsay

 

Kacsintani is tud

 

Mátrix

A Mátrix című film már nem egy mai műremek, de anno nagyon népszerű volt. Az abban, a kijelzőkön futó zöld kódot szerencsére nem nehéz reprodukálni - a linuxos parancssorban például a cmatrix utasítással. 

Parancs: cmatrix

Telepítés: sudo apt-get install cmatrix

 

Fut a kód

 

Vicces elírás

Az "ls" parancs megmutatja az aktuális könyvtár tartalmát, tehát a hardcore felhasználók sokszor használják. Nem nehéz persze elírni, és véletlenül "sl"-t beütni. Ez a program egy gőzmozdonyt húz végig a kijelzőn, ha elkövetjük ezt az apró hibát.

Parancs: sl

Telepítés: apt-get install sl

 

Gőzmozdony

 

Ti milyen fura parancsokat ismertek a Linuxban? 

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.