Hirdetés

5 ősi Windows-program, amiket ma is használunk

|

Mutatunk 5 olyan windowsos alkalmazást, ami igen régóta velünk van.

Hirdetés

A technológia gyorsan fejlődik, a hardverek és a szoftverek jönnek és mennek. Vannak azonban olyan programok is, amelyek nagyon hosszú ideje, akár évtizedek óta is velünk vannak - persze némileg felújított, naprakészen tartott formában. A nosztalgia jegyében következzen most öt olyan nevében őskövület, amelyet még ma is használunk és szeretünk. 

Hirdetés

 

Parancssor

Hirdetés

Egy átlagos felhasználó élete során csak ritkán vagy talán soha nem is találkozik a Windows parancssorával. Ebben persze nincs semmi meglepő, elvégre mostanra nem igazán van rá szükség, minden megoldható a grafikus felületeken keresztül. 

A parancssor eredetileg még az MS-DOS-ból lehet ismerős, amit még csak nem is a Microsoft fejlesztett. Tim Paterson 1980-ban 6 hét alatt rakta össze a 86-DOS-t, amelyet eladott a Microsoftnak 1981-ben. Onnantól kezdve a szoftver MS-DOS néven futott, és valósággal felforgatta a PC-s iparágat, miután a vállalat több száz cégnek licencelte. A CMD.EXE később a Windows NT-ben, 1993-ban jelent meg, majd a Windows 10 már egy továbbfejlesztett PowerShellt kap. 

 

Parancssor a Windows 8.1-ben

 

Microsoft Office

Hirdetés

A Microsoft Office az életünk szerves része lett, sokan mégis igen keveset tudnak róla. A programcsomag 1990-ig nem létezett egységes formában, de az alkotóelemei már 1982-ben megszülettek. Az Office-t pedig a Microsoft Works előzte meg, ami nem csak kisebb, olcsóbb is volt. 

Szintén érdekesség, hogy bár a Wordöt tartjuk az Office elsődleges alapjának, az Excel már régebb óta létezett - még ha a Multiplan nevet csak 1995-ben váltotta is át Excelre. A Word szintén átesett egy névváltáson, 1989-ig ugyanis Multi-Tool Wordnek hívták, és csak ezután lett Word for Windows. A korai vetélytársak között a Lotus 1-2-3-at, illetve a Corel WordPerfectet lehetett említeni. 

 

A Windows 3.1-ben

 

SimCity

Hirdetés

Nem a SimCity a legrégebbi játék, azonban a márka nagyon tartósnak bizonyult, és az 1989-es bemutatkozása után a mai napig életben van az újabb és újabb címeknek hála. Az első kiadása azért lett annyira felkapott, mert akkoriban annyira komplex játék még nem volt a piacon: polgármesterként kellett a meghatározott kereteken belül maradni, de közben növelni a várost, élhetővé és nyereségessé tenni. Azóta természetesen elképesztő mennyiségű hasonló szimulációból lehet válogatni, akár mobilokra is. 

 

Nagyon komplexnek számított

 

Adobe Photoshop

Thomas Knoll még 1987-ben alkotta meg a Photoshopot, amelyet 1988-ban vett meg az Adobe. Két év további fejlesztés után 1990-ben kizárólag Macintosh rendszerekre jelent meg, és csak a 2.5-ös kiadás 1992-es megjelenése jelentett egyet a Windows operációs rendszereken való elérhetőséggel. Az Adobe azóta rengeteg változatot készített, 2003-ban átváltottak a Creative Suite márkára, amit tíz évvel később elhagytak a Creative Cloud miatt. Az 1990-es évekből sokaknak ismerős lehet a Photoshop legfenyegetőbb riválisa, a PaintShop Pro - sajnos ez idővel eltűnt a nagy ellenfél árnyékában. 

 

Windowsra csak később jött
Hirdetés

 

Norton AntiVirus

Sok kiváló végpontvédelmi rendszer létezik, és azok közül, amelyek régóta meghatározó szerepet töltenek be a piacon, egy a Norton AntiVirus. Sajnos sokaknak a Nortonról manapság a belassult teljesítmény jut az eszükbe, illetve az, hogy sokszor egy ingyenes megoldással is ugyanolyan jól járnak. A márka a kitartása miatt mindenképp említést érdemel, elvégre az 1991-es bemutatkozása óta építette a hírnevét. 

 

Ma már kevesebben rajonganak érte

 

Hirdetés

Ti mivel egészítenétek ki a listát?

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.