Hirdetés

5 tipp az adataid biztonságáért



|

Néhány alapvető dolog következik, amelyeket betartva biztonságban maradnak az adataink.

Hirdetés

A digitálisan tárolt adataink gyakorlatilag velünk egyenlőek. Gondoljunk csak a fotókban rögzített sok évnyi emlékre, a megírt jelentésekre, az összegyűjtött zenei kollekciókra. A szétszórt metaadatok és elmentett dokumentumok révén a kíváncsi támadók sokkal több dolgot tudhatnak meg rólunk, mint azt gondolnánk. Némi odafigyeléssel azonban gondoskodhatunk róla, hogy az adataink valóban csak ránk tartozzanak. Ehhez adunk most néhány alapvető tippet. 

Hirdetés

 

Mentsd a fájlokat

Bár hosszú ideje hangoztatják mindenhol, hogy a fájlokat menteni kell, a mai napig sokakkal előfordul, hogy miután beüt a baj, a kétségbeesés jön, mert a dokumentumok, képek és videók csak a tönkrement merevlemezen voltak tárolva. 

Éppen emiatt van az, hogy erősen ajánlott valamilyen külön eszközre is biztonsági másolatot készíteni: lehet ez hálózati meghajtó, külső merevlemez vagy éppen a felhő. Vész esetére érdemes több helyen is tartani mentést, a külső adathordozóknál pedig a biztonság tovább fokozható, ha titkosítva vannak rajtuk az adatok. 

 

Nem árt több helyre menteni

 

Titkosítsd, ami fontos

A titkosítás egyre fontosabb szerepet kap a mindennapokban is, de szerencsére egyre egyszerűbb is valamit titkosítani. Operációs rendszertől függően erre a feladatra számos megoldás létezik, a mappák elrejtésétől a Windowsba épített BitLockeren át például a VeraCryptig

 

Biztonságos megsemmisítés

A fájlok törlése alapesetben csak az operációs rendszerből távolítja el azokat, az adattárolóról később még visszaállíthatóak maradnak. Néhány perc alatt már az egyszerűbb szoftverekkel is visszahozhatóak az elveszettnek hitt adatok, éppen ezért ha valaki tényleg meg akar szabadulni valamitől, akkor biztonságos törlést kell alkalmaznia. Ebben a cikkünkben megmutatjuk, hogyan lehet ezt megtenni egy merevlemezen és egy SSD-n. 

 

Ettől kevésbé drámai módszerek is léteznek

 

Töröld a régi dolgokat a felhőből

A népszerűbb felhős tárhelyek (OneDrive, Google Drive, Dropbox, stb.) képesek szinkronizálni a dokumentumainkat és a fotóinkat a felhőbe úgy, hogy az online elhelyezett másolatból bármikor visszaállítható egy adott tartalom. Egy későbbi bejelentkezéskor emiatt visszaszinkronizálhatja a szolgáltatás a régi fájlokat is. Ez lehet örömteli dolog, ha valami elveszettnek hitt képet vagy dokumentumot kapunk vissza, de akár kínosan is alakulhat, ha azt hittük, már rég megszabadultunk azoktól a fájloktól. 

 

Figyelj a megosztásra

Ha nem szoktunk fájlokat keresni és elérni a vezeték nélküli hálózatunkon, akkor nem árthat, ha kikapcsoljuk a megosztásukat segítő opciót. Egy gyengébb otthoni hálózatnál vagy olyannál, ahol több ember számára is engedélyezve van a kapcsolódás, problémát jelenthetnek a kíváncsi tekintetek. 

 

Ti mire mentitek a fontos dokumentumokat? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.