Hirdetés

A legjobb programok a kezdéshez



|

Megmutatjuk, melyek azok az alkalmazások, amelyeket egyből érdemes feltelepíteni egy új PC-re vagy egy frissen vásárolt okostelefonra.

Hirdetés

Egy új PC vagy egy új okostelefon (esetleg táblagép) érkezése mindig nagy öröm, és feltehetően sok karácsonyfa alá kerül majd legalább egy ezekből az eszközökből. Azonban egy új készülék tudását akkor lehet igazán kihasználni, ha megfelelő szoftveres arzenált építünk ki rajta magunknak, fejlesztve a kütyünk képességeit.

Hirdetés


Van, aki már rutinból tudja, hogy milyen alkalmazásokra van szüksége Windowson és mondjuk Androidon, a kevésbé tapasztaltak számára azonban jóval nagyobb kihívás, hogy mely segédprogramokkal lehetne sokoldalúvá varázsolni a készülékeket. A PC World szakértői letették a voksukat az általuk ajánlott szoftverek mellett, így megszületett összeállításunk arról, hogy milyen alkalmazásokat érdemes feltelepíteni elsőként egy PC-re. Ezeknél a Windows gyorsabb, kezesebb és praktikusabb társ lesz a hétköznapokban.


Az asztali szoftverek mindegyike megtalálható a PC World Pluson, a mobilos appok pedig elérhetőek a Google Play és a Windows Phone áruházában és az Apple App Store-ban.


Minden, ami jól jön egy windowsos PC-re

G Data Internet Security 2015: egy PC-n első a biztonság, ehhez pedig kell egy jó végpontvédelem. A G Data Internet Security 2015 véd a vírusok, trójaik, keyloggerek ellen, segít bankolni, és tűzfalat is tartalmaz. Egyike a legjobb védelmi csomagoknak, ráadásul a PC World olvasói minden hónapban ingyen élvezhetik a teljes verzió nyújtotta előnyöket.


Malwarebytes Anti-Malware: a makacs kártevők egyik, ha nem a legjobb ellenszere. A program gyors, hatékony, és ingyenes az alapverziója. Gyakorlatilag minden Windowshoz szükség lenne rá, illetve arra, hogy időnként lefuttassuk a biztonság kedvéért. Szinte bármilyen rendhagyó vagy nehezen irtható fenyegetéssel elboldogul.

Malwarebytes Anti-Malware: makacs kártevőkhöz


Dashlane: remek jelszókezelő program, amely gyakorlatilag minden elterjedt operációs rendszerre elérhető, és az alapverziója ingyenes. A szolgáltatás még a böngészőben tárolt jelszavakat is begyűjti és értékeli biztonsági szempontból. Ennek hála nem kell mindig a titkos kulcsainkon gondolkozni. Felárért szinkronizálás is kérhető a különböző eszközök között.


WinDock: olyan funkciót pótol, aminek minden Windowsban jelen kellene lennie. Az ingyenes segédprogram az ablakkezelést új szintre emeli, és villámgyorsan pontosan oda pakolja a képernyőn megnyitott programjainkat, ahová mi szeretnénk. Ennek hála nem kell megvárni a Windows 10-et, ráadásul az alkalmazás az új Microsoft-rendszernél is több ablakot kezel egyszerre.


WizMouse: a redmondi rendszerek ennyi év után is képtelenek rájönni, pontosan hol van a kurzorunk. Emiatt ha egy ablakban görgetni akarunk, akkor a scrollozás előtt bele kell kattintanunk a felületébe, különben nem működik a görgetés. Az ingyen használható WizMouse megkerüli ezt a problémát, és ott görget, ahol éppen az egérkurzor van.


TurboTop: a munka során általában akad egy olyan fontos alkalmazás vagy ablak, amiről nem akarjuk levenni a szemünket. Az ingyenes TurboTop segít az összpontosításban, ugyanis a programmal kiválaszthatjuk, hogy egy adott alkalmazást mindig legfelül tartson a rendszer, bármit is nyitunk meg vagy húzunk arrébb. Szintén régóta hiányolt funkció a Windowsokban.

TurboTop: felül tartja azt, ami fontos


Avidemux: nagyon jó, ingyenes videoszerkesztő alkalmazás otthonra, amely számos formátummal elboldogul (például AVI, MPEG, MP4 kiterjesztésekkel). Segítségével a videók vágása is egyszerűen megoldható; gyorsan és hatékonyan végzi a dolgát az Avidemux, ha például egy jelenetet szeretnénk csak megtartani egy nagyobb felvételből.


Daemon Tools Lite: az egyik legjobb alkalmazás a képfájlok kezelésére és betöltésére. Egyszerre négy képfájlt is használhatunk virtuális meghajtóként a szoftverrel, és ha valamelyikre nincs már szükség, egy kattintással leválaszthatjuk. Otthoni használatra ingyenes, de a telepítésekor figyelni kell arra, hogy a szponzorprogramoknak ne adjunk teret.


Lukács Richárd ajánlásai

Notepad++: Kiváló megoldás a gyári Jegyzettömb helyettesítésére. Az ingyenes alkalmazásban fülek segítségével egyszerre több dokumentumot nyitva tarthatunk, és alapvető műveleteket hajthatunk végre. Támogatja a makrókat és a zoomolást, van benne dokumentumtérkép, és nagyszerű segítséget jelent a HTML-fájlok kódjának böngészésekor is. Főként ez utóbbiak szerkesztésekor lehet hasznos, hogy egyszerre több elem is átírható, illetve a módosítás hatásköre oszloposan is kiterjeszthető. Több nyelvet is támogat, magát a programot C++-ban írták.


TeamViewer: A távgyógyítás a legjobb kifejezés, ami ezt a programot jellemzi. Bármilyen géphez lehet csatlakozni vele, és azt távolról vezérelni, karbantartani. A TeamViewer emellett online megbeszélések és prezentációk lebonyolítására is alkalmas, meg tud osztani hangot és képet, ráadásul Windows mellett az Android és iOS platformok is támogatottak. Az online megbeszélésekben egyszerre maximum 25 fő vehet részt, míg a prezentációk böngészőalapon működnek, tehát nem igénylik plusz program telepítését.


VLC Media Player: A mai multimédiás lejátszóprogramok egyik legkedveltebbje, okkal. Gyakorlatilag bármilyen hang- és videofájllal elboldogul, kezeli a feliratokat, DVD-ket, mindezt ingyenesen. Az alkalmazás a streamingre használható protokollokat is támogatja, és segítségével mi magunk is streamelhetünk. Extra plugin vagy kodek telepítésére a VLC media player mellett nincs szükség, a program ugyanis mindent beépítetten tartalmaz. A VLC ezen felül platformfüggetlen megoldásnak is mondható, ugyanis minden rendszeren használható, ami számít: Windowson, Windows RT-n, iOS-en, Androidon, OS X-en és Linuxon is.


Erdős Márton ajánlásai

Firefox: A Mozilla böngészője a mezőny egyik legjobb, leggyorsabb tagja. Windows mellett OS X-en, Linuxon, Androidon is futtatható. Alaposan testre szabható, a haladó felhasználók egyik legjobb barátja a beállítások mennyisége miatt, és persze azért, mert sok kiegészítő létezik hozzá. Rendelkezik privát móddal, és képes megakadályozni, hogy a webhelyek kövessenek minket. A kezelőfelületet úgy alakították ki, hogy tetszés szerint tudjuk alakítani. A Sync szolgáltatás gondoskodik arról, hogy az előzmények, könyvjelzők és jelszavak minden eszközön szinkronizálva legyenek.


Skype: A 2011 májusa óta a Microsoft tulajdonában lévő csevegőprogram a Windows rendszerek egyik alapvető tartozékának mondható. Segítségével azonnali szöveges üzeneteket tudunk küldeni, illetve interneten keresztüli hang- és videohívások lebonyolítására is használhatjuk. Támogatja a tartalmak megosztását és a csoportos beszélgetéseket, és szinte bármilyen operációs rendszeren működik. A fizetős szolgáltatásoknak hála kedvező díjszabás mellett lehet a világ bármely pontján lévő vezetékes és mobilszámokat hívni, illetve SMS-eket küldeni.


Foxit Reader: Kiváló PDF-olvasó, amely ingyenes és sokoldalú. Felülete az Office 2013 menüszalagjára hasonlít, az eszköztárak testre szabhatók. Gyors, könnyű, és minden alapvető funkcióra képes. Fülek segítségével egyszerre több dokumentumot is meg tud nyitni, kezeli a könyvjelzőket, képes felolvasni, forgatni az egyes elemeket, illetve egyszerre több oldalt megjeleníteni különböző elrendezésekben. Többféle nézeti módból lehet benne választani, és a nyomtatási funkciókat is támogatja. PDF-ek szkennelésére, létrehozására is alkalmas, és a megosztást is támogatja (hálózati mappa, Facebook, Twitter, Evernote stb.).


Egri Imre ajánlásai

FastStone Image Viewer: Képnézegető, -konvertáló és -szerkesztő egyetlen programban. Minden közismert és használt grafikus formátumot támogat és kezel; képes a fotók összehasonlítására, a vörös szemek eltávolítására, képek átméretezésére, levágására vagy éppen a színvilág módosítására. Elrejthető eszköztárakkal dolgozik, mutatja a tartalmak EXIF-adatait, és indexképek alapján is lehet benne böngészni. Az extrák között találunk például nagyítót és zenés diavetítési opciót is. Alkalmas továbbá címkézésre és JPEG anyagok veszteségmentes szerkesztésére is. Otthoni használatra ingyenes.


7-Zip:
Minden gépre kell egy tömörítőprogram. Lehetőleg egy olyan, amely a lehető legtöbb formátumot kezeli, és zökkenőmentes a használata. Az ingyenes, nyílt forráskódú 7-Zip pontosan ezt ígéri, és természetesen minden elterjedt kiterjesztést támogat. A szoftverrel az archívumok legkülönfélébb típusait tudjuk villámgyorsan be- és kitömöríteni, böngészni és kezelni. Beépül a Windows rendszerek jobb egérgombos menüjébe, és szükség esetén 256 bites AES titkosítást is garantál (7z és ZIP kiterjesztéseknél), ha valamilyen érzékeny tartalommal dolgozunk. Használatához még cégeknek sem kell regisztrálniuk.

Screenshot Captor


ScreenShot Captor: Sok olyan helyzet adódik egy PC használata közben, amikor képernyőképet kell készíteni. Így megmutathatunk másoknak egy funkciót, programrészletet, a Windows asztalát. A ScreenShot Captor a képernyőmentést a legmagasabb szintre emeli. A szoftverrel tetszés szerinti területeket lehet kivágni, videót rögzíteni, effekteket használni vagy éppen a webkamerán keresztül pillanatképeket megörökíteni. A többmonitoros konfigurációkat és a böngészőket is támogatja. Feliratozásra és megosztásra is alkalmas, akár a képfeltöltő-oldalakon is. Nem ingyenes, de lehet kérni korlátozásmentes próbaverziót fél évre.


Molnár József ajánlásai

Comodo Programs Manager: Sokoldalú alkalmazás, amelynek segítségével hatékonyan lehet eltávolítani a telepített programokat. A hátrahagyott fájloktól, mappáktól és registry-bejegyzésektől is segít megszabadulni, mivel a telepítéskor és a használatkor is nyomon követi az alkalmazásokat. Így egy eltávolítás után olyan lesz, mintha sosem telepítettük volna az adott szoftvert. Természetesen a törlések előtt biztonsági mentést is készít az ingyenes Comodo Programs Manager, amely képes figyelmeztetni, ha kártevőt észlel installáláskor, és a részlegesen hátra maradt telepítések törlésére is felkészítették.

SpaceSniffer


SpaceSniffer: Ingyenes és hordozható, így nem igényel telepítést. Segítségével megvizsgálhatjuk adattárolóinkat, és megtudhatjuk, hogy hol található meg a méretes adatszemét. Minél nagyobb egy adott könyvtár mérete, a szkennelés után annál nagyobb területet foglal el a térképen. Ha rákattintunk, további adatokat is kapunk a konkrét mappáról, illetve a tartalmát is megnézhetjük. A találatokat fájltípus alapján is lehet szűrni, illetve négy szín szerint címkézhetők is a későbbi nyomkövetés érdekében. A szűrők segítségével akár a régi fájlok is listázhatók.


Ghostery: A Ghostery nem különálló alkalmazás, hanem böngészők alá telepíthető kiegészítő. A Chrome és a Firefox mellett támogatja az Operát és a Safarit is. Segítségével leginkább a webhelyek és a szolgáltatások nyomkövetése ellen küzdhetünk. A követőket és a követési mintákat hatékonyan azonosítja, és egy átlátható, egyszerű felületen keresztül lehetővé teszi, hogy ezeket szükség szerint blokkoljuk is. A követők egyenként vagy oldalanként is tilthatók, és a Ghostery iOS és Android alatt is használható, ha mobilról böngészünk. A beépülő ingyenes.


10 mobilos app, ami segít a hétköznapokban

Egy okostelefon csak akkor nevezhető okosnak, ha olyan szoftverek vannak rajta, amelyekkel gyorsan és praktikusan tudjuk megoldani az előttünk álló feladatokat. Megmutatjuk, mik azok, amiknek nagy hasznát lehet venni egy mobilkészüléken.


Gmail: a Lollipop érkezésével megújult a Gmail; az 5.0-s verzió igazán szép köntöst kapott. Még jobb, hogy már külső szolgáltatók fiókjaival is elboldogul, így például a Yahoo és a Microsoft levelezője is ebből a kliensből használható. Részleteiben is fejlődött, így a leveleken történő simítással archiválható és törölhető is egy-egy elem.


Viber: manapság egy azonnali üzenetküldő elengedhetetlen, hiszen SMS-ben már csak a költségek miatt sem mindig divat kommunikálni. A Viber segítségével szöveges és hangalapú üzenetek is küldhetők, lehet vele videotelefonálni, illetve a riválisokkal szembeni nagy előnye az elképesztően nagy matricakínálat – szerencsére ingyenesek is akadnak bőven.

Viber


OneDrive: a Microsoft felhőtárhelye mostanában igazán sokat fejlődött, és különböző akciókkal sokszor nagy kapacitást kínál ingyenesen is. Alapból 15 gigabájt jár hozzá, ami önmagában is figyelemreméltó. Ha bekapcsoljuk a kamera biztonsági mentését, további 3 gigabájtot kapunk ingyen. Bármilyen dokumentumhoz, képhez hozzá tudunk férni általa, ha van internetkapcsolatunk.


Yahoo Időjárás: sok jó időjárásapp létezik, azonban nehéz lenne vitatni, hogy a Yahoo megoldása a legszebb. És nemcsak szép, de minden fontos adatot is megjelenít. Lefelé görgetve előrejelzést, részletes adatokat is kapunk az aktuális időjárással kapcsolatban. Műholdas és hőtérképes anyagot szintén találhatunk benne.


Shazam: gyakran adódhat olyan helyzet, hogy egy autóban vagy valahol egy rendezvényen számunkra ismeretlen zenével találkozunk, amit viszont legszívesebben meghallgatnánk még vagy tízszer. Nem muszáj a dalszöveg után hallgatózni és keresni, a Shazam mindent elintéz – egy gombnyomás, és néhány másodperc alatt kikeresi azt a számot, ami éppen szól.


City Maps 2Go: legyen szó utazásról, nyaralásról vagy csak arról, hogy nincs térerő vagy mobilnet, az offline térkép az okostelefonon óriási segítségnek bizonyulhat. Az OpenStreetMapre építő City Maps 2Go offline tárol mindent, képes keresni, használni a GPS-t, és szinte a világ összes országát ismeri. Az ingyenes változat öt úti célt kezel egyszerre.

ES File Explorer


ES File Explorer: az egyik legkedveltebb fájlkezelő Androidon. Minden alapvető műveletre képes, segít az appok törlésében és a tömörítésben. Számos fájltípusnál böngészőnek és lejátszónak is jó. Alkalmas szöveges fájlok szerkesztésére, illetve kezeli a különböző felhős tárhelyeket. Távoli elérésre is használható, így egy PC-ről adatkábel nélkül is gyorsan megoldható a fájlok felmásolása. Az iOS rendszeren hasonló mindenes lehet a Documents 5.


Zseblámpa LED HD: egy jó zseblámpaapp gyakran jön jól. Érdemes olyat választani, ami kombinálja a hátlapi vaku és a kijelző képességeit, így ha nincs szükség az erősebb vakura, akkor elegendő egy színt kiválasztani a skáláról, majd a képernyővel megoldani a világítást. Természetesen a legjobb az, ha Androidon egy jó widget is van az app mellett. Az iOS-es készülékeken beválhat a funkciógazdag Flashlight.


Snapseed: attól függően, hogy mekkora kijelzővel rendelkezik a mobilkészülékünk, alkalomadtán képszerkesztésre is adhatjuk a fejünket. Természetesen az eredmény akkor lesz szép, ha különböző szűrőket is tudunk alkalmazni. A Snapseed az egyik legjobb megoldás a fotók manipulálására; biztosra vehetjük, hogy némi időtöltés után tetszetős anyagot faraghatunk vele egy amúgy kevésbé jól sikerült képből is.

Data counter widget


Data counter widget: mobilinternet nélkül egy okostelefon manapság nem sok mindenre jó, azonban a havi keretre nem árt figyelni. Ehhez kell egy megbízható, célratörő app. Androidon jó választás lehet a Data counter widget, amely letisztult és egyszerű formában méri a mobilos és a Wi-Fi-s adatfogyasztást. A lehetőségek ilyen téren szinte korlátlanok – iOS-en (és Androidon egyaránt) közkedvelt választás a My Data Manager is.


Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.