Hirdetés

Dexpot: a virtuális asztalok svájci bicskája



|

Magáncélú használatra teljesen ingyenes a funkciókban bővelkedő asztalkezelő.

Hirdetés

A Windows 10 egyik legtöbbet emlegetett újdonsága, hogy végre-valahára – évekkel a Linux és Mac OS X – után a Microsoft is elkezdte implementálni a virtuális asztalokat. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy több asztali munkaterület álljon a felhasználók rendelkezésére, ezzel jelentősen megkönnyítve a rengeteg megnyitott ablakkal vesződők életét. Természetesen nincs mindenkinek szüksége virtuális asztalokra, azonban senkinek sem árt, ha már rendszerszinten elérhető az opció.

Hirdetés


Nem kell várni vagy frissíteni

Ugyan a Windows 10 szabadon tesztelhető előzetesének kivételével eddig egyetlen Windows sem támogatta a virtuális asztalok létrehozását, azonban régóta számos erre kitalált alkalmazás áll rendelkezésre. A svájci bicska ebben a bizniszben egyértelműen a Dexpot nevű szoftver: a virtuális asztalok kapcsán elképzelhető körülbelül összes funkcionalitással rendelkezik, magyar nyelven is használható, ráadásul magáncélú használatra teljesen ingyenes.


A Dexpot már az installáció előtt képes jó benyomást tenni, ugyanis a letöltési oldalán a normál telepítő mellett akár hordozható (portable) formában is beszerezhetjük. A telepítőkészlete 5 megabájt (telepítve olyan 10 MB helyet foglal), továbbá a futás közbeni memóriahasználata is csupán ~10 MB.


A német fejlesztésű alkalmazással összesen akár 20 darab asztalunk is lehet (alapértelmezetten 4 van beállítva), amelyek közt többféle módon váltogathatunk. Egyrészt az asztalok egy ablakcsoport formájában megjelennek a Tálcán, másrészt a Dexpot értesítési területen lévő ikonjára duplán kattintva bejön a nyitóképen látható áttekintő nézet, harmadrészt billentyűkombinációkat rendelhetünk az egyes asztalokhoz, negyedrészt pedig az egérmutató képernyő széléhez érintésével is utasítgathatjuk a szoftvert.


Fontos funkcionalitás, hogy a megnyitott ablakok bármikor áthúzhatóak egy másik munkaterületre, ezt a Windows 10 jelenlegi előzetese egyébként még nem támogatja. Az áthúzás két módon oldható meg: az áttekintő nézetben fogd és vidd módszerrel húzhatjuk az ablakokat, plusz a Dexpot ikonjának jobb egérgombos menüjében lévő „Ablak katalógus” opciót is használhatjuk.


Az egyéni asztalok szintjén is akadnak hasznos érdekességek. Beállíthatjuk, hogy a Dexpot indulásakor a virtuális asztalokon automatikusan elinduljanak egyes alkalmazások, letilthatjuk többek közt a Tálca megjelenítését, továbbá egyedi jelszavakat is rendelhetünk az asztalokhoz. Ha egy virtuális asztal le van jelszavazva, akkor minden egyes alkalommal be kell írnunk a jelszót, mikor át szeretnénk váltani rá. Az átláthatóság jegyében a munkaterületeknek egyéni nevet és háttérképet is adhatunk, sőt: akár a virtuális asztalok felbontását is átállíthatjuk, ha valamiért ezt hasznosnak ítélnénk.


Végszó

Érzésünk szerint a Dexpot jó néhány évig releváns marad a piacon, ugyanis spekulációnk alapján a Windows 10 beépített virtuális asztalkezelője funkcionalitásra nem lesz képes felvenni vele a versenyt. Az alkalmazás nem magáncélú használat esetén egy számítógépre 24,90 euróba kerül, de mennyiségi licenceléskor meg lehet spórolni egy kisebb-nagyobb összeget.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.