Hirdetés

El szeretnéd adni a merevlemezed? Erre mindenképpen figyelj!



|

Megéri kidobás helyett eladni használt, kinőtt, lassúnak titulált adattárolódat, ám a biztonságra fontos odafigyelni. Így mehetsz biztosra, hogy adataid nem kerülnek rossz kezekbe.

Hirdetés

Úgy gazdálkodunk a rendelkezésünkre álló tárhellyel, ahogy csak tudunk, azonban több alkalommal is igyekeztünk tanácsokat adni arra vonatkozóan, hogy mit tegyünk, ha már nagyon helyszűkében vagyunk. Az okos bővítés az egyik megoldás, hiszen számos olyan SSD van már a piacon, aminek a beszerzését érdemes megfontolni, de nem ördögtől való a tárhely felszabalása sem

De mit csináljunk a régi vagy már feleslegessé vált adattárolónkkal? Ha csak nem hibásodott meg, akkor kidobni semmiképpen sem érdemes, inkább gondoskodjunk arról, hogy semmilyen személyes adatunk se maradjon rajta, és adjunk tovább rajta. Az alábbi útmutatóval segítünk, hogyan. 

Így készítsd fel adattárolódat eladásra!

1. Adatmentés

A legfontosabb, hogy fájljaid, mappáid biztonságba kerüljenek, ezért első lépésként egy megbízható tárolóra mentsd le ezeket, majd ellenőrizd olvashatóságukat. A rendszerfájlokkal nem kell törődnöd, azonban ilyenkor érdemes egyben takarítást is végezni.

Hirdetés

2. Törlőprogram beszerzése

A PC World Plus felületéről töltsd le a DBAN képfájlt, valamint a Rufus segédprogramot. Egy bármekkora (akár 64 MB-os) USB-kulcsból készíts bootolható rendszermeghajtót a 16 MB-os DBAN képfájl felhasználásával. Figyelem! Az USB-s tárolóról minden adat törlődik.

3. Adatmegsemmisítés

A géphez kapcsolva csak a törölni kívánt meghajtó maradjon, amelyet indíts el az imént elkészült DBAN USB-kulcsról. A karakteres kezelőfelületen válaszd Gutmann Wipe algoritmust, ez biztonságosan töröl minden létező adatot a kijelölt meghajtódról.

4. Ellenőrzés

Indítsd PC-det, majd Windows alatt a Lemezkezelőben ellenőrizd a törölt meghajtó meglétét. Ha biztosra mennél, aktiválj ezen egy partíciót, majd a Recuvával próbáld meg visszaállítani régi adataidat. Ha semmit nem talál a program, sikerrel jártál.

Ha további kérdéseid lennének ezzel vagy más témával kapcsolatban, akkor keresd Segélyvonal rovatunkat a magazinban, illetve elérhetsz minket e-mailen keresztül is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.