Hirdetés

Ezek a legjobb alkalmazások, amelyeknek bőngészőből futnak



|

PC-n, Macen, linuxos gépeken, sőt iOS-en és Androidon is igénybe vehetjük őket.

Hirdetés

Régóta álmodunk egy olyan világról, ahol a platformok közti határok elmosódnak: nem kellene a Windows-felhasználóknak az Apple-felhasználókra irigykedniük a macOS-re készülő rengeteg hasznos és dizájnos, produktivitást elősegítő app miatt, sem a maceseknek vágyódni a megannyi játék iránt, amelyek valószínűleg az Apple saját chipjével is gyönyörűen futnának. Boldog időket élnénk, ha nem tépnék egymást a konzolosok és a PC-sek, mindannyian vidáman dalolásznánk a tábortűz körül, nem számítana, hogy billentyűzet és egér vagy kontroller, Ctrl vagy Command, netán ablak, alma vagy pingvin.

Miközben közéleti témák miatt zajlanak vérre menő viták a fórumokon és a közösségi oldalakon, a platformháborúk harcosai mélyebben bújnak meg, és halkabban kiabálnak. Persze lehet érvelni a különböző rendszerek mellett, örömmel hallgatjuk mindig, amikor valaki kifejti, miért jobb a macOS a Windowsnál, vagy épp hogyan szárnyal mindent túl az Ubuntu vagy valamelyik másik Linux-variáció. Egyszer talán tényleg eljutunk oda, hogy a platform, amit használunk, kevésbé számít majd, és ebben a progresszív webes alkalmazások sokat segítenek.

Bár az valószínűsíthető, hogy nem fogunk mindent böngészőből elérni, sok appot kiválthatunk egy HTML5-alapú weboldallal mind mobilon, mind számítógépen.

Alább kimondottan olyan alkalmazásokat gyűjtöttünk össze, amelyek PC-n, Macen és linuxos gépeken, mi több, iOS-en és Androidon is remekül használhatók, hiszen teljes mértékben böngészőből futnak, semmit sem kell letöltenünk ahhoz, hogy használhassuk őket. Közülük némelyik offline is működik, de közös hátulütőjük, hogy bizonyos funkcióik internetkapcsolatot igényelnek. Akinek ez probléma, a nyílt forrású appok között válogathat, mindenki más pedig izzítsa a Chrome-ot, és készüljön fel arra, hogy számos új könyvjelzőt fog elmenteni.

Hirdetés

Google Chrome

Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy töltsd le a Google Chrome-ot (ígérjük, ez lesz az egyetlen app, amit le kell tölteni), ami a legjobb böngésző a webappok használatához mind asztali gépeken, mind mobilokon - működnek mással is, de ez a biztos. Az, hogy minden platformon futtatható, és ehhez optimalizálják a weboldalak jelentős részét, csak kettő az előnyei közül - számodra most a leghasznosabb funkciója, hogy néhány kattintással kvázi appá varázsolhatsz akármilyen weboldalt, a tálcáról vagy a dockról érheted el őket azonnal - anélkül, hogy webcímet kellene beírnod. Ehhez nyisd meg a Chrome-ot, majd a webhelyet, amiből alkalmazást szeretnél készíteni, kattints jobb fent a három pontra, a További eszközök, majd a Parancsikon létrehozása elemre, nevezd el, pipáld ki a Megnyitás ablakként jelölőnégyzetet, és válaszd a Létrehozás lehetőséget. Ezt a parancsikont aztán oda teheted, ahol neked kényelmes. Androidon is csinálhatsz ilyet, Chrome-ban a három pöttyöt, majd a Kezdőképernyőre menüpontot kell keresned.

Google Dokumentumok

A legnépszerűbb platformfüggetlen, ingyenes, nyílt forráskódú dokumentumszerkesztő a LibreOffice csomag, viszont ez nem tud mindent szépen megnyitni, az általa kreált fájlokkal pedig más programok küzdenek meg istenesen. Mindenki életét, főleg a magadét könnyítheted meg jelentősen, ha dokumentumaidat, táblázataidat és diáidat a Google szolgáltatásába költözteted, ahol hasznos funkciókkal felszerelt, függvényeket is kezelni képes, teljes értékű, de böngészőben futó appok várnak. Elkészült dokumentumaidat exportálhatod például DOCX-be, XLS-be, PPTX-be, PDF-be vagy akár az e-bookok által használt EPUB formátumba is. Még jobb, hogy kooperálhatsz munkatársaiddal, valós időben szerkeszthetitek a fájlokat közösen, javaslatokat tehetsz, és megjegyzéseket fűzhetsz az egyes elemekhez. Ha valamelyik fájlt szeretnéd offline elérni, a Google Dokumentumok Offline Chrome-os vagy Edge-es kiegészítőjét telepítve lementheted, majd ha nethez érsz, feltöltheted minden módosításával együtt.

Google Drive

Az ajánlott Google-appok trióját a cég felhőalapú tárhelyszolgáltatásával zárjuk, ami kiválóan alkalmas… nos, mindenféle fájlok tárolására; így segít, hogy helyet spórolj. És ha már egyébként is áttértél a Dokumentumokra, miért ne tehetnél minden mást is szövegeid, táblázataid és diáid mellé? A leggyakrabban használt fájlformátumokat képes megnyitni letöltés nélkül, és ugyan díjmentes változata 15 GB-ot kínál, havi 690 vagy évi 6900 forintért még 100 GB-ot kapsz, amin már nagyon kényelmesen el lehet férni. Akkor különösen hasznos, ha e-mailezésre a Gmailt használod: nagyon kényelmessé teszi a csatolmányok hosszú távú tárolását és rendszerezését. Az extra tárhelyért a Google One szolgáltatásra kell előfizetned, aminek van 200 GB-os és 2 TB-os szintje is, mely utóbbihoz egyes országokban VPN is jár - Magyarországon még nem, de a környéken sokfelé igen, úgyhogy hamarosan talán hozzánk is eljut. A Drive persze enélkül is teljes értékű felhőtárhely, önmagában is érdemes alkalmazni.

1Password

Nem kérdés, hogy jelszókezelőt használni kötelező, mi is többször kitértünk már erre a PC World korábbi cikkeiben. Amíg az újabb, biometrikus azonosítással és eszközön tárolt kulccsal működő bejelentkezési módszerek el nem terjednek, leginkább akkor érezheted magad biztonságban, ha sehol sem használod kétszer ugyanazt a jelszót, és egy generátor segítségével olyan kódsorokat hozol létre, amiket még te sem tudsz megjegyezni. Számos remek megoldás létezik, de kiemelkedő közülük a 1Password, amely jóformán bármilyen böngészővel használható, webes felületén keresztül akárhonnan elérheted a jelszavakat, bankkártyaadatokat, jegyzeteket mindössze havi 2,99 dollárnak megfelelő összegért, vagy a családi csomagban fejenként 0,83-ért. A Chrome ugyan eleve képes jelszókezelésre, de a 1Password több funkcióval bír. Megfelelő alternatíva lehet még egyébként a LastPass is, vagy azoknak, akik nem akarnak fizetni, és beérik kevesebb funkcióval, a Bitwarden

Microsoft To Do

Minden egyes nap rengeteg információ tódul felénk, az interneten, különösen a közösségi médiában ömlenek ránk a cikkek, képek, bejegyzések, ha munkahelyen vagyunk, a kollégáink olykor kevésbé fontos mondanivalói - azoknak, akik sok különböző feladatot végeznek, kifejezetten ajánlott egy to-do-lista használata, mert ennek segítségével az infóáradat közepette sem felejtik el, milyen teendőket terveztek be az adott napra, hétre. Az egyik legjobb alkalmazás a Wunderlist volt, ennek fejlesztőit azonban felvásárolta a Microsoft - de legalább az ő segítségükkel fejlődhetett a Microsoft To Do, amely letisztult, átlátható, és szerencsére böngészőből is elérhető. Teendőidet listákba és kategóriákba rendezheted, fájlokat és jegyzetet rendelhetsz hozzájuk, beállíthatod, hogy ismétlődjenek, és részfeladatokat is felvihetsz, ha szükségét látod. Microsoft-fiókkal rendelkezők persze a Microsoft 365 többi hasznos szolgáltatását is elérhetik, de ezért egyetlen forintot sem kell fizetni.

Simplenote

Sokáig az Evernote volt a jegyzetelőalkalmazások királya, és ugyan ma is működőképes, ahhoz, hogy két eszköznél többel tudj használni, illetve kellően nagy tárhelyen tevékenykedhess, havi 6,99 eurót kell fizetned. Hasonló a probléma a Microsoft OneNote-tal is - szuper, sokat tud, de nem olcsó a használata. Mindkettőnek komoly vetélytársra akadt a platformfüggetlenül, böngészőből és appból is működő Simplenote képében, az alkalmazás ugyanis teljesen ingyenes, korlátlanul használható, támogatja a címkézést, a to-do-listák létrehozását és megosztását, a Markdown formátummal formázást, és anélkül szinkronizál, hogy a mentés gombját kellene használnod. Kezelőfelülete nagyon letisztult, ami szintén csábítóbbá teszi vetélytársainál, böngészőből is elérhető, de ha úgy kényelmesebb, Windowsra, Macre, Linuxra, iOS-re és Androidra is letöltheted alkalmazásként. Egyébként a szoftver maga nyílt forráskódú, ha valakinek ez számít, így a fejlesztésébe hobbiprogramozók is beszállhatnak.

Photopea

Az eddig felsorolt alkalmazások egyszerűbb feladatokra voltak használhatók, de a Photopea gyakorlatilag az Adobe Photoshop eszköztárát ülteti át egy böngészőbe - néhány évvel ezelőtt még nem gondoltuk volna, hogy ez megvalósítható. Az Ivan Kuckir által fejlesztett webes program nemcsak egyszerű képfájlokat, de PSD-, AI-, XD-, sketch-, XCF-, PDF- és RAW-dokumentumokat is képes megnyitni, könnyedén szerkesztheted vele bármelyiket, tud rétegeket kezelni, szűrőket alkalmazni, és szinte mindent, amire a Photoshop képes - azért nagyon bonyolult, erőforrás-igényes feladatokra még mindig jobb a legendás szoftver. Alapvetően minden funkciója ingyenes, de aki nem szeretne reklámokat látni, illetve szüksége van arra, hogy még tovább léphessen vissza, 30 napra 9 dollárért vásárolhat Premium-hozzáférést. Az Adobe programjához szokott felhasználók hiányolhatják például az összetettebb gombkombinációk alkalmazását, hiszen azokat a böngésző "magára veszi", de az eszközök között a betűgombok megnyomásával lehet váltani. Külön fantasztikus, hogy magyarul is tud.

InVideo

A Premiere Prót nem váltja ki, de meglepően hatékony online videószerkesztő az InVideo, aminek kezelőfelülete ismerős lehet mindenki számára, aki használt már bármilyen videós programot az Adobe megoldásától az iMovie-n és a Windows Movie Makeren át a DaVinci Resolve-ig. Felvételeidet importálva nekiláthatsz a vágásnak, a végeredményt pedig több mint 5000 különböző téma, 40-nél is több animáció, egy sokoldalú hangszerkesztő, illetve grafikai elemek segítségével teheted még látványosabbá, izgalmasabbá. Ingyenesen kipróbálható, de ha megszabadulnál a 40 perces időlimittől és a vízjeltől, illetve szeretnél hozzáférni prémium forrásanyagokhoz, jogdíj nélkül használható zenékhez, iStockos tartalmakhoz, valamint HD felbontásban akarod exportálni a videókat, a havonta 30, éves változatban havi 15 dollárba kerülő előfizetéssel megteheted. Mobilos app is tartozik hozzá, több mint 500 tutorial segít megtanulni a használatát; fejlesztői láthatóan komolyan vették a kihívást, és a lehető legjobbat akarták összerakni.

Flipboard

Ha annyi pénzünk lenne, ahányszor a "megváltozott tartalomfogyasztási szokások" kifejezést hallottuk (vagy kimondtuk) az elmúlt tíz évben, most Bali tengerpartján ülve a homokot söprögetnénk a laptopról, és szörnyülködnénk azon, hogy a tűző napon milyen gyorsan felmelegszik a homokba ásott Tequila Sunrise koktélunk. Nagyon kevesen olvasnak már hagyományos módon, weboldalak direkt meglátogatásával híreket, mindenki azt reméli, hogy ami fontos, az eljut hozzá a közösségi média felületein vagy a Google első oldalának találatain keresztül. A Flipboard talán valamit változtathat ezen az arra fogékonyaknál: a szolgáltatás lényegében egy RSS-olvasó, ami szépen, nyomtatott magazinokra hajazó formában rendezi el az általunk hozzáadott oldalak híreit, így lapozgatva böngészheted az újdonságokat. Igazán iPaden jön át az élmény, de használható webböngészőkből is; ha szeretnél a téged érdeklő témákban tájékozott lenni, de nem akarsz sok-sok oldalt végiglátogatni, ez lehet a legjobb megoldás. A Feedly is hasznos egyébként, de az sokkal puritánabb.

Facebook Messenger

Bár a fiatalok körében már nem olyan népszerű, és balhés ügyei miatt is egyre többen intenek búcsút neki, azért még mindig az egyik legnagyobb közösségi platform a Facebook, amelynek pozitív tulajdonságai között tüntethetjük fel, hogy segít kapcsolatot tartani ismerőseinkkel, kollégáinkkal. A fénykorát régen hátrahagyó chat.hu óta tudjuk, hogy pusztán böngészőn keresztül működő csevegőalkalmazást fejleszteni nem nagy trükk, és a Facebook Messengernek is vannak alternatívái, de azért ezt ajánljuk, mert a legtöbben bizonyára itt tudnak kapcsolatba lépni azokkal, akikkel csevegni szeretnének. B opciónak ott a Telegram, ami titkosított csevegést kínál, és egyben posztokat is megjelenít, vagy a Discord, amely cégeknek, videójátékok vagy más hobbik köré épült közösségeknek ad lehetőséget arra, hogy akár külön program telepítése nélkül kommunikáljanak írásban, hanggal vagy netán videón keresztül.

Spotify

Igen, zenét hallgatni végül is YouTube-on is lehet, különösen azóta, hogy a platform felismerte, sokan kimondottan ezért használják, és kiadta a YouTube Music alkalmazást, valamint a Premium-előfizetéssel segít optimalizálni az élményt. A legkényelmesebben használható, dalok mellett podcasteket is kínáló platform viszont mégiscsak a Spotify, amely több millió népszerű és kevésbé ismert zeneszámhoz enged hozzáférést. Rendezett listák között válogathatsz zenei ízlésednek és hangulatodnak megfelelően, és rafinált algoritmusok segítenek, hogy új számokat fedezz fel. Vannak egyébként pihentető dallamok is, illetve a Nature Sounds listán olyan hangokat találhatsz, amelyek a környezeti zajok elnyomásával segítenek produktivitásod növelésében: esőzuhogást, vihart, madárcsicsergést. Az ingyenes változatot használók reklámokkal kénytelenek számolni, de a 4,99 eurós havidíj nem sok a kínálatért cserébe, ha pedig a család többi tagját is bevonjuk, és egyenlően osztjuk el a díjat, még olcsóbban megúszhatjuk.

Xbox Cloud Gaming

Egyelőre kijelenthetjük, hogy hiába jelennek meg játékok macOS-re és Linuxra, a kínálat messze nem olyan változatos és sokrétű, mint a Windows esetében. A felhőalapú játékstreaming szolgáltatások ezt segítenek kiküszöbölni, ezeken keresztül szinte bármilyen PC-n és mobileszközön játszhatsz akár a legújabb, leginkább erőforrás-igényes címekkel, minél stabilabb az internetkapcsolat, annál jobb minőségben. Bár a Google Stadia egy fokkal megbízhatóbb, ár-érték aránya és a kínálat mérete miatt mégis inkább az Xbox Game Pass Ultimate részeként elérhető Xbox Cloud Gaminget tudjuk igazán jó szívvel ajánlani, amely fix havidíjért cserébe több száz játékhoz kínál hozzáférést, és havonta legalább kétszer bővül újdonságokkal. Egyelőre szükség van a használatához egy kontrollerre, de ha akad egy, mindegy, milyen vassal próbálkozol, remek játékélményben lesz részed - feltéve, hogy tényleg nem ingadozik a hálózat minősége. Aki a lehető legtöbb platformon szeretné elérni játékait, feltétlenül ezt válassza.

Ha szeretnél még hasonló cikkeket olvasni, akkor vedd meg a 2022/08-as PC World magazint, amely mellé értékes szoftvereket és PC-s teljes játékot is kapsz a hasznos tanácsok mellé.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.