Hirdetés

Ezért jó a DSLR géped hátlapi fókuszgombja

|

Egy DSLR gépen a kioldógombnál hatékonyabb mód is van a fókusz beállítására.

Hirdetés

Bármilyen furcsának is tűnik, nem mindenki van vele tisztában, hogy egy DSLR gépen más lehetőség is van a fókuszálásra, mint a kioldógomb félig történő lenyomása. A fotósok általában félig nyomják meg a kioldógombot a gépükön, hogy fókuszáljanak, majd teljesen lenyomják azt, hogy elkészítsék a képet

Hirdetés

Van azonban egy olyan hátlapi gomb is a gépeken, amely segítségével a kioldógombnak visszaadhatjuk az egyetlen fontos funkcióját, vagyis a képek készítését. Ilyenkor a hátlapi gombbal fókuszálunk, a kioldóval pedig fotózunk. 

 

AF-On

 

Miért jó ez?

A hátlapi gomb segítségével egyszeri és folyamatos autofókuszt is lehet használni. Az utóbbihoz nyomva kell tartani a gombot, amíg például a fényképezni kívánt tárgy mozog. Ha egy helyben van, akkor elég egyszer megnyomni. Ez a felállás sok esetben előnyösebb a kioldógomb használatánál. 

Portréfotózásnál például amikor az emberünk csak apró módosításokat eszközöl a beállásban, akkor nem akarjuk, hogy az autofókusz minden egyes alkalommal más fókuszpontot válasszon a gyors képkészítések között. A gyorsan mozgó embereknél is csökkenthető így az idő, ami a kioldógomb kétfunkciós használatával jár. Nem utolsó sorban a képeink is élesebbek lehetnek, ugyanis amikor a kioldógombot félig nyomjuk le, akkor a fókuszálás közben egyensúlyoznunk kell a kezünkkel. Ha a kioldót csak fotózáshoz használjuk, a fényképező sem biztos, hogy annyit fog remegni. 

 

Egyedi beállítások

 

Hol van a mágikus gomb?

A fényképező típusától függően elképzelhető, hogy be kell kapcsolni a funkciót vagy pedig egy gombhoz rendelni. Néhány belépőszintű gépnél pedig nem is támogatott a hátlapi gombbal való fókuszálás. A Nikon gépeken mindenesetre be kell kapcsolni a folyamatos AF módot, míg a Canonnál az AI Servo segíthet a gördülékenyebb kezelésben. 

A Canon jobb gépeinél a kereső közelében külön AF-On gombot is találunk, ami pont a jobb hüvelykujjunk közelébe esik. A hátlapi gomb teljes értékű használatához le kell tiltanunk a kioldógomb fókuszálási képességét. Ezt a Custom Function 2 menüpontban, a Custon Controls résznél tehetjük meg. Ahol nincs AF-On gomb, ott a menüben általában hozzá lehet rendelni a hátlapi fókuszt az AE Lock gombhoz. 

 

A gomb hozzárendelése

 

A Nikon esetén az egyedi beállításokat kell keresni, majd az autofókuszt, ahol az AF-Ont kell engedélyezni. Ezután a hátlapi gomb végzi a fókuszálást. Ahol nincs AF-On gomb, ott ugyancsak hozzá kell rendelni a funkciót egy másikhoz, mondjuk az AE-L/AF-L gombhoz. 

 

Ti használtátok már így a fényképezőtöket?

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.