Hirdetés

Ezért válaszd a Linux Mintet az Ubuntu helyett



|

Akinek új a Linux, az valószínűleg jobban szereti majd a Linux Mintet az Ubuntunál.

Hirdetés

A kezdő linuxosok általában az Ubunturól hallanak a legtöbbet, de természetesen nem ez az egyetlen disztribúció. Valójában az Ubuntu Unity asztala nagy vita tárgyát képezi a régebbi linuxosok között. Sokan jobban szeretik a hagyományos asztali felületet, azt, amit például a Linux Mint is kínál. Természetesen az Ubuntuval semmi baj, és sokan imádják - de a Linuxot megszokni talán ésszerűbb választás a Linux Mint. 

Hirdetés

 

Az Ubuntu "gyengéi"

Az újdonsült linuxosoknak akadhat néhány apróbb gondja az Ubuntu asztali felületével - ezek a következők. 

A Fájl/Szerkesztés/Nézet menü teljesen külön van választva az ablakoktól, és a felső tálcán jelenik meg, akár az OS X-ben. A Windowsról áttérők számára ez szokatlan lehet, ráadásul még rosszabb, hogy amíg az egérrel nem megyünk a tálca fölé, nem is látjuk ezeket a menüket. 

 

Ubuntu

 

Az ablakkezelésre használható három gomb szintén bal felül jelenik meg, ami megint az OS X-hez áll közelebb, mint ahhoz, amit a Windowsban használunk. 

Sajnos a bal oldali launcher (dokkoló) sem helyezhető át szabadon, mint egy windowsos Tálca. Ebben láthatóak a programok és a futó alkalmazások is. A rendes alkalmazásindító is van, akit zavar, ugyanis nem egy felugró ablak hivatkozásokkal, hanem egy teljes képernyős keresőfelület. 

Aki mindeddig csak Windowst használt, annak egyszerre sok lehet ez a változás - de még a hagyományos asztalt kedvelő linuxosok is megijedhetnek tőle. 

 

Ezért jobb a Linux Mint

A Linux Mint két eltérő kiadásban létezik. A Cinnamon egy modernebb asztali környezet, míg a MATE változatban a GNOME 2 asztalával van dolgunk, ami a régebbi Ubuntuban is használatos volt. 

 

Cinnamon

 

A kettő közül értelemszerűen a Cinnamon a modernebb, és így ez kínálja az újabb technológiákat. Ennek az asztala felugró menüben hozza elő az indítható alkalmazásokat és beállításokat, illetve ismerős tálcával dolgozik, ami szabadon mozgatható a kijelző szélein. Az ablakkezelő gombok a Windowsban megszokott helyeken vannak, illetve a Fájl, Szerkesztés, Nézet menüket is a "rendes" helyen találjuk az ablakoknál. Mindezek fontosak lehetnek a Windowshoz szokott felhasználók számára, és megkönnyítik az alkalmazkodást az új rendszerhez. Persze a MATE sem rossz - annál egy még hagyományosabb asztali környezettel van dolgunk. 

A Mint további előnyei közé sorolható, hogy már alapból támogatja a multimédiás kodekeket és a Flash beépülőt a böngészőkhöz. Az átlagfelhasználók általában ezeket is telepítik, így a meglétük jó hír. További remek hír, hogy a Linux Mint nagyon közel áll az Ubuntuhoz, és mivel annak a szoftveres csomagtárait használja, így az Ubuntu összes szoftveréhez hozzáférhetünk. 

 

MATE

 

A Cinnamon kiadás összességében remek alternatíva a modern és a hagyományos közötti átmenethez. Akinek van egy kis vállalkozókedve, próbálja ki ezt és az Ubuntut is - a lényeg, hogy nem szabad elriadni a Linuxtól az Ubuntu Unity felülete miatt. 

Nektek milyen operációs rendszeretek van?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.