Hirdetés

Ezt ne felejtsd el a böngésződ lecserélése előtt

|

A böngésző cseréje előtt nem szabad megfeledkezni a kedvencekről sem.

Hirdetés

A böngészőnk legtöbb adata nem fontos, a sütik például lejárnak, az előzményeket pedig időnként úgyis töröljük. A könyvjelzők azonban teljesen mások, és fontosak - ezért is adnak lehetőséget a böngészők a kedvenceink importálására és exportálására. Ez a lehetőség ideális a mentésekhez, valamint a böngészőnk leváltásához is. Mivel mindegyik képes HTML formátumban menteni és betölteni a könyvjelzőket, ezért bármelyik esetében dönthetünk a költözés mellett - a kedvencek nem jelenthetnek akadályt. Hogyan lehet őket menteni és importálni? Mutatjuk. 

Hirdetés

 

Google Chrome

Kattintsunk a jobb felső sarokban a Chrome menüikonjára, majd a Könyvjelzőkre, és a Könyvjelző-kezelőre. Ugyanide jutunk a Ctrl + Shift + O billentyűkkel. Nyomjunk a Rendezés gombra, majd a Könyvjelzők exportálása HTML-fájlba sorra. A Chrome a fájl nevéhez hozzáadja a mentés dátumát. Ahhoz, hogy betöltsük a kedvenceinket, a Rendezés menüben az importálást válasszuk. 

 

Gyorsan átpakolhatóak a kedvencek
Hirdetés

 

Mozilla Firefox

A menügomb lenyomása után a Könyvjelzők mappán keresztül is elérjük a kedvenceinket, de a Ctrl + Shift + B gombokkal még gyorsabban megnyithatjuk a könyvjelzőkezelőt. A mentés és visszaállítás menüre nyomva HTML-be exportálhatjuk a könyvjelzőinket. A mentés opció itt .json fájlt hozna létre, ami nem jó, ugyanis a többi böngésző azt nem képes megnyitni. Ugyanitt importálhatjuk a későbbiekben egy HTML-ből a kedvenceket. A mentés neve alapesetben bookmarks lesz, ehhez érdemes hozzáírnunk az aktuális dátumot. 

 

Internet Explorer

Hirdetés

A kedvencek ikonra kattintva meg kell keresnünk a kicsi fekete nyilat, ezután pedig az importálás és exportálás parancsra kell nyomnunk. Az exportálás során be kell pipálnunk a kedvenceket, majd megadnunk, hogy melyeket akarjuk menteni. Mivel alapesetben itt sem fűzi hozzá a böngésző a mentett fájlhoz a dátumot, ezért ezt írjuk be mi, kézzel. 

 

A Firefox könyvjelzőkezelője

 

Opera

Hirdetés

Az Opera menü, könyvjelzők, könyvjelzők kezelése helyett a Ctrl + Shift + B gombokkal is eljuthatunk a kedvenceinkhez. Itt a Fájl menüre nyomva az Exportálás HTML-ként sorra kell kattintanunk. A másik megoldás .adr fájlként menti el ezeket, amit sajnos más programnál nem tudnánk felhasználni. 

 

Bár a legtöbb böngésző már képes a felhőbe szinkronizálni az adatainkat és a kedvenceinket, visszaállításra nem mindig van lehetőségünk. Ha véletlenül letörlünk valamit, vagy a szinkronizálás hibázik, akkor azt kizárólag a manuális mentésből tudjuk helyreállítani. 

Ti melyik böngészőt használjátok?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.